• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

28.08.2024

10:03

U Srbiji prave čokoladu od crva! Da li biste probali?

printscreen RTV

Vesti

U Srbiji prave čokoladu od crva! Da li biste probali?

Podeli vest

Ljubitelji čokolade i u Srbiji mogli bi da probaju ovaj slatkiš "obogaćen" crvima i to domaće proizodnje! Ma koliko to izgledalo čudno i odbojno, u zemljama Evropske unije već se prodaje hrana sa ovim sastojkom.

Stručnjaci na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu od januara kao deo projekta sa proizvodnjom inesekata za prehranu živine i stoke, prave i čokoladu.

Brašno dobijeno od crva koriste za čokoladu koja će najpre biti namenjena živini, a ako bi se standardi uskladili sa Evropskom unijom, mogli bi da je probaju i ljudi.

- Čokolada jе tu kako bi еkspеrimеnt dеlovao zanimljivijе.Upotreba insekata nije novina, ovo se sprovodi i u zemljama EU , kao i drugim zemljama sveta, ali svakako jeste jedan od pionirskih pokušaja na našim prostorima - izjavio je doc dr Dejan Beuković, direktor Departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Foto: printscreen RTV

 

 

Kako naglašavaju stručnjaci sa ovog fakulteta, cilj je zamena biljnih proteina iz tradicionalnih kultura poput soje i drugih žitarica, proteinima koji potiču iz insekata, odnosno životinjskim proteinom.

Mini farma insekata postoji već nekoliko godina u Temerinu, gde se uz neophodnu hranu, vlagu i temperaturu crvi gaje, a kada se nađu u fazi larvi, tada su najpogodniji za sušenje. Potom se pravi hrana za životinje.

- One se prvo kuvaju, suše se i cede, pošto imaju dosta masnoće i pravi se proteinsko hranivo. Proteinsko hranivo se dalje uključuje u smešu za ishranu - kaže Miroslava Polovinski Horvatović,  viši naučni saradnik na Poljoprivrednom fakultetu za RTV.

Cilj je da brašno od crva učine standarnim i stabilnim proizvodom, koji se može mešati i sa drugim hranivom, i koristiti isključivo za uzgoj životinja. Proizvodanja hrane za ljude u ovakvom obliku, ističu, nije im u planu.

S. K.

Ako niste znali...

Hemičari su tek tokom ranog devetnaestog veka našli načine da daju čokoladi tvrd oblik kakav poznajemo danas. Ova tehnika nastala je u Holandiji, i čak je uklanjala dobar deo gorkog ukusa koji čokolada ima. Međutim, proizvodnja prvih štangli čokolade pripada Džozef Freju, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

Britanska kompanija "Kedberi" je 1868. godine, posle dve decenije od Frejovog otkrića, započela je masovnu proizvodnju čokolade. Od tada je, tehnologija uznapredovala a u proizvodji se koristi više aditiva i šećera.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)
Live TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)

Lider opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je u ponedeljak na N1 pretnje građanskim ratom i ubistvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stao u zaštititu Severine Vučković, izvređao novinare i medije čija uređivačka politika mu se ne sviđa i najavio njihovu zabranu. Ove izjave komentarisao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković tokom gostovanja u "Info jutru".

28.08.2024

10:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set