• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

23.11.2023

07:30

(VIDEO) Otkud Hobiti u Šumadiji? Kakve veze imaju sa srpskom istorijom?

Informer

Vesti

(VIDEO) Otkud Hobiti u Šumadiji? Kakve veze imaju sa srpskom istorijom?

Podeli vest

Jedina, autentična kuća Hobita u Evropi, baš onakva kakve smo mogli da vidimo u filmskim pričama o ovim mitskim bićima, nalazi se, verovali ili ne, u Batočini! Otkud tamo?

Sagradio ju je Nagib Ismailović, primenjeni umetnik iz Kragujevca. Koristio je znanja stečena u literaturi i kinematografiji. Kuća je namenjena pre svega deci ali je i ostvarenje jedne od Nagibove strasti - pretvaranju mašte u realnost. 

Polazeći od toga kako je tvorac Hobita, engleski pisac, profesor Džon R. R. Tolkin opisao njihove kuće, Nagib je imao svoju viziju - napravio je lavirint od soba u kome centralno mesto ima ognjište. 

Foto: Informer TV /Alo, Beograde

Kad se ulazi u kuću prag se preskače, a savijanjem se poklanjaš onome kod koga dolaziš, opisao je Nagib Ismailović, tvorac jedine kuće Hobita u Evropi

- Oni koji ne mogu da odu na Novi Zeland gde su ovakve kuće pravljene za potrebe snimanja filmova, mogu da dođu ovde i da vide ovaj lavirint - kaže Ismailović. 

Uspeo je da spoji nespojivo - Tolkinovu priču i srpsku istoriju. Kaže da je pisac inspiraciju našao u albanskoj golgoti Srba. 

Foto: Informer TV /Alo, Beograde

I za decu i za odrasle - jedina je u Evropi

- Postoji jedna direktna veza. Tolkin je to pisao inspirisan prelazom vojske preko Prokletija, tako je počeo tu priču i to se vidi u opisima u "Povratku kralja", kada vojska pada u ponor, u borbi dobra i zla...Same ove kuće podsećaju na našu tradiciju da prag mora da se preskoči, nikako da se nagazi i drugo, uvek si morao da si saviješ kad ulaziš u kuću, da se pokloniš onome kod koga dolaziš - objašnjava nam. 

Njegov dar primetili su ljudi iz sveta filma. Reditelj Milan Dujović, pošto je video umetničku postavku u manastiru Lešje, poželeo je da mu ovaj svestrani Kragujevčanin uradi scenografiju za igrano-dokumentarni film o prvim vekovima hrišćanstva. Nagib je tako u okolinu Kruševca "preselio" drevnu Kartaginu, pa je tako uspeo da za snimanje filma obezbedi i pesak iz Sahare...

Pogledajte u prilogu emisije "Alo, Beograde, Srbija zove" priču o ovom svestranom i zanimljivom čoveku: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set