• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. O.

17.02.2024

08:20

Leteće perje! Crveni i Žućko u finalu Svetskog prvenstva u borbi gusana!

M. O.

Vesti

Leteće perje! Crveni i Žućko u finalu Svetskog prvenstva u borbi gusana!

Podeli vest

Gusan Crveni, vlasnika Miodraga Trnića i Žućko, Lazara Adamova, ukrstiće svoja krila i kljunove u finalu 38. Svetskog nadmetanja gusana u Mokrinu, 25. februara.

Po tradiciji dugoj skoro četiri decenije, čuvena mokrinska Gusanijada biće održana poslednje nedelje u februaru, a glavni rivali dobijeni su u polufinalnim nadmetanjima 11. februara. Najveće iskušenje ove godine imao je Crveni koji je do polufinala morao da se nadmeće sa svojim bratom gusanom, takođe iz avlije Miodraga Trnića.

Foto: M. O.

Miodrag Trnić, vlasnik Crvenog

 

- Bilo je baš neizvesno nadmetanje. Braća su se takmičila, ali za malo da odustanu. Počinjali su, pa prestajali, zatim ponovo nastavljali. Možda je tome doprinelo i veoma toplo vreme. Na kraju je, ipak Crveni postao finalista - kaže njegov ponosni vlasnik, 19-godišnji Miodrag Trnić.
- Brata Crvenog nisam mogao da zadržim, zbog prostora. Morao sam da ga dam prijatelju, ali
Crvenog sam zadržao, jer se izdvajao od drugih po specifičnom crvenom kljunu. Imao je dve teške borbe od 7 minuta, ali je uspeo da se izbori za finale. Kao dvogodac je bio treći, sa tri godine sam ga čuvao, da malo pauzira, a sad je sa četiri godine pokazao da ima pobednički potencijal - kaže za ",Informer" Trnić.
Njegov Crveni srešće se 25. februara sa Žućkom mladog Lazara Adamova, na sredokraći između avlija vlasnika favorita Gusanijade u Ulici Milana Malenčića, kako pravila mokrinske svetkovine nalažu.

 

- Kvalifikaciona takmičenja gusana u tri uzrasne kategorije (jednogodišnjaka, dvogodaca i seniora) počela su u Mokrinu još sredinom decembra, a ove godine bio je, do sada, rekordan broj prijavljenih takmičara, više od 120 - navodi predsednik Udruženja "Belo pero", Živica Terzić.
- Nadmetanje gusana je njihova prirodna težnja za pridobijanje naklonosti ženki u zimskom periodu, kada je sezona parenja. Jedino što se može je da se dovede do sredine puta gde će nadmetanje biti održano, da upozna teren i da to doživi kao svoju teritoriju, jer je svaki na svom prostoru najbolji - objašnjava Terzić.

Kako bi gusani stekli bolju kondiciju za nadmetanje i imali negovano perje, njihovi vlasnici ih kupaju u malim bazenima, kada udaraju krilima, što je, smatraju Mokrinčani, dobar trening za osvajanje šampionske titule.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Tehnološka šansa za Srbiju koja se pruža jednom u 100 godina! Moguće je napraviti industriju vrednu 10 milijardi evra u Srbiji
Politika

Tehnološka šansa za Srbiju koja se pruža jednom u 100 godina! Moguće je napraviti industriju vrednu 10 milijardi evra u Srbiji

Srbija trenutno ima jedinstvenu tehnološku šansu koja se pruža jednom u 100 godina – proizvodnja LFP baterija, izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor i osnivač kompanije „ElevenEs“ iz Subotice, za portal Vojvodina uživo. Mi ćemo dokazati da je u Srbiji moguće napraviti industruju vrednu 10 milijardi evra rekao je Mikać u intervjuu za naš portal.

27.07.2024

12:25

Đurić: Ponoš bi đavolu dušu prodao!
Politika

Đurić: Ponoš bi đavolu dušu prodao!

Dezerter Ponoš neprestano vrišti od zavisti što Srbija danas jača, na svim poljima! A hteo bi Ponoš, a ka tom cilju ne zaostaju ni ostali iz tajkunske ekipe lopuža, da našoj Srbiji slome krila! To im je - ideja vodilja! Da bi, po već dobro oprobanom postupku, nastavili da se sa nama i našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima igraju, trguju i maste!

27.07.2024

12:21

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice
Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice

Uroš Blažić iz Dubone kod Mladenovca priznao je krivicu za masakr koji je počinio 4. maja prošle godine. Na pripremnom ročištu u Okružnom zatvoru u Beogradu, Blažić je izjavio da je "ubijao sve te ljude, ali da ne zna šta ga je obuzelo te večeri". Držeći pognutu glavu tokom celog ročišta, Blažić je izazvao burne reakcije ožalošćenih porodica, koje su mu dobacivale reči poput "ubico".

27.07.2024

08:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set