• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Z. G.

31.03.2024

11:30

Od 3 do 83! Užički akcijaši na Jelovoj Gori

Z.G.

Vesti

Od 3 do 83! Užički akcijaši na Jelovoj Gori

Podeli vest

Uz pozdrav „Zdravo, zdravo, zdravo“ na užičkom gradskom trgu sa ašovima, krampovima i lopatama okupili su se u subotu članovi Kluba akcijaša a onda su se uputili na Jelovu Goru...

Akcija pošumljavanja Jelove Gore organizovana je povodom Dana akcijaša koji se obeležava 1. aprila. 

Među njima je najstariji sa 83 godine, a najmlađem je tek 3!

- Ovo je petnaesta godina kako naš Klub akcijaša organizuje ovakve akcije i na taj način obeležavamo Dan akcijaša. Danas smo pošumili 2 hektara sa 3.000 bukovih sadnica. Bilo nas je raznih godina – kaže Petrašin Drulović, koji ima 68 godina i jedan je od osnivača Kluba akcijaša.

 


Nekada, kada je imao 20 godina bio je učesnik više radnih akcija, od kojih su mu posebno u sećanju ostale Omladinska radna akcija na Kadinjači kod Užica i na Otoku mladosti kod Šibenika.


- Tada su akcije okupljale mnogo mladih. U Užicu se po 300 prijavljivalo, a moglo je da ide samo 50. Birali su se najbolji radnici, studenti, srednjoškolci...Akcije su trajale uglavnom po 30 dana. Pre podne se radilo, a popodne smo se družili, bilo je raznih sekcija, pa su mnogi naučili tu svoja buduća zanimanja poput vozača, zidara, tesara, novinara. Nije se gledalo ko je kakvog materijalnog stanja, ko je kakve vere. Svi smo bili zajedno – seća se Petrašin i dodaje da su te jugoslovenske radne akcije bile samo karakteristične za nekadašnju Jugoslaviju i da su u suštini predstavljale nastavak nekadašnjih moba, gde su ljudi pomagali jedni drugima u raznim poslovima.


Među akcijašima je bila i Dragica Jevtović, bivša i jedina žena načelnica SUP-a u Užicu. Ona je sedam godina uspešno bila na čelu užičke policije, a posle odlaska u penziju veoma je aktivna u društvenim i volonterskim radovima. Sada je predsednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) u Užicu.
- U najlepšem sećanju mi je ostala ORA Đedap 2, 1984. godine, u kojoj sam učestvovala kao član brigade Više škole unutrašnjih poslova. Tada sam dobila udarničku značku, kao i cela moja brigada. A danas, na ovoj akciji na Jelovoj Gori bila sam sa unučićima koji su stari 3 i 12 godina. Bili su i članovi DVD-a, njih devetoro. Baš se osećao neki poseban duh, osećaj pripadnosti zajednici, a najlepše od svega je što su svi znali da dolaze kao volonteri. Sve je bilo u nekoj pozitivnoj energiji – kaže Dragica.


Učesnik je bio i Radiša Marjanović, nekada višegodišnji učesnik u gradskoj vlasti. On je kao član brigada ekonomskih fakulteta Jugoslavije učestvovao u akcijama 1981. u Sarajevu, a potom u Ljubljani i Novom mestu.
- Svi su radili, i mladi i stari. I bio sam veoma iznenađen odazivom – zadovoljan je ovom akcijom Radiša.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve se falsifikuje od keks do šampona! Evo kako da prepoznate kopiju i izbegnete proizvode opasno po zdravlje!
Društvo

Sve se falsifikuje od keks do šampona! Evo kako da prepoznate kopiju i izbegnete proizvode opasno po zdravlje!

Nakon što je razbijen lanac distribucije falsifikovanog keksa, deterdženta i šampona za kosu, postavlja se pitanje koliko je takvih proizvoda na rafovima i tezgama. Problem je u tome što ih nije lako prepoznati. Proizvođači se trude da kopija što više liči na original i da se što više i duže prodaje ali najčešće nije reč o proizvodima opasnim po zdravlje.

01.05.2024

09:57

Vesić: Zahvalan sam na šansi da ponovo budem ministar, trudiću se da je opravdam!
Politika

Vesić: Zahvalan sam na šansi da ponovo budem ministar, trudiću se da je opravdam!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, mandataru Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na predlogu da u novoj vladi ponovo obavlja tu funkciju, ističući da će se truditi da tu priliku opravda i pruži maksimum u cilju realizacije planiranih projekata.

01.05.2024

09:56

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set