• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /S. B.

18.07.2024

18:52

Najteža lekcija profesora istorije iz Paraćina! Zlatko biciklom ide do Jasenovca da se pokloni žrtvama

S. B.

Vesti

Najteža lekcija profesora istorije iz Paraćina! Zlatko biciklom ide do Jasenovca da se pokloni žrtvama

Podeli vest

Paraćinac Zlatko Jovanović, profesor istorije i veliki humanitarac, koji je biciklom proputovao veći deo Evrope, ali i drugih kontinenata, danas je krenuo na poseban put, kako kaže, duhovnu ekspediciju u Jasenovac.

- Za put u Jasenovac sam se odlučio zato što predajem istoriju, zato što sam Srbin, a nikada nisam posetio ovo mesto, najveće stratište i svetilište našeg naroda, ali i Jevreja, Roma i drugih nacija. Želim da žrtvama odam poštu i da se poklonim mučenicima. Živimo u doba kada još ima nekih koji ne znaju šta je Jasenovac, dok drugi smanjuju broj u njemu umorenih stradalnika. Zbog svega toga žarko želim da obiđem taj kompleks i naš pravoslavni manastir koji se nalazi u blizini - ističe Jovanović. 

Za ovaj pohod, profesor Zlatko se pripremao desetak dana. Svakodnevno je vozio po 50 kilometara dnevno, kako bi bio u dobroj kondiciji.

- Ruta do Jasenovca preko Šumadije je kraća, ali je staza brdska i vrlo naporna, pa sam odabrao rutu preko Pančeva. Verujem da je to dovoljno da stignem u Jasenovac bez većih problema. Očekuje me vožnja od 700 km i ako sve bude u redu, za 13,14 dana biću u Jasenovcu. Voziću duž Velike Morave, preko Velike Plane, Smederava, Pančeva, Obedske bare, Šapca, Bijeljine, Brčkog i Šamca, pa onda kroz Slavoniju i Hrvatsku. Planiram da dva dana provedem u Pakracu, pa da nastavim do Jasenovca i spomenika Kameni cvet, gde ću se pokloniti svim srpskim i drugim žrtvama ustaša - objašnjava Zlatko.

 

Iako na svojim putovanjima uvek ističe srpska obeležja, ovoga puta ide bez njih.
- Ne želim nikoga da provociram u Hrvatskoj. Kao što vidite, krećem i beloj majici na kojoj se nalazi suza, kao simbol velike žalosti, zbog ubijenih Srba u logoru u Jasenovcu. Plava boja je boja pravoslavlja, Vizantije i boja neba, a crvena krv stoskih  mučenika - dodaje.

Ukoliko sve bude kako je zamislio, prespavaće dve noći u manastiru Jasenovac. 

Pre tri godine dogodio mu se peh

Zlatka Jovanovića je pre tri godine zadesio peh kada mu je ukraden bicikl. Posle višednevne potrage, ljudi dobre volje iz Paraćina priredili su mu iznenađenje i kupili novi.

Osim što mu je biciklizam hobi, ovaj profesor je do sada imao i nekoliko uspešnih humanitarnih akcija za naše sugrađane. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set