• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.12.2019

08:39

SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI, RAZVITAK ZAPADNOG BALKANA I RODNA RAVNOPRAVNOST! Ovo su zadaci Evropske komisije, koja je od danas u novom sazivu!

Balkan

SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI, RAZVITAK ZAPADNOG BALKANA I RODNA RAVNOPRAVNOST! Ovo su zadaci Evropske komisije, koja je od danas u novom sazivu!

Podeli vest

Evropska komisija u novom sazivu, sa Ursulom fon der Lajen na čelu, danas počinje sa radom

Komesar za proširenje Oliver Varheji u utorak 3. decembra učestvuje na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu, najavljuju u Komisiji.

Evropska komisija je glavno izvršno telo EU koje po svom sastavu i funkcijama podseća na vladu.
Umesto ministara sastoji se od komesara zaduženih za različite resore, a iz svake zemlje Unije dolazi po jedan član tima Komisije.

Sa Ursulom fon der Lajen na čelu, Evropska komisija prvi put dobija ženu za predsednika. Istovremeno u novom sazivu Evropske komisije postignut je do sada najveći rodni balans tako da od 27 najviših pozicija, 11 imaju žene.

POLJUBIO PUTINA I ERDOGANA, A OBRLATIO I TRAMPA! Junkeru posle pet godina DOSTA EVROPE, MIGRANATA, KRIZE, KONFLIKATA! Ide da se leči, piše knjige i ČITA RILKEA!


Komisija koja će u narednih pet godina biti jedna od tri najznačajnije EU institucije, pored Parlamenta i Saveta, sastoji se od predsednice, 25 komesara i šefa diplomatije EU koji ujedno ima i funkciju potpredsednika Evropske komisije.

Predsednica Komisije najavila je da će fokus rada njenog tima u narednih pet godina biti na jačanju uloge EU u svetu, zaštiti klime, digitalizaciji, ali i približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

Fon der Lajen naglašava da će joj u radu sa regionom najviše pomoći šef doplomatije EU i komesar za proširenje.

Dosadašnju šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini menja dosadašnji ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel. On je predstavljajući svoj program naveo da će da se angažuje na "reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana".

Borel će po svojoj funkciji preuzeti i posredovanje dijalogom Beograda i Prištine. Novi šef diplomatije EU kaže da dijalog Beograda i Prištine "predugo traje" i da se trenutno stanje ne može nastaviti.

- Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bi ispunio ovaj prioritet- izjavio je Borel.

SRBIJO, OVO NIJE ŠALA! URSULA FON DER LAJEN: EU MORA NAUČITI DA PRIMENJUJE SILU! Imate gde, tu su vam neposlušni puleni u Prištini, pa da vidimo... SRBE ZABORAVITE...
 


On kaže da "dobro poznaje Beograd" i najavljuje je da će čim stupi na dužnost njegova prva poseta biti Priština.

Oliver Varheji preuzima resor proširenja od Johanesa Hana u trenutku kada se u EU vodi rasprava o reformi politike pristupnja. Savet EU traži od Komisije da definiše i predstavi predloge u politici pristupanja EU.

HAN SE POHVALIO SASTANKOM SA VUČIĆEM, NAŠ PREDSEDNIK GA RETVITOVAO! Evropska politika MORA da se menja! (FOTO)


Oliver Varhelji je ocenio da ne bi trebalo menjati ceo okvir politike proširenja već da treba poboljšati metodologiju.

- Ne mislim da se ceo okvir politike proširenja mora menjati. Založiću se za poboljšanje metodologije na način da se zemljama koje mogu i žele da se kreću brže obezbedi brži pristup EU- izjavio je Varheji.

On je govoreći o svojoj "viziji budućnosti proširenja" poručio da na kraju svog petogodišnjeg mandata želi da vidi "razvijeniji Zapadni Balkan", a "Srbiju spremnu da uđe u EU".

U Evropskoj komisiji najavljuju da će novi komesar za proširenje već u utorak 3. decembra učestvovati na konferenciji na visokom nivou posvećenoj evrointegracijama Zapadnog Balkana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija