• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

03.10.2019

18:40

HRVATI SADA PRAVE VIRTUELNE TURE KROZ JASENOVAC! Za sve ovde počinjene zločine KRIVI SU LJUDI, a ne objekti! (FOTO/VIDEO)

Balkan

HRVATI SADA PRAVE VIRTUELNE TURE KROZ JASENOVAC! Za sve ovde počinjene zločine KRIVI SU LJUDI, a ne objekti! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Završen je višegodišnji projekat "3D rekonstrukcija logora Jasenovac", koji će omogućiti virtuelni uvid u područje logorskog kompleksa korišćenjem najsavremenijih digitalnih tehnologija i metodologije, ocenjeno je u četvrtak u Jasenovcu

Međunarodni projekat, prvi takve vrste u Hrvatskoj u četvrtak je predstavljen u Javnoj ustanovi Spomen-području Jasenovca, a rezultat je saradnje te ustanove sa Institutom za nauku i tehnologiju i softverskom firmom Eodyne Systems S.L. iz Barselone. Projekat je finansiran sredstvima hrvatskog Ministarstva kulture i iz programa Horizon 2020 Evropske unije za istraživanje i inovacije.

Foto: Printscreen You Tube

 

3D rekonstrukcija logora

Za pravljenje 3D rekonstruckije korišćeni su svi dostupni izvori, snimci iz vazduha koje su napravili saveznički avioni 1944. godine, fotografije nastale u periodu od 1945 do 1947. godine, izjave preživelih logoraša, istraživanja istoričara i drugih naučnika. 

- Za sve ovde počinjene zločine krivi su ljudi, a objekti samo svedoče o tom vremenu. Cilj je projekta da posluži kao temelj za dalje istraživanje, ali i edukaciju i obrazovanje mladih. Budući da od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke kako bi se napravila vizuelizacija - rekao je direktor Javne ustanove Spomen-područja Jasenovca Ivo Pejaković.

TITO LIČNO SAKRIO DOKAZE O GENOCIDU NAD SRBIMA U JASENOVCU! Jednog čoveka zadužio da ih pošalje na OVU TAJNU LOKACIJU! Ranković smenjen jer je otkrio ZAVERU!

Da je reč o tehnički zahtevnom projektu, potvrdila je kustos i saradnica na projektu Andrijana Benčić Kužnar. Virtualnom šetnjom posetioci će na svojim tabletima imati priliku da vide unutrašnjost pojedinih objekata, gde će pronaći sve dosad poznate i verodostojne podatke koji se odnose na taj objekat. Projektom je, kako je rekla, obuhvaćeno oko 100 hektara površine logora. 

O tehnologiji i metodologiji projekta opširnije su govorili glavni istraživač i direktor Grupe SPECS - Lab Paul Veschure i vođa projekta Sytse Wierenga. Kako su rekli, projekat je baziran na multidisciplinarnoj naučnoj saradnji muzejskih i IT stručnjaka, kombinacije arhivskog rada, terenskih istraživanja, mapiranja geografskih tačaka i 3D/4D digitalne rekonstrukcije. 

NE, NIJE KRIVA HRVATSKA, ZA OVO ZLO JE ODGOVORNA ISKLJUČIVO EU! Kosor: Srbi nisu bili antifašisti, samo su Hrvati ratovali protiv Hitlera! AKO POSTOJI, OVO JE JEDINICA ZA BEŠČAŠĆE!

Svrha projekta je, kako se navodi, razvoj i uvođenje nove metodologije učenja o logoru Jasenovac, holokaustu, genocidu i Drugom svetskom ratu. Akcenat je naročito stavljen na obrazovanje mladih u Hrvatskoj, primenom multidisciplinarnog pristupa i novih tehnologija u nauci.

Virtualna tura će se gledati na tabletu

Predviđeno je da posetioci virtuelnu turu gledaju na tablet-računarima, koji će im omogućiti da se kreću krozi 3D rekonstrukciju autentičnog prostora logora. 

Učenici Osnovne škole Jasenovac će biti prvi koji će imati priliku da vide rekonstrukciju. 

Na predstavljanju projekta bili su predstavnici hrvatskog Ministarstva kulture i Muzejsko-dokumentacionog centra, istoričari, predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus, predstavnici Srpskoga narodnog veća i Srpske pravoslavne crkve sa episkopom Jovanom. 

POGLEDAJTE VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17