• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2019

10:03 >> 10:05

KO GOD JE RATOVAO PROTIV BOGA PROPAO JE I NESTAO! Amfilohije poslao jasnu poruku MOĆNICIMA U CRNOJ GORI!

Balkan

KO GOD JE RATOVAO PROTIV BOGA PROPAO JE I NESTAO! Amfilohije poslao jasnu poruku MOĆNICIMA U CRNOJ GORI!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ponovo je pozvao poslanike crnogorskog parlamenta da ne podrže vladin predlog zakona o veroispovesti i poručio da se "prevario onaj ko je mislio da je jači od Boga"

- Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga svi su propali i nestali, pa će i ovi savremeni, siroti moćnici - rekao je Amfilohije.

On je kazao da se još uvek nada da Skupština neće potvrditi "to bezakonje", jer bi to, kako kaže bio poraz Crne Gore.

- Mitropolija će nastaviti da se bori ako Skupština ipak usvoji zakon - rekao je Amfilohije, koji je u utorak sa sveštenstvom služio liturgiju u Sabornom hramu u Podgorici.

Sutra, drugog dana rada crnogorskog parlamenta, očekuje se da će biti započeta rasprava i sprovedeno glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti, kome se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i Srpska pravoslavna crkva, koja je pozvala opozicione poslanike da ne glasaju za ovaj sporni zakon koji je, kako kažu, usmeren ka otimaću imovine Srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

Sinod SPC je juče podržao Mitropoliju crnogorsku primorsku i eparhije na području Crne Gore u njihovoj borbi za verska prava.

Prethodno je Preldog zakona o slobodi veroisovesti glasovima parlamentarne većine prošao Zakonodavni odbor parlamenta, a vrh vlasti u Crnoj Gori je jasno stavio do znanja da neće odustati od usvajanja pomenutog zakona.

(VIDEO) BRUKA! MILOGORCI SE BOGA NE BOJE! DAN "D" U ČETVRTAK U SKUPŠTINI! Zakonodavni odbor podržao Predlog zakona koji otima imovinu SPC!

VIDEĆE SE KO JE VERA, A KO NEVERA! MITROPOLIT AMFILOHIJE ZAMOLIO poslanike: Nemojte glasati za zakon o slobodi veroispovesti!

Uoči sutrasnje sednice parlamenta, mitropolit Amfilohije uputio je otvoreno pismo državnom vrhu Crne Gore i svim poslanicima, kojim ih pozvao da ne glasaju za Zakon o slobodi veroispovesti, jer, kako je poručio, ovako formulisan vladin Predlog tog zakonskog akta ne zaslužuje da bude razmatran u crnogorskom parlamentu.

Amfilohije je u pismu upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.

Mitropolit izražava nadu da poslanici neće podržati vladin predlog zakona, koji, kako ističe, grubo diskriminiše Pravoslavnu mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je pre osam vekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski.

"Ističemo da naša Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nismo protiv pripreme i donošenja novog zakona. Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu vlade sa crkvama, verskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore", naglasio je mitropolit.

STAVE TI NOŽ POD GRLO PA KAŽU, BIĆE TI BOLJE! Protojerej Velibor Džomić o sudbini SPC u Crnoj Gori! (VIDEO)

Poručio je da su istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima ovoga puta izostali.

Mitropolit u pismu podseća da je MCP izrazila želju i da je o tome zvanično obavestila vladu da želi Temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, koje imaju druge verske zajednice, ali da, kako je naveo, vlada nije iskazala spremnost i dobru volju da to učini.

"Iz tog razloga, proces pripreme i donošenja novog zakona je dodatno opterećen kroz narušenu ustavnu ravnopravnost crkava i verskih zajednica i diskriminaciju naše Crkve, jer je, bez ikakve sumnje, novi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na našu Crkvu", upozorio je mitropolit u pismu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 4 godine

Miilo se poigrao Anfilohijem kao sa mladim majmunom jer je OVAJ imao otvoren ulaz kod Mila kad god i kako god je hteo. Da se ne lažemo hteo je da bude Patrijarh NEPOSTOJEĆE CRNOGORSKE CRKVE pa je izvisio i čak je pljuvao po Patrijarhu SPC, a onda ga je Milo otkačio i imao u posed sve tajne SPC i tako je krenuo sa otimačinom za koju je najveći krivac Amfilohije a delimično i onaj tajkun SPC Grigorije. Žuta bagra je žuta lopovska čak i podanička i u SPC.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija