• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

06.09.2021

15:18 >> 20:26

Bila je 'NAJBOLJA RIBA' 70-ih, a ŽIVOT joj je bio PRAVI LJUBAVNI PAKAO! /Foto/

Reuters

Estrada

Bila je 'NAJBOLJA RIBA' 70-ih, a ŽIVOT joj je bio PRAVI LJUBAVNI PAKAO! /Foto/

Podeli vest

Agneta 'Ana' Felstskog na snimanju jedne muzičke emisije u TV studiju u Geteborgu upoznaje Bjorna Ulvaesa. Dve godine kasnije njih dvoje staju na ludi kamen i počinju muzičku saradnju. Brak je potrajao devet godina...

Bilo je tuge i očaja u očima zvezde Abbe - Ane, pravim imenom Agnete Feltskog (71) dok je hodala niz predvorje londonskog hotela. Bilo je to u vreme kada je ova slavna švedska grupa posetila Veliku Britaniju u sklopu njihove unosne turneje, a tada 29-godišnja plavuša bila je, kako je priznala, usamljena.

 

 

Nekoliko vrata niže, deleći sobu sa svojom novom ljubavi, odseo je njen bivši suprug Bjorn Ulvaes, tada tridesetčetvorogodišnjak. On nije bio jadan i nije potiskivao suze, već je bio više nego zadovoljan što može da govori o ženi koja je zauzela Anino mesto, 30-godišnjoj razvedenoj ženi Leni Kalerše.

 

 

- Oboje smo presrećni jedno s drugim - rekao je sa smeškom, dodajući da mu je Lena donela mir i zadovoljstvo u život.

Na pitanje o Ani, promenio je izraz lica u leden i potom rekao:

- Iselila se prošlog Božića, 1978. Sada smo prijatelji. Sad kada je vidim teško mi je da zamislim da smo ikad bili u intimnom odnosnu. Zapravo, mislim da ona uživa u samačkom životu. Bili smo potpuno nekompatibilni. To nije slučaj s Lenom, nas dvoje sasvim odgovaramo jedno drugom.

 

 

U tom hotelu Ana je odbila da razgovara o kraju njihovog braka. U predvoru hotela je nosila tamne naočare za sunce da bi prikrila crvenilo oko očiju koje su primetili drugi gosti hotela za vreme doručka. 

Ona je plakala, a on zaveo njenu prijateljicu

Iako je nastup na Vembliju bio rasprodat, za Anin nastup su kritičari pisali da je bio beživotan. Kasnije je ona sama rekla da u njoj nije bilo života.

- Moje srce nije bilo na nastupu, možda činjenica da sam mnogo toga pretrpela emocionalno ima veze s tim. Vidim Bjorna tamo, prisećam se brojnih stvari i teško mi je. Pokušavam da budem profesionalna, plešem i pevam, ali radost je nestala - rekla je.

 

 

Tada je i priznala kako sav taj uspeh Abbe, koji svakako ceni, njoj nije doneo sreću i da su joj sve nade za budućnost vezane uz sina Kristijana (22 meseca) i ćerku Lindu (6 godina). Što je najgore u celoj priči, Lena, koja joj je "preotela supruga", bila joj je nekada bliska prijateljica.

Iako su još neko vreme pred kamerama glumili srećno razveden par i prijatelje, idila Abbe nije dugo potrajala, a Ana je završila na lečenju i antidepresivima, nakon čega se sasvim povukla iz javnosti do te mere da niko nije znao gde je godinama.

Rođena za pevačicu

Ana je počela da peva u ranoj mladosti. Pohađala je časove klavira, samostalno komponovala pesme i svirala u lokalnoj crkvi. S 13 godina i dve prijateljice osnovala je grupu The Cambers. Nakon napuštanja sastava Agneta počinje da peva prateće vokale u dens sastavu Berta Engarta. Istovremeno, s 15 godina radi kao telefonska operaterka u jednoj automobilskoj kompaniji. Kako je sastav postajao sve popularniji, trebalo da se odluči između posla i karijere. Izabrala je karijeru i priznala:

 

 

- Želela sam da budem slavna i na televiziji.

Agneta izdaje svoj prvi album pod imenom "Agneta Feltskog" 1968. godine. Sve pesme na albumu, i muziku i tekst, potpisuje sama, a najveći hitovi bile su pesme "Jag var så kär i "Utan Dej" (šved."Bila sam tako zaljubljena" i "Bez tebe"). Na snimanju jedne muzičke emisije u TV studiju u Geteborgu upoznaje Bjorna Ulvaesa. Dve godine kasnije njih dvoje se venčavaju i počinju i muzičku saradnju. Brak je potrajao devet godina i dobili su dvoje dece, ali Agneta i Bjorn se razvode tokom najplodnijeg razdoblja Abbe što završava pesmom "The Winner Takes It All".

Ostavio ju je uz pesmu

Pesmu je napisao Bjorn, a ona govori o ljubavnom razlazu u kojem jedna strana očajnički želi da zadrži vezu, ali je druga odlučila da krene dalje. Time je Ani naneo dvostruki udarac - ne samo da joj je pesmom dao do znanja šta oseća, već je ta pesma bila priznanje i svima drugima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Godine 1983. nakon raspada grupe, Agneta se posvećuje solo karijeri. Objavljuje album "Can't Shake Loose". Godinama kasnije nastavlja da snima albume, ali nijedan joj nije osigurao uspeh poput onih Abbinih. Nakon toga sledi razdoblje koje je, poput svoje sunarodnice Grete Garbo, provela u izolaciji, daleko od javnog života, čak 15 godina - od 1988. do 2003.

 

 

Ni kasnije nije krenulo nabolje

Iako je pokušavala da prikupi snagu i s decom nastaviti dalje, posvetila se u međuvremenu astrologiji, jahanju i jogi na svom izolovanom imanju u Ekerou, Ana nije imala previše sreće. Ipak, 1990. udala se za švedskog hirurga Tomasa Sonenfelda, ali ni taj brak nije dugo potrajao, pa su se razveli tri godine kasnije.

Meta bolesnika

Nakon što je Ana odlučila da okonča njihovu vezu, uočivši da njegovo ljubomorno i opsesivno ponašanje ne prolazi, on nije hteo da je pusti. Pratio je svuda i nije joj dao "da diše", pa je bila prisiljena da se obrati policiji i sudu. Oni su mu na kraju izdali zabranu prilaženja, pa je deportovan u Holandiju 2000.

Foto: APfoto

Agneta sa svojom koleginicom iz Abbe Ani-Frid Lingstad i Meril Stip (okrenuta leđima), 2008.

Međutim, on se nije dao previše omesti pa je ponovno upao na njen posed i približio se njenoj kući 2003, kad je ponovno uhapšen i kada mu je zabranjen ulazak u Švedsku. Ipak, 2005. je zabrana istekla, a on je ponovno počeo da je maltretira. Agneta se tada vratila u studio i snimala album "My Colouring Book" koji je izdat 2004. godine, ali su stalna maltretiranja “stokera” doslovno uništila promociju njenog solo albuma, jer je svojim pretnjama izazvao otkazivanje svih intervjua. 

S Bjornom ne razgovara

Danas kaže da je zadovoljna, a dodaje da Bjorna, koji se preselio u London, retko viđa, samo za rođendane njihove dece, ali nemaju prisan odnos. On je u braku s Lenom dobio još dvoje dece - devojčice Emu i Anu. On je 2008. priznao kako pati od demencije - ima trajne gubitke pamćenja zbog kojih ne može da se seti brojnih uspomena iz svog života, uključujući i najuspešnije trenutke iz Abbine karijere.

Foto: APfoto

Agneta na premijeri "Mamma Mia The Parti" u Stokholmuu, 2016.

Podsetimo, ABBA je nakon 40 godina snimila novi album, 'ABBA Voyage' koji izlazi 5. novembra ove godine.
 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zabrinuti

pre 2 godine

Zasto se sada iznosi to i javnost? ABBA je bila jedna od najboljoh gruoa onda, ali i danas. Ja sam odrastao uz njihovu muziku, i rado je i danas slusam. Jedva cekam novi album Srecno im bilo!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17