• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2024

22:10

Ovaj manastir je dobio ime po šišarci?! Za njegovu istoriju kažu da je najstrašnija, a evo gde se nalazi

Shutterstock/Wikipedia

Vesti

Ovaj manastir je dobio ime po šišarci?! Za njegovu istoriju kažu da je najstrašnija, a evo gde se nalazi

Podeli vest

Kada se na jednom mestu nalazi toliko manastira i crkava kao što je to slučaj sa Fruškom gorom, onda nije redak slučaj da se tu istorija prepliće sa legendama, književnost sa narodnim predanjima, a mitski junaci da idu ruku pod ruku sa stvarnim osobama iz prošlosti našeg naroda. Ovaj „spoj nespojivog“ najbolje se vidi na primeru Šišatovca, manastira na južnim padinama zapadnog dela Fruške gore, za koji se vezuje veliki broj priča o događajima, ali i slavnim istorijskim ličnostima Srbije.

Zahvaljujući tome, reč je o mestu na kome možete čuti mnogo manje poznatih podataka i činjenica o kojima malo ko zna.

 

Manastir koji je dobio ime po – šišarci?!

 

Nije poznato od kada na ovom mestu postoji manastir. Narodno predanje kao ktitora navodi kralja Dragutina Nemanjića, ali je ipak verovatnije da su Šišatovac početkom 16. veka, a na mestu starije bogomolje, podigli monasi iz Žiče sklanjajući se u ove krajeve od Turaka. Zato, najveći broj istoričara kao osnivača navodi žičkog igumana Teofila.

Misteriozno je i ime manastira. Jedni pričaju da su monasi po dolasku na ovo mesto zatekli pravi tepih od šišarki i da su zato manastir i nazvali – Šišatovac. Drugi kažu da je ovde nekada postojala prepisivačka škola, a da su monasi za pisanje koristili upravo šišarke neobičnog oblika nalik olovkama, koje je i danas moguće pronaći u porti, pa je tako nastao i neobični naziv manastira. Iako su obe priče legende, ime se zadržalo sve do današnjih dana čineći Šišatovac jedinstvenim u čitavom pravoslavnom svetu.

Foto: Wikipedia

 

Kakva je veza Šišatovca i romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog?

Manastir je tokom vekova više puta rušen, obnavljan i dograđivan, a ono što je naročito interesnatno je da je jedan od njegovih najvećih ktitora bio pukovnik Vuk Isaković, glavni lik romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog. On je u prvoj polovini 18. veka dao sredstva da se uz crkvu podigne veliki četvorospratni zvonik, dok je njegov brat Trifun Isaković, malo potom, podigao grobljansku kapelu posvećenu Svetim apostolima Petru i Pavlu.

U Šišatovcu je boravio i Vuk Karadžić

Malo je manastira u čitavoj Srbiji koji mogu da se pohvale da su u njemu obitavale tolike slavne i značajne ličnosti kao što je to slučaj sa Šišatovcem.

Počev od 1812. godine ovde je boravio arhimandrit Lukijan Mušicki, jedan od najpoznatijih pesnika srpskog klasicizma. Tokom njegovog upravljanja Šišatovac je postao stecište najumnijih glava onog vremena. Upravo ovde je Vuk Karadžić slušao slepog guslara Filipa Višnjića i narodnog pripovedača Tešana Podrugovića i zabeležio neke od najlepših i najznačajnijih pesama srpske epike.

Foto: printscreen youtube

 

U neraskidivoj vezi sa Nikolom Teslom

Legenda kaže da je u Šišatovcu u mladosti boravio i čuveni Nikola Tesla i da ga je upravo čudotvorna voda sa ovog mesta izlečila od kolere. Iako je izvesno da je reč o priči koja nema uporište u istorijskim činjenicama, istina je da postoji veza slavnog naučnika i ovog manastira.

Naime, iguman Šišatovca dugo godina bio je Petronije Trbojević. Za njega kažu da je bio prvi Srbin sa dva doktorata – iz prava i teologije, ali je za ovu priču značajnije to što je reč bila o sinu Angeline Tesle, rođene sestre Nikole Tesle.

Petronije je sa ujakom iz Amerike održavao redovnu prepisku i ta pisma su godinama čuvana u manastirskoj biblioteci, ali su nažalost stradala tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Foto: Profimedia

 

Najveća svetinja Šišatovca danas je u „izbeglištvu“

U manastiru Šišatovac vekovima su se čuvale mošti Svetog Stefana Štiljanovića. Njegov kult bio je veoma razvijen u ovim krajevima, pa su vernici iz čitave Vojvodine dolazili da se poklone svetitelju i nad njegovim netruležnim telom mole za spasenje.

Mošti Svetog Stefana Štiljanovića danas su u „izbeglištvu“. Kako bi bile spašene od ustaša tokom Drugog svetskog rata prenete su u Sabornu crkvu u Beogradu, gde se i danas nalaze.

Strašna sudbina – manastira i ljudi

Šišatovac se u prošlosti često pominjao kao jedan od najbogatijih fruškogorskih manastira. To se sve promenilo tokom Drugog svetskog rata.

Pod okupacijom Nezavisne države Hrvatske, manastir je opljačkan, spaljen i na kraju miniran. Urušavanjem kupole veličanstvenog manastira, u potpunosti je uništen stari ikonostas, rad Grigorija Davidovića-Obšića iz Čalme, o čijoj lepoti danas možemo da naslutimo samo zahvaljujući starim slikama. Strašna sudbina zadesila je i bratstvo ovog manastira. Jedan broj monaha odveden je u logor kod Slavonske Požege, a tamo je stradao i tadašnji iguman Šišatovca Rafailo Momčilović.

Ali Šišatovac i dalje živi! Crkva posvećena Rođenju presvete Bogorodice obnovljena je, kao i grobljanska kapela i konaci. Vernici se nadaju da bi uskoro mogao biti rekonstruisan i ikonostas. Malo, posvećeno bratstvo ponovo se stara o duhovnom životu ove svetinje, ali i čuva sećanja na sve značajne ljude koji su u prošlosti boravili u njemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Petar Petković: Jačanje dokazanog prijateljstva Srbije i Kine
Politika

Petar Petković: Jačanje dokazanog prijateljstva Srbije i Kine

U Bеogradu jе danas održana konfеrеncija posvеćеna Trеćoj plеnarnoj sеdnici Cеntralnog komitеta 20. Kongrеsa Komunističkе partijе Kinе na kojoj sе prisutnima obratila šеfica kinеskе dеlеgacijе, član Cеntralnog komitеta KPK i dirеktor Državnе komisijе za rеformu javnog sеktora Li Sjaosin, kao i član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе dr Pеtar Pеtković, uz učеšćе i ambasadora Narodnе Rеpublikе Kinе u Srbiji njеgovе еksеlеncijе Li Minga, prеdstavnika Socijalističkе partijе Srbijе Ivicе Radovića i naučnog prеdstavnika Instituta za mеđunarodnu politiku i privrеdu Alеksandra Mitića.

14.10.2024

19:12

TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)
Live TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)

Uprkos svim mirovnim konferencijama,, svet i dalje srlja ka kolapsu. Sukobi su sve veći, a za to vreme mi se trudimo koliko možemo da sve to izbegnemo. Balansiramo koliko možemo da ne bismo postali deo tog haosa koji je sve veći i sve širi. Da li ćemo uspeti da sprečimo "zapaljivanje" Balkana, a čini se da velike sile baš to hoće. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, pukovnik u penziji MIloje Pršić i Marko Šćepanović, savetnik potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

14.10.2024

20:05

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)
Live TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)

Danas je održan Samit Berlinskog kongresa. Region zapadnog Balkana trebalo bi što pre pripojiti Evropskoj uniji! Srbiju je na Samitu predstavljao premijer Miloš Vučević koji je imao brojne sastanke sa nekoliko lidera zemalja. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar Veljko Jovanović i dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je komentarisao na koji način je nemačka javnost reagovala na ovaj samit.

14.10.2024

16:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Nauka