• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. V.

12.01.2024

12:18

Divlji i divni! Kako opstaju konji na planini Stolovi

K. V.

Vesti

Divlji i divni! Kako opstaju konji na planini Stolovi

Podeli vest

Na planini Stolovi iznad Kraljeva duže od tri decenije ima poludivljih konja!

Na ovoj planini koja se sa južne strane izdiže iznad manastira Žiče, srednjevekovnog grada Magliča i Ibarske klisure, već duže od tri decenije opstajava krdo od pedesetak poludivljih konja. Prema pričama, na Stolove, čiji je najveći vrh Usovice doseže do 1.375 metara, pitome konje su zbog obilja zdrave i sočne hrane najpre dovodili njihovi vlasnici, meštani sela u podnožju planine da im, bar tokom leta ne bi bili na teretu. Da nije surovih planinskih uslova, verovatno bi ih bilo više, ali ih ljudi ne zaboravljaju.

I po veoma niskoj temperaturi, kao ovih dana, zaljubljenici u prirodu su terenskim vozilima, a onda i nekoliko kilometara pešice kroz smetove, obišli životinje i odneli im hranu.

 

- Konji su u dobrom stanju, ima i mladunaca, i najvažnije je da nisu izgladneli. Olakšavajuća okolnost je što na južnoj, sunčanoj strani nema snega pa lakše mogu da dođu do sasušene trave - kaže Mikica Marinković.

Znaju svaki kamen, priča svaki žbun na planini, znaju gde ima zavetrine i gde mogu da se sklone kada počne da duva hladan, planinski vetar... 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set