• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2021

11:35

BIO JE PO SVEMU POSEBAN! Ovih 5 stvari o VLASTI VEROVATNO NISTE ZNALI - Vozio je crvenu "ladu" sve do smrti, bio je u LOGORU jer je KRAO JABUKE...

Estrada

BIO JE PO SVEMU POSEBAN! Ovih 5 stvari o VLASTI VEROVATNO NISTE ZNALI - Vozio je crvenu "ladu" sve do smrti, bio je u LOGORU jer je KRAO JABUKE...

Podeli vest

Vlastimir Vlasta Velisavljević bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu, a preminuo je usled komplikacija izazvanih koronavirusom.

Obožavao je glumu, ništa ga nije sprečilo da ostvari svoj največi san i govorio je da će živeti sve dok bude bio potreban pozorištu!

A mi smo za vas pripremili 5 manje poznatih, ali veoma interesantnih činjenica iz njegovog života:

1. Još kao osnovac je glumio

Vlasta je još kao osnovac sa drugarima organizovao predstave u dvorištu. Na metalnim konstrukcijama za trešenje tepiha postavljali bi zavese, što je za njih predstavljalo scenu.

Sa majkom je išao da gleda operu Don Kihot slavnog ruskog basa Fjodora Ivanoviča Šaljapina. U jednom intervjuu ispričao je kako mu je komšinica sa drugog sprata sašila odelo posebno za tu priliku, te da im je lično Šaljapin poklonio dve karte. 

Već sa 12 godina počeo je da glumi u pozorištu Roda, pomoćnoj sceni pozorišta Manjež. Kompletan repertoar osmislila je Margita Gita Predić, ćerka Branislava Nušića.

Foto: Beta

2. Bio u logoru u Nemačkoj

Sa drugarima Miletom Vražićem i Nemanjom Markovićem je u vreme najveće gladi krao jabuke iz vagona koje su Nemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu. Oni bi kroz rešetke velikim iglama probadali jabuke i kupili ih u vreće, pa ih kasnije prodavali Beograđanima. Sve dok ih Nemci nisu uhvatili.

Drugovi su se izvukli, a Vlasta je početkom 1943. godine sa samo 17 godina interniran u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj. S obzirom da je bio mlad i zdrav, nisu ga smestili u gasnu komoru, nego je svakog dana bio u radnom logoru. Upoznao je majstora Bergmana čiji je sin poginuo na frontu, s kojim se brzo sprijateljio. On mu je donosio ručak koji bi Vlasta podelio s ostalima, dovodio ga je svojoj kući, te mu naposletku i pomogao da 1944. godine pobegne iz logora. Dao mu je nemačku propusnicu uz pomoć koje se preko NDH vratio u Beograd.

Foto: tanjug

3. Preživeo tri bombardovanja i Goli otok

Pored tri bombardovanja Vlasta je preživeo i Goli otok, a kada je upitan kako je izgledalo to iskustvo, odgovorio je:"A, dobro, nije tako strašno kao što pričaju. Leto, zima, leto, zima, leto, zima...i kraj." Na Golom otoku zavrio je zbog ruskih knjiga koje je su tadašnje vlasti pronašle kod njega, a koje su u to vreme bile zabranjena literatura. 

4. Sve do smrti vozio je crvenu "ladu"

Foto: Darko Cvetanović

Glumac Vlasta Velisavljević prošao je celokupnu proceduru i okarakterisan je kao sposoban da upravlja motornim vozilima u 94. godini života.

- Juče sam dobio uverenje da mogu da vozim automobil. Zdravstveno sam sposoban, to je jako bitno. Svake godine idem na pregled da bih dobio produženje vozačke dozvole. Srećan sam što mogu da vozim kola i ne moram da čekam gradski prevoz ili taksi. Još uvek sam sposoban za vožnju, u suprotnom se ne bih hvatao volana. Međutim, ima i loših strana kad čekam to famozno uverenje oko produžetka dozvole. Uvek moram da poranim oko pet sati ujutro da bih na određeno mesto stigao do sedam. E, onda čekam tamo u hodniku i džonjam pred ljudima dok me ne prozovu - ispričao je nedavno glumac.

5. Vodio je momački život i to na tribinama

Foto: printscreen You Tube hotsport

Vlasta odlikuje košarkaše

Naš poznati glumac Vlasta Velisavljević nije propuštao niti jednu košarkašku utakmicu, posebno kada su derbiji bili u pitanju. Sportisti su ga naprosto obožavali.

- Znate, meni su želeli da daju ulaznicu sa kojom mogu da sedim uz teren, ali ja to ne želim. Jednom me je reditelj Dejan Mijač pozvao da pratim pored aut-linije i došao sam jer mi je on prijatelj, ali onda sam shvatio da mi je lepše na tribinama. Pored terena sedi, da kažemo elita, to su smireni navijači, a na tribini je već drugačije. Malo je bučnije, a to mi se više dopada - kroz osmeh je govorio Velisavljević.

Inače, glumcu je pre samo godinu dana, kao svom vernom navijaću, Košarkaški klub Crvena zvezda je uručio sezonsku ulaznicu što je velika čast.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Човек добије сепсу и умре. Толико о нашим болницама. Болницу ''драгиша Мишовић'' треба затворити. Оданде само само са сепсама излазе и у сандуцима. Да се лечио код куће, био би жив. Притом му увалили вакцину коју није желео. -нека му је лака земља, али човек би још дуго живео да га нису лечили лекари незналице. Е да му је да може са оног света да казни незналице. Лаку ноћ, вољени глумче!

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni
Politika

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, da je više puta ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

05.10.2024

19:37

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija