• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /S. K.

27.05.2024

18:33

Heroji sa Paštrika odbranili Srbiju! Obeleženo 25 godina od početka čuvene bitke

S. K.

Vesti

Heroji sa Paštrika odbranili Srbiju! Obeleženo 25 godina od početka čuvene bitke

Podeli vest

U organizaciji Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada "Car Dušan Silni" obeležana je 25. godišnjica od početka Bitke na Paštriku, kod spomenika u kasarni "Vojvoda Petar Bojović" u Donjim Sinkovcima kod Leskovca.

Odata je počast i položeni su venci sa željom da se herojski podvig boraca te brigade i svih branioca Otadžbine nikad ne zaboravi.

General-potpukovnik Vladimir Lazarević, tadašnji komandant Prištinskog korpusa, o bici je rekao: "Ako je bitka na Košarama bila Vijetnam u malom, bitka na Paštriku bila je Vijetnam u  velikom". Kada je postalo jasno da u rejonu karaule Košara neprijatelj ne može da probije liniju naše odbrane, počeo je novi napad OVK terorista na planinu Paštrik. Pokušaj kopnene ofanzive OVK snaga, potpomognute snagama NATO-a, ali i regularnim jedinicama vojske Albanije, započeo je napadom na karaulu Gorožup, koja se nalazi u neposrednoj blizini Prizrena. Cilj je bio da se po svaku cenu na drimsko-kosovskom operativnom pravcu napravi prodor, da se zauzme Prizren, da se produži prema Prištini i tako dovede naša Zemlja u nepovoljan položaj kada počnu pregovori o primirju – kaže brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, jedan od ratnih komandanata na isturenom mestu tokom bitke za Paštrik.

 

General Konjikovac je opisao tok bitke, koja je počela 26. maja i trajala je do 13.juna 1999. i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.


- Naša Vojska je nanela ogromne gubitke neprijatelju. Prema zvaničnim podacima kosovske Komisije za verifikaciju statusa veterana, u operativnoj zoni Paštrik poginula su 453 pripadnika OVK snaga, a više od 700 njih je ranjeno. Gubici neprijatelja bili su u borbama na Paštriku 20 puta veći. Kada se videlo da pešadijski napadi OVK terorista ne donose rezultate, otpočelo je NATO bombardovanje položaja Vojske. Dejstvovala je i strategijska avijacija koja može da nosi nuklearne bombe.  Naša 549. motorizovana brigada je jedina jedinica koja je tih dana gađana tepih bombama. Na Paštriku je poginulo 26 pripadnika naše brigade, a više od polovine žrtava stradalo je od dejstva NATO avijacije - kaže general Stojan Konjikovac.


U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja venac na spomenik je položio državni sekretar Zoran Antić, dok je u ime ministra odbrane venac položio brigadni general Goran Momčilović. Venac je položio i prvi pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Ruske federacije u Srbiji pukovnik Aleksandr Tihonov, kao i predstavnici gradskih i opštinskih samouprava, delegacije boračkih udruženja i udruženja koja baštine slobodarske tradicije našeg naroda, porodice poginulih boraca 549. motorizovane brigade, kao i predstavnik kompanije "Krupnik" koja je finansirala projektovanje i izgradnju spomenika.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set