• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Glossy

06.06.2021

08:12

Sa 9 godina rođak ju je silovao, odrasla je u velikom siromaštvu, a danas je jedna od NAJMOĆNIJIH ŽENA SVETA! Životna priča Opre Vinfri će vas dovesti do suza!

Estrada

Sa 9 godina rođak ju je silovao, odrasla je u velikom siromaštvu, a danas je jedna od NAJMOĆNIJIH ŽENA SVETA! Životna priča Opre Vinfri će vas dovesti do suza!

Podeli vest

Opra Vinfri je danas jedna od najuticajnijih i najmoćnijih žena sveta. Majka je bila tinejdžerka kad ju je rodila, pa ju je ostavila sa bakom kraj koje je devojčica rasla u velikom siromaštvu, tolikom da je umesto haljina oblačila džakove za krompir. Popularna voditeljka je sa 14 godina doživela seksualno zlostavljanje od strane rođaka, nakon čega je zatrudnela

 

Iako ju je majka rano napustila, a očeva familija godinama zlostavljala, zbog čega je još kao tinejdžerka razmišljala o samoubistvu kada je izgubila bebu, čuvena TV voditeljka Opra Vinfri je iz svih nemilih događaja uspela da izađe kao pobednik i na kraju dotakne zvezde.

Jedna od najuticajnijih žena na svetu, televizijska voditeljka Opra Vinfri, rođena je 29. januara 1954. godine u Misisipiju.

Ime je dobila po biblijskom karakteru u Knjizi o Ruti, međutim, pošto porodica i prijatelji nisu znali kako se ono pravilno izgovara, uvek su je zvali Opra. Njenа mаmа Vernitа Li bilа je služаvkа, a Opra je verovala da je njen biološki otac bio Brenon Vinfri, berberin po zanimanju. Decenijаmа kаsnije, rаtni veterаn Noа Robinson tvrdio je kako je on zapravo njen biološki otаc. Zato je voditeljka 2006. godine uradila genetički test kojim je utvrđeno da po ženskoj liniji potiče od Kpele, etničke grupe iz današnje Liberije, da je 89 odsto Afrikanka, a samo tri procenta Indijanka. Delove svog burnog života otkrivala je gledaocima i u emisiji koja po njoj nosi ime.

- Nikada o sebi nisam razmišljala kao o devojčici koja je siromašna i bez zaštite, već o nekome ko je predodređen da se sam bori za sebe i odgovora za svoje postupke – govorila je Opra, odlučna da na trodecenijsku karijeru stavi tačku i otvori sopstvenu televiziju. Vraćanje u detinjstvo oživljava joj slike ni nalik ovima koje joj danas ispunjavaju život.

Foto: Reuters

Odrasla u velikom siromaštvu, tolikom da je umesto haljina oblačila džakove za krompir

S obzirom na to da joj je majka bila tinejdžerka kad ju je rodila, ona se vrlo brzo preselila na sever države, a Opru je ostavila sa svojom majkom Heti Me Li, kraj koje je devojčica rasla u velikom siromaštvu. O kakvoj oskudici je reč, potvrđuje i podatak da je Vinfrijeva umesto haljina nosila džakove za krompir, što je kod nje stvorilo velike komplekse. Deca su joj se podsmevala i izvrgavala je ruglu i slavna voditeljka je još tada odlučila da će se obogatiti i postati veoma uspešna. Ipak, uz baku je mnogo toga i naučila. Sa tri godine već je znala da čita, a u lokalnoj crkvi zvali su je propovednik jer je odlično recitovala stihove iz Biblije.

- Kada sam napunila šest godina, preselila sam se kod majke u Milvoki, gde je ona radila kao služavka. Od nje sam dobijala manju podršku i ohrabrivanja nego od bake. Tek pošto sam se doselila, majka je rodila moju polusestru Patrišu, a kasnije i polubrata Brenona – pričala je Opra, koja nije dugo živela u društvu jer je majka dvoje mlađe dece zbog nemaštine veoma brzo dala na usvajanje.

Oprina sestra je 2004. godine preminula od posledica kokainske zavisnosti, dok je Brenon umro još osamdesetih od side. Ni Opra se nije dugo zadržala kraj majke jer ju je ona nakon samo nekoliko godina poslala kod oca.

Kasnije je Vinfrijeva u nekoliko navrata, pa čak i u svojoj emisiji, pričala kako je bila seksualno zlostavljana. Govorila je da je te strašne scene proživljavala od strica, a sve je počelo kada je imala svega devet godina. Nakon trinaest godina zlostavljanja, čvrsto je odlučila da nikada ne postane majka. Kao četrnaestogodišnjakinja ostala je u drugom stanju i mada tinejdžerka, bila je svesna da ne sme roditi dete, pa je čak pila deterdžent kako bi izgubila bebu. Krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je ova priča izašla u javnost, Opra ju je potvrdila, ali i izjavila da je veoma razočarana u svoje rođake koji su zarad nekoliko stotina dolara bili spremni da sve ispričaju tabloidima. Sećala se šta je njen otac govorio o trudnoći pre braka i kakve je sve traume proživljavala pored toga što je konstantno bila seksualno zlostavljana.

- Rekao mi je da bi radije video svoju ćerku kako pluta u reci Kumberland, nego da porodici donese sramotu rođenjem vanbračnog deteta. Dok mi je to govorio, ja sam jedini izlaz videla u samoubistvu – ispričala je Opra koja ipak nije digla ruku na sebe, ali je pokušala nekolicinom očajničkih poteza da zatraži pomoć. Na sve načine radila je na tome da izazove spontani pobačaj, ali joj to nije uspevalo.

- Kada je beba umrla, imala sam utisak kao da mi je život dao drugu šansu – otkrila je jedna od najbogatijih žena sveta koja se proslavila svojom autorskom emisijom The Oprah Winfrey Show, a od ove godine vlasnik je i svoje sopstvene televizijske mreže OWN.

Foto: Action images

Sa samo 9 godina bila je silovana od strane strica... zlostavljanje se nastavilo narednih 13 godina... sa 14 godina je kao posledica silovanja, ostala trudna

 

Iako konzervativan i strog, otac joj je omogućio školovanje. Postala je počasni učenik u gimnaziji i osvojila prvu nagradu u besedništvu, što joj je obezbedilo stipendiju na Tenesi državnom univerzitetu, gde je potom studirаlа komunikаcije. Još kao sedamnaestogodišnja tinejdžerka radila je u lokalnoj prodavnici. S obzirom na to da je bila lepa, ova osobina donela joj je iste godine titulu mis crnа Tenesi. Time je privukla pažnju lokalne crnačke radio-stanice BBOL gde je ubrzo počela da radi kao honorarni saradnik i tu je ostala da radi tokom koledža. Već tada se zarazila novinarstvom i donela odluku da će se ceo život baviti medijima.

- Moja baka se jedina nije iznenadila mojim izborom profesije jer je uvek govorila kako mogu mnogo da pričam i da je najbolje da budem na sceni. Kao dete volela sam da intervjuišem svoje lutke i vrane na kapiji – pričala je svojevremeno Opra.

Po završetku studija, iz Nešvila se preselila u Baltimor gde je 1976. godine vodila vesti. Tada su je primetili producenti Ričarda Šera i pozvali da mu se pridruži i bude domaćica emisije BJZ koja je prermijerno prikazana 14. avgusta 1978. godine. I pored bojnih uspeha, Opra je želela više i bolje, pa je iznenada odlučila da se preseli u Čikago.

Godine 1983. došla je u državu Ilinois da bude voditelj BLS-TV-a. Svakog jutra vodila je polusatni talk-show program, ali je konstantno nailazila na loše kritike. Ipak, nekoliko meseci kasnije počele su da stižu odlične ocene za njen rad i tada joj karijera kreće uzlaznom putanjom. Njena emisija preimenovana je u Opra Vinfri šou i trajala je čitav sat, a emitovanje na nacionalnoj mreži počelo je 8. septembra 1986. godine.

- Moj prvi dan u Čikagu bio je 4. septembar 1983. godine. Kada sam napravila prvi korak na ulici, osetila sam da su tu moji koreni i znala sam da tu pripadam – rekla je voditeljka.

Pored odlične novinarske karijere, Opra se 1985. godine pojavila i u filmu Stivena Spilberga Boja purpura kao domaćica Sofija. Nominovana je za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, a film je kasnije pretvoren u mjuzikl koji se premijeru imao na Brodveju 2005. godine, a Opra je bila potpisana kao producent. U oktobru 1998. glumila je u filmu Ljubljeni, snimljenom po istoimenom romanu Tonija Morisona, za koji je osvojio Pulicerovu nаgrаdu. Dа bi se pripremila zа svoju ulogu robinje, Opra je išla na dvadesetčetvoročasovnu simulaciju ropstva koja je uključivala vezivanje, maltretiranje, povez preko očiju i ostavljanje u šumi.

Foto: Instagram/Promo

Sve svoje želje iz detinjstva, voditeljka je sprovela u delo. Danas je jedna od najuticajnijih žena na planeti, poseduje kuću od nekoliko miliona dolara, aktivna je u brojnim humanitarnim akcijama na afričkom kontinentu gde pomaže devojčicama koje žele da uče. Prošlog meseca vodila je 300 svojih fanova u Australiju gde je snimila jednu od poslednjih emisija. Nedavno je otvorila i sopstvenu televizijsku stanicu.

- Kada imate svoj TV kanal, slobodni ste da radite šta god vam padne na pamet. Evo, na primer, pre neki dan bila sam u restoranu gde je radio jedan neverovatno zgodan konobar. Rekla sam mu da ima pravo televizijsko lice i nisam odolela a da ga ne pitam čime bi on to voleo da se bavi u životu. Kad god mi neka ideja padne na pamet, osećam se poput velike kante sa farbom. Promenila sam svoj stav, pa dok sam se nekad stalno pitala: O, Bože, šta da radim, danas ponavljam: Ja mogu da uradim što god hoću! – ispričala je Opra u jednom od intervjua.

Iako ranije nije htela mnogo da priča o ljubavi sa Stedmenom Grejemom s kojim je u vezi još od 1986. godine, otkrila je da je njen partner uvek spreman da stane uz nju.

- Razlog zašto je ova veza uspešna na duže staze krije se u tome što smo je oboje definisali kao nimalo tradicionalan odnos dve pojedinačne ličnosti. Ništa u našoj vezi nije tradicionalno. Ja sam drugačiji tip žene i da sam odlučila da se venčam, sigurno ne bih opstala u braku. Jednostavno, nisam od onih što se udaju – rekla je TV zvezda i dodala da joj je dva puta u životu bilo slomljeno srce, a nedavno je otkrila i šta će biti s njenim bogatstvom nakon njene smrti.

- Pošto nemam decu, kada budem otišla na onaj svet, sve što imam otići će u dobrotvorne svrhe. Verujem da je to ono što bi svako trebalo da uradi ako se nađe u identičnoj situaciji. Sve se vraća, sve se plaća, a meni je zaista dato mnogo – otkrila je ova žena koja, inače, važi za jednog od najvećih filantropa među poznatim svetskim bogatašima.

Foto: Reuters

Imala je polusestru Patrišu koja je preminula od posledica kokainske zavisnosti, dok je polubrat preminuo od side

 

Opra Vinfri u svetu slavnih poznata i kao dobar prijatelj velikog broja glumaca. Neretko svoje privatne drame slavne ličnosti prvo obelodane u njenoj emisiji. Tako je nakon kraja braka sa Bred Pitom, Dženifer Aniston prvo pojavljivanje imala upravo u Oprinoj emisiji, a Tom Kruz je baš na njenom kauču objavio da će dobiti ćerkicu Suri. Pre nekoliko meseci deca Majkla Džeksona pojavila su se u njenoj emisiji i dali su dramatičnu ispovest o životu nakon očeve smrti. Na poslednjem putovanju u Australiju, Opra je bila specijalni gost Nikol Kidman koja joj je kao pravi domaćin pokazala svoju domovinu.

Oprin život ne prestaje da intrigira javnost, a nakon brojnih ostavljanja, zlostavljanja i zanemarivanja, nedavno je u svojoj emisiji prikazala i svoju sestru koju je našla nakon pola veka.

- Ovo je, prijatelji moji, najveće čudo u mom životu - rekla je voditeljka publici kada je u studiju pokazala sestru Patrišu iz Milvokija. Ona je rođena 1963, u vreme kada je osmogodišnja Opra živela sa svojim ocem i nije znala da joj je majka Vernita trudna sa drugim čovekom. Bebu je odmah dala na usvajanje i Patriša je išla od doma do doma, dok konačno nije usvojena sa sedam godina. Znala je da je usvojena, ali je odustala od pokušaja da pronađe svoju pravu porodicu nakon što joj je agencija za usvajanje rekla kako njena majka ne želi da je vidi. Iste nedelje, na televiziji je gledala emisiju o Oprinoj majci koja je rekla da je rodila još dve devojčice, ali da su obe umrle. Podaci o rođenju poklapali su se s datumom njenog rođenja. Patriša je kontaktirala porodicu treće sestre, koja je u međuvremenu preminula, i DNK analiza je utvrdila da su u rodu.

- Patriša je znala da smo sestre još od 2007, ali nikada nije pokušala da nas kontaktira da ne bi ispalo kako traži finansijsku podršku. Nije pokušala ni da proda svoju priču tabloidima – rekla je Opra, srećna što je ponašla sestru koja od nje želi samo ljubav i prijateljstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 2 godine

У наслову пише да је рођак силовао кад је имала 9 година, а већ у првој реченици чланка да је тада имала 14 година. Како мислите да ће читаоци да вам верују ако ни тако једноставну информацију не пренесете исправно.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!
Politika

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati raspravom o izboru predsednika parlamenta. Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, kojoj su tokom jučerašnje diskusije podršku najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija. Jučerašnji rad Parlamenta obeležilo je nedopustivo i nevaspitano ponašanje opozicionih pripadnika. Šta će biti danas? Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka Olivera Miletović.

19.03.2024

08:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59