• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/novac.jutarnji.hr

08.10.2019

13:25

HRVATI NE DAJU KRAŠ! Kompanija ima "otrovnu pilulu", prvi put se oglasio i SRPSKI PREDUZETNIK

Balkan

HRVATI NE DAJU KRAŠ! Kompanija ima "otrovnu pilulu", prvi put se oglasio i SRPSKI PREDUZETNIK

Podeli vest

Kiparska kompanija "Kappa Star Limited" u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića poseduje 22,87 odsto akcija hrvatske konditorske industrije Kraš

Iako se očekuje da bi Šaranović uskoro mogao da postane većinski vlasnik "Kraša" i preuzme upravljanje, to neće biti jednostavno.

Petim članom Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine deoničara da donesu odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna, te da isključe pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu deonica.

Ta odredba u Statutu je od 2003, a poslednji put je obnovljena 2017. To, na primer, znači da aktuelni NO i Uprava mogu da donesu odluku o dokapitalizaciji kompanije u kojoj pravo prvenstva neće da ima Kappa Star Limited, koji je prošle srede došao do 22,87 odsto deonica i opasno se približava brojci od 25 odsto. Tako bi KSL pao ispod 20 odsto deonica, piše Novac.hr.

Takva odredba se u tržišnom žargonu naziva "otrovnom pilulom" jer je, kaže definicija, cilj menadžmenta da se ona učini toliko neukusnom da potencijalni tražilac neće tražiti da je proguta.

SRBI DO POSLA U NEMAČKOJ POD ISTIM USLOVIMA KAO I NEMCI! Od 1. marta startuje novi zakon koji će našim građanim olakšati zapošljavanje

Odredbu je komentarisao i vlasnik KSL-a Nebojša Šaranović ističući da je "nejasno zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni deonica, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim deoničarima".

Očekujemo da Kappa Star Limited ima jednak tretman kao svi drugi deoničari Kraša. Verujemo da se ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi neće zloupotrebljavati time što bi bilo koji deoničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove deonice bile izdate po neprimereno niskoj ceni. Takav eventualni postupak bio bi u direktnoj suprotnosti s načelom jednakosti deoničara kao jednim od temeljnih princima deoničarstva. Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta ne samo deoničarima kojima je isljučeno pravo prvenstva nego i svim drugim deoničarima, a nadasve i samom Krašu - kaže Šaranović.

Srpski preduzetnik je duboko uveren da će "članovi Uprave profesionalno da obavljaju svoju funkciju, ne stavljajući nijednog deoničara Kraša u diskriminaCioni položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave.

ZAĆUTALI U ZAGREBU! SRBIN ZA DVA DANA POSTAJE VEĆINSKI VLASNIK KRAŠA?! Šaranović im poslao dopis iz Nikozije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija