• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti/express.hr/informer.rs

26.10.2019

11:48

HRVATSKI MEDIJI U PANICI: Putin Srbima poslao S-400, MOGU DA SRUŠE AVION IZNAD ZAGREBA!

Balkan

HRVATSKI MEDIJI U PANICI: Putin Srbima poslao S-400, MOGU DA SRUŠE AVION IZNAD ZAGREBA!

Podeli vest

Dolazak protivavionskih raketnih sistema S-400 i „Pancir S“ u Srbiju nije prošlo nezapaženo u hrvatskim medijima. Naprotiv, tamošnji mediji pomno su ispratili taj događaj. Tako, na primer, Express piše da je "moćni S-400 veliki san Srbije", ali da je "pitanje koliko novca je na raspolaganju"

Ipak, u tekstu po naslovom "Putin im poslao S-400: Može srušiti avion iznad Zagreba" navodi se da "nema dileme da bi se s Moskvom moglo razgovarati o kupovini sistema S-400. Srbija u tom slučaju ne bi bila prva zemlja koja bi ovaj sistem uvela u svoje oružane snage, dok bi Rusija osim novca dobila još čvršće uporište na Balkanu, ali i poslala prilično jasnu političku poruku".

Ekspres upozorava da je "praksa da sisitem kratkog dometa poput Pancira S služi i za zaštitu sistema dugog dometa" i da je "možda ovo samo prvi korak u dugoročnim planovima jačanja srpskih artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušna delovanja".

Slična priča pojavila se i pre dve godine, piše Ekspres, kada je Dmitrij Šugajev, šef ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju, kazao: "Srpski partneri trenutno pokazuju interes za isporuku bataljona S-300. To je nešto o čemu trenutno razgovaramo".

 

 

Inače, raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem raketa zemlja-vazduh koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarelo, njegova cena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 miliona dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju - šest lansera, 48 raketa, komandna, radarska i pomoćna vozila. Po mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odeljenja s ukupno 12 lansera. "To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i po dolara, a to nije realna priča. Takođe, treba imati na umu da je to pomalo zastareli raketni sistem", rekao je skeptični Lazanski.

BRAĆO SRBI, VI STE POD RUSKIM KIŠOBRANOM! General Lipovoj ZAGRMEO: Rusija vedri i oblači Balkanom, zaštitićemo interese Srbije!

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je već pre dve godine i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sistemi. "Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protivvazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo 'torove' i 'bukove', naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna da potroši", kazao je Rogozin.

S-300, zavisno od raketa kojima je opremljen, može imati teoretski domet od čak 300 kilometara. S-400, kako mu i ime govori, ima maksimalni domet od nekih 400 kilometara. Pancir, već korišćen u Siriji, pokazao se kao adekvatan u rušenju dronova, piše hrvatski Ekspres.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

Ma kakav crni S300. Sada je na ivici zastarelosti. Za 5/6 godina će biti skorz zastareo. Prošli bi kao 1999. godine sa onim silnim ali beskorisnim naoružanjem JNA.

Linija vremena

pre 4 godine

Josip Broz Tito umire u Ljubljani 4.5.1980g! Raspad Jugoslavije počinje sa Memorandumom SANU i najavom zla 24.9.1986g! Realizacija plana kreće sa oduzimanjem autonomije jugoslovenskim pokrajinama Kosovu i Vojvodini 1989g i RAZORUŽAVANJEM RH 23.5.1990g! I sprečavanjem Ustavnog prava na samoopredeljenje sa referendumima u RH i SLO prvo sa Balvan revolucijom u Kninu 17.8.1990g! I sa proglašenjem Republike Sao Krajne u RH 31.5.1991g! I sa ratom u Sloveniji koji počinje napadom JNA 27.6.1991g! Napad na Vukovar počinje 15.9.1991g a Milošević šalje svu silu JNA iz Beograda već 19.9.1991g pa grad pada razoren do temelja ALI tek 18.11.1991g i srpski masovni zločini na Ovčari 20-21.11.1991g! Dok se Vukovar branio čak 3meseca namesto da padne u 3dana Hrvati su zauzli čak 36magacina JNA a akcija "Bilogora" one najveće 27.9.1991g! Rat u BiH počinje napadom JNA na hrvatsko selo Ravno koje sravnaju 1.10.1991g! Akcija Malsenica za spajanje tu odvojene RH 22-27.1.1993g! Akcija Bljesak za sprečavanje linije Virovitica-Karlovac 1-3.5.1995g! Srpski genocid u Srebrenici 13-19.7.1995g! Hrvatska akcija Oluja za konačno oslobođenje 4-7.8.1995g! Potpisana predaja srpske vojske Hrvatima u Glini 8.8.1995g! Dejtonski sporazum posle Oluje za mir i u BiH 14.12.1995g! Mirna reintegracija Istočne Slavonije da se ne nastavi Oluja i tamo 15.1.1998g! Bombardovanje Srbije od strane NATO pakta i kraj rata na Kosovu 24.3-1.6.1999g! Drugi Memorandum SANU 20.3. 2011g!

Savjest

pre 4 godine

A gdje 1971 i hrvatsko proljeće, gdje je 1950 i pobuna albanaca. Kako to da najveći hrvatski pravnici Pavelić, Luburic, Miloš i drugi nisu uhvaćeni, a svi srpski jesu, kako to da Hrvatska nema autonomiju itd

Savjest

pre 4 godine

Vukovar je bila odluka Franje i oficira JNA jer su.hrvati napravili zločin u Gospiću pa se Franje prepao i srbima uz oficire jna podmetnuo Vukovar.Srebrenica je tragedija a ne genocid i meso je oficira JNA koji je radio za hrvate

Pomracenje uma

pre 4 godine

A gde se dede u toj liniji oni prosvercovani sleperi naoruzanja za nastavak pavelicevog plana za srbe u hr. Gde je u toj liniji davljenje vojnika na oklopnom vozilu koji nema municiju, gde je govor u skupstini mesica koji kaze jugoslavije vise nema moj zadatak je ispunjen. Ispade mi citajuci ovu liniju da oni koji su do skoro jedini na svetu ikad imali decije logore smrti su boze moj napadnuti od strane zlih srba i ovcara ovo ono. A oslobodjenje Krajine od 250000 staraca i dece u oluji vam posebno ide na cast. Pazi....sve to negde pise autenticno. Sta god i kakve god ti linije pravio nacisti su vas se gadili zbog logora smrti za srpsku decu, i mi to sad znamo, i ceo svet......osim vas....tako da te linijice ovako onako, neko ce da procita nekad da ste 250000 staraca proterali sa ognjista, a onda ...onda ce vas se deca stideti. I da Ducic je bio u pravu za vas hrvate.....vi ste najhrabriji narod na svetu....

MaxS

pre 4 godine

Hrvatski separatizam 1971. godine, Albanski separatizam na KiM 1981. godine ....

Radar

pre 4 godine

Srbi nikog prvi nece dirati. A svi kojoti ako pomisle nesto protiv Srba bice spaljeni . S 400 je Garant stabilnosti, mirnog regiona i ekonomskog prosperiteta. Jel usjeh ekonomski treba zastitu i garanciju to je pravi nacin sigurnosti. Zivela Srbija!!!!

aha

pre 4 godine

jao čovječe, pa ko će te napasti niko nas ni sa štapom ne bi dotaknuo...

xxdet

pre 4 godine

Pa gde ide da se toliki sistem doprema i daje dzabe, on se po prvi put u istoriji doprema i jos brze vraca kako bi se razgazili tockovi, to je cilj vezbe. Najvaznije je da hrvati i eu ne brinu jer Rusija i Srbija brinu o njihovom mentalnom zdravlju, malo da vezbamo i o`ma ga vracamo. Prednji levi nesto zapinje...

misko

pre 4 godine

hahah kakav naslov nisu u panici nego nas ismejavaju Mnogi bi vrlo rado kupili moćni sustav, ali je pitanje tko si može priuštiti puste milijarde dolara

milan klisar

pre 4 godine

Kamo lepe sreće da ne pričamo o naoružanju, bolnoj prošlosti i da povampirujemo fašizam, nego da pričamo o zajedničkim ekonomskim i socijalnim poduhvatima i partnerstvu u regionu Jugoistočne Evrope. Narodi svih zemalja regiona bi to želeli kao suva zemlja kiše, ali zlikovci domaći i strani to ne žele! Zbog toga, na žalost, ne možemo da pomerimo točak istorije unapred ni za metar, nego se stalno vraćamo u tragičnu prošlost i strahujemo jedni od drugih, nadajući se da nas strani mentori podrže kad upadnemo u teška sranja! Tehnološki idemo napred u korak sa svetom, a ljudski se uvek vraćamo ka svojim korenima - čoporima majmuna!

Mauser

pre 4 godine

E moj prijatelju kad bi većina ljudi razmišljala kao ti nikad ne bi bilo gluposti na Balkanu. Na žalost ti , ja i drugi smo u manjini. Pozdrav!

Fat Cat

pre 4 godine

Ako su oni dobronamerni, onda nemaju čega da se plaše. A ako nisu, onda i treba da se plaše.

bili

pre 4 godine

Kada bratu odeš u goste i odneseš mu litru rakije,tu rakiju više nevraćaš svojoj kući.Ovdje se radi o braći Rusima i Srbima,jeli tako? Tako je. S-400 ostaje kod brata Srbina.Braća poklon ne mjere po cjeni.

zivota67

pre 4 godine

Не знам шта хрватима диже притисак. Па ово је већ друга фаза у формирању ВАЗДУШНО КОСМИЧКИХ СНАГА Србије.Наздравље им!

Mili

pre 4 godine

Hrvati su sa Srbima sve rešili 95g a i Albanci su sve rešili eto neće ni pancer ni es uspeti da makne takse koje srbiji nanose štetu 30mil.E svaki mesc a kamoli nešto drugo?

Lala iz Banata

pre 4 godine

Што би Срби рушили авион изнад Загреба...?! Може да падне на неку српску кућу, и да страдају ... - људи...

Marko

pre 4 godine

"kreće sa oduzimanjem autonomije jugoslovenskim pokrajinama Kosovu i Vojvodini 1989g i RAZORUŽAVANJEM RH 23.5.1990g" Autonomije nisu ukinute, to je cista glupost koju slusamo skoro tri decenije, nego su drzavne nadleznost Autonome Prokrajine ukinute u skupstinu Srbije kroz izglasani amandmani na ustav Srbije iz 1974, ni manje ni vise, sto znaci demokratsko pravo Srbije da ubaci amandmani u ustavu. A to sto se nije svidjalo ostalima, to nije srpski problem. Sto se tice decija prica da je Beograd zeleo da spreci referendum u RSLO i RH, takodje su bajke. Prvo po ustavu SFRJ, republike imaju pravo na nezavisnost, jedino pod uslov da se sprovede referendum u sve sest republike, ako ga Srbija nije sprovela, ni Crna Gora, ni BiH, onda to je anti-ustavni referendum, bolje receno, ilegalan referendum. Da ne pocnemo pricu o Vukovaru i ko je prvi poceo da ubija srpske civile sirom "Istocne Slavonije", da ne pocnemo pricu kako su Hrvatski politicari izazvali incidenti i napadi na Srbe da zeljom da srpska strana reaguje, zar nije Franjo Tudjman, sam priznao da je Hrvatska mogla postati nezavisna bez rata, ali da je samo kroz rata mogla da etnicki izbaci Srbe iz HR. A sto se tice tako zvanog genocida u Srebrenicu, Prvo to nije genocid, nego je ratni zlocin, jel ne postoji u razne konvencije a ni po UN konvencije genocid nad muskarcima, vojnicima. Drugo Haski Tribunal je sam STVORIO svoje nebulozne ingerencije da se radi o genocidu, jos jednom UN konvencije ne priznaje takve vrste genocida, jel nigde konvencijama ne pise da ubiti vojnike, muskarce, se smatra kao genocid. Termin genocid je samo priznat od Haskog Suda za Bivsu Jugoslaviju, i samo on, svi ostali sudovi sirom sveta ne priznaju nista od toga, jel bi onda moralo da se sprovede na delu novu konvencije.

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija