• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/T. J.

15.09.2024

11:00

"Tuča" oko pite! Svaka žena ume da je spremi, ali ovakvu - samo Lozničanke!

T. J.

Vesti

"Tuča" oko pite! Svaka žena ume da je spremi, ali ovakvu - samo Lozničanke!

Podeli vest

Naizgled običan obrok, pita od kora filovana sirom, mesom ili pečurkama, za neke domaćice je mnogo više. U Loznici, na primer, pita je simbol porodične topline, okupljanja i tradicije. Zato i imaju Pitijadu!

Grozdana Đukanović, predsednica udruženja "Kalina", sa osmehom i ponosom govori koliko je njihova Pitijada popularna. 

- Ove godine imali smo 27 pita u takmičarskoj kategoriji, ali i još 17 koje su domaćice donele kao podršku događaju - priča s oduševljenjem. 

Foto: T. J.

Pokazale se na delu

 

Jedna od pita koja je ostavila najjači utisak i na degustatore je pita savijača.

Ovo staro jelo zahteva veštinu i strpljenje, jer se testo ručno razvlači "do tankoće papira", a zatim puni najrazličitijim filovima.

Foto: T. J.

Žiri na mukama

 

 - Svi sastojci su iz mog domaćinstva – sir, jaja, spanać. Sve je domaće, i to je ono što čini razliku- priča Gordana Mirković, čija je savijača osvojila i žiri i posetioce.

Svaka pita na Pitijadi nosi svoju priču.

Dragica Kikanović je ove godine odnela pobedu u kategoriji slanih pita, dok je Maja Gvozdenović trijumfovala u kategoriji slatkih.

Kod pita savijača, najbolja je bila Jelena Tešić, a žiri novinara je kao najbolju pita proglasio ponovo Dragicu Kikanović, čiji su recepti već godinama hit na ovoj manifestaciji.

 

Ova manifestacija nije samo takmičenje u pravljenju pita – ona je mesto gde se tradicija prenosi na mlade generacije.

- Pite nisu samo hrana, već način da sačuvamo uspomene i kulturu našeg naroda - kaže Gordana Matić, koja je odrastala na ovim receptima i sada ih prenosi dalje.

Mirisi pita, razvučenog testa i bogatih filova širili su se Domom kulture u Klupcima, gde je manifestacija održana uz podršku Mesne zajednice i Turističke organizacije Loznice.

Gost žirija, glumac Milorad Miki Damjanović, izjavio je da je ovo "pravo lice Srbije", gde se ljubav prema hrani i tradiciji ogleda u svakom zalogaju.

- Mislim da ovakve manifestacije zaslužuju više pažnje, jer predstavljaju našu kulturu na najlepši mogući način -  rekao je Damjanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske
Društvo

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske

Republički geodetski zavod, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Vojnogeografski institut „General Stevan Bošković“, Udruženje geodetskih organizacija Srbije – UGOS „Geoudruženje“ i Društvo geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske, ima čast da najavi Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske, koji će se održati, od 13. do 15. oktobra 2024. godine u hotelu „Fruške terme“ na Fruškoj gori.

15.09.2024

11:45

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI