• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net

01.01.2020

15:34

OTVORENO PISMO MILU ZBOG KOJEG SE TRESE LOVĆEN: Otac Gojko održao Đukanoviću ČAS ISTORIJE koji ovaj nikad neće zaboraviti!

Balkan

OTVORENO PISMO MILU ZBOG KOJEG SE TRESE LOVĆEN: Otac Gojko održao Đukanoviću ČAS ISTORIJE koji ovaj nikad neće zaboraviti!

Podeli vest

Rektor Cetinjske bogoslovije Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović odlučio je da se otvorenim pismom obrati predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću podsećajući ga na duboko ukorenjenu svetosavsku istoriju na prostorima te zemlje

Rektor Perović je postavio neka pitanja na koja bi bilo lepo da Milo Đukanović odgovori - Šta to ima agresivno u vezi sa svetosavljem u Crnoj Gori? Šta je to čime svetosavlje poništava crnogorski verski i nacionalni identitet - ako nije upravo nasilje koje se vrši nad samim svetim Savom? Možemo li se "osloboditi" njegovoga imena i spomena, a da posle toga budemo i nalik onima koji su nas rodili i koji su Crnu Goru stvorili?

Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani g. predsjedniče Crne Gore,

Na sjeveru države čiji ste predsjednik, u gradu Bijelom Polju, nalazi se drevna crkva svetih apostola Petra i Pavla. Za njene bogoslužbene potrebe je u 12. vijeku, ondašnji humski knez, dao rukopisati jevanđelje, koje se čuva do danas. Ovaj impozantni pisani spomenik i dragulj crnogorske kulture, zove se Miroslavljevo jevanđelje, po imenu pomenutog kneza naručioca koji je rođeni stric svetog Save Nemanjića. U Beranama postoji manastir Đurđevi stupovi, koga je sagradio brat od strica svetog Save. A na drugoj strani crnogorskog sjevera, planina Durmitor čuva toponime Savin kuk i Savina voda, kao i narodna predanja vezana za svetog Savu (recimo ono o nastanku Crnog jezera...) kojima gotovo da nema broja.

U središnjem pojasu naše države, nalaze se temelji crnogorske duhovnosti, manastiri Morača, Piva i Ostrog. Prvog je, sredinom 13. vijeka podigao sinovac svetoga Save, drugog su u 16. vijeku podigli hercegovački mitropoliti, i budući pećki patrijarsi (nasljednici svetosavskog trona) Sokolovići, dok je treći nikao podvigom svetog Vasilija Ostroškog, slava mu i milost, tokom 17. vijeka. Ostroški manastir je ukrašen možda i najljepšim freskama svetog Save, a razlog tome je činjenica da je sveti Vasilije rukopoložen za hercegovačkog episkopa u Pećkoj patrijaršiji, i da je lično boravio u Hilandaru (svetosavskoj zadužbini) o kojoj je brinuo do kraja svoga zemnog života.

 

 

Spuštajući se ka crnogorskom jugu dolazimo do prestonog Cetinja, gdje je rukom protođakona Filipa Radičevića zabilježeno da je prva crnogorska izvedba himne "Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi" učinjena 1856. godine u prisusutvu knjaza Danila i knjeginje Darinke. Ovim je nastavljena tradicija dokumentovana u knjigama iz štamparije Crnojevića i kasnije Božidara Vukovića (kraj 15. i početak 16. vijeka) da se sveti Sava Nemanjić u crnogorskim hramovima prije 500 godina, proslavljao kao zapovjedna slava, odnosno naročiti crkveni praznik! U vremenu knjaza Nikole podignute su dvije seoske crkve u Katunskoj nahiji (jedna na Njegušima, druga u Ćeklićima) - svetom Savi u spomen! (Poređenja radi, u istoj toj starocrnogorskoj nahiji, ni jedan drugi svetitelj iz našeg roda, nije imao hram koji mu je posvećen - izuzev onog svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, koji smo, da nam Bog oprosti, srušili!)

Svetog Savu kao krsnu slavu, ili kao prislužbu, svetkuju brojna bratstva u Crnoj Gori (Grahovo, Banjani, Piva...), a u konadžijskom kraju u cetinjskoj opštini, ljudi i danas poste Savinu nedjelju, post koji traje sedam dana, upravo od Jovanjdana 20. januara, pa do Savindana 27. januara.

O kultu svetog Save na crnogorskom primorju postoje brojna i raznovrsna svjedočanstva. O njima nam lijepo piše Stjepan Mitrov Ljubiša. Kraj mora je i najveći broj hramova njemu posvećen, a među svima su najznačajniji manastir Savina (sa malom crkvom svetog Save - po kojoj je cio ovaj kraj u Herceg Novom dobio ime) i saborni svetosavski gradski hram u Tivtu.

AKO KRENE DA STAVI OVU LIMENKU NA ĆIVOT SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...Priča protojereja Gojka Perovića sa Ostroga OSTAVILA JE MNOGE BEZ TEKSTA

Kada je, krajem 19. vijeka, knjaz Nikola, za svoj književni rad od srbijanskog kralja Aleksandra Obrenovića, odlikovani ordenom sv.Save, crnogorski vladar se na dobijanje ordena zahvalio riječima: Vaše Veličanstvo, dragi brate!

Imao sam čast primiti visoko uvaženo pismo, poslato mi po naročitom poslaniku g. generalu Milovanu Pavloviću.

Izrazi pisma kao i poruke koje mi je usmeno podnio naročiti poslanik od strane Vašeg kraljevskog Veličanstva, smatram za jedan dragocjen dokaz više Vaših bratskih osjećanja prema meni i mome narodu, a u korist naroda obiju srpskih država.

Duboko dirnut osobenom pažnjom Vašeg Veličanstva prema mome književnom radu, tim te ste blagoizvoljeli počastvovati me Vašim kraljevskim velikim krstom reda našeg opšteg srpskog svetitelja Save... itd.

Ovaj Nikolin odgovor, napisan je 26. januara 1896.g. uoči Savindana. Dvije decenije kasnije, 1912. g. sada već kralj - Nikola će svetom Savi posvetiti naročitu pjesmu, u kojoj će, između ostalog, reći - kako je "slobode kolijevka, Nemanjina Crna Gora".

Na kraju ovog kratkog podsjećanja na našu istoriju i geografiju pitam sebe i Vas, gospodine predsjedniče: šta to ima agresivno u vezi sa svetosavljem u Crnoj Gori? Šta je to čime svetosavlje poništava crnogorski vjerski i nacionalni identitet - ako nije upravo nasilje koje se vrši nad samim svetim Savom? Možemo li se "osloboditi" njegovoga imena i spomena, a da poslije toga budemo i nalik onima koji su nas rodili i koji su Crnu Goru stvorili.

Otac Gojko Perović


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 4 godine

Обратити се СВЕТОСАВСКИМ писмом - сотонској слузи. чисто је губљење времена...! Сотона не жели слушати - богоугодне речи...Сотонски слуга служи овоземљском ХЕДОНИЗМУ, залажући своју душу...Нажалост СОТОНСКИ СЛУГА за собом ће повести многе недужне људе који не још схватају смисао пролазног нам овоземаљског живота, који је намењен душама... - по Божијој вољи и лику... Због тога ћемо сви патити...и испаштати...Зато помолимо се заједно за спас, јединоме који нам може помоћи - да СОТОНУ избацимо из српских светиња...Оче наш иже јеси...

Srećna Nova Godina

pre 4 godine

Srbima je državu napravio rimski papa kad je 1217g krunisao prvog srpskog kralja Stefana da zadrži Srbe dok se Crkva cepala a oni išli sa Savom i Vizantijom u ropstvo...

MilosObilic1389

pre 4 godine

Пре Стефана ПРВОВЕНЧАНОГ....Србија је имала преко 20 владара из династије Дрвенаревића. Али и државу... Која је била већа од оне коју је направио Александар Македонски, који је заправо пошао СТОПАМА српског највећег ВОЈСКОВОЂЕ... - Нино Белова...! Учите античку Историју Срба. Можда схватите да је српска државност најстарија у цивилизацији Беле расе... Она не почиње од Немањића, понајмање од Стефана Првовенчаног који је примио КРУНУ ОД ПАПЕ, јер је био САВЕЗНИК СВЕТЕ СТОЛИЦЕ... А још онда ( баш као и данас) СЛОБОДНА НЕЗАВИСНА између Истока ( Византије) и Запада (Римокатоличког царства)...Ту традицију држимо и данас, за разлику од ВАС... - НАТО-ваца, подрепаша и улизица Новом Светском поретку...!!

Historija

pre 4 godine

Kako je išlo redom kad se sve lepo stavi na papir? Prvo je rimski papa pokatoličio sve Slovene iz njhovog višebožja u 7-8veku onda ide prva na ovim prostorima kraljevina Hrvatska od 925g a onda se širi na celu Srbiju kad Hrvati sa Tomislavom očiste Bugare 928g pa mir i blagostanje a onda raskol crkve 1054g. Borba Vatikana i Vizantije za prevlast gde bogatija Viizantija pobeđuje i prodire sve do pola Jadranske obale i gore kopnom preko Bosne i logično na celu Srbiju. Onda dolazi iz Vizantije najveće zlo a to je sada sveti Sava koji huška Srbe protiv Vatikana i zato rimski Papa kruniše prvog srpskog kralja Stefana 1217g i Srbima preko katoličke braće Hrvata daje državu i kraljevstvo da ih zadrži ali je Sava sa Vizantijom jači pa se odvajaju i Vizantija samo 2g posle toga priznaje SPC 1219g. Srbi se obrću kompletno Vizantiji koja im daje SVE i dvoglavog orla i 4C i carstvo sa Dušanom 1345g samo da predaju moć Srbima da se zajedno brane od Osmanlija(bilo je i na celu Grčku a to se carstvo posle brzo ruši do smrti Uroša 1371g) a onda ide i bitka na Kosovo polje i ropstvo... Eto čisti primer prodane vere za večeru i Božje kazne na kraju u 500g ropstva posle kojeg se sa tom vizantijskom SPC dizali sa mitovima i lažima i obmanama i ratovima i genocidima...uvek gledati i jednu i drugu stranu.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Grešite silno, učeći falsifikovanu "Kroacia" povijest...SRBI DANAS SLAVE SVOJU 7529 GODINU...!? Samo to je dovoljno da vas - Vinča i Lepenski Vir ( kolevke bele civilizacije)kao i Starčevo ( U Banatu) u potpunosti demantuju...Vi samo umišljate da poznajete svoju Historiju, koju su Vam: falsificiranu na "tacni" - "servirali" Germani...?! Germanofilska falsifikovana "Povijest" zasniva se na ortodoksim lažima, koje je moderna - sasvim razobličila...Počev od teorije "Velike Seobe Naroda" koja ni sa čim nije potkrepljkena osima POLITIČKIM RAZLOZIMA .... - Berlinskog Kongresa...!!

stav

pre 4 godine

Pogledajte samo poze i stav koji zauzima Milo, odavno, od kada je poceo da se bahati, pa sve cesce i cesce, pravi hitlerovski, musolinijevski i frankovski, visoko podignute glave i brade. Strasno, ali nece jos dugo. Istorija, istina i pravda, bice za njega "giljotina".

Kaya

pre 4 godine

Greška je negativan glas.. Svakako da se slažem sa vama..

gvožđeni

pre 4 godine

Pogledajte samo izraze lice milovih slugu kao njegovi klonovi,kratke podignute obrve,usne sužene iskrivljene na dole svi forsiraju gazdino slovo "R" u rečima,reklo bi se analizirajući da jednostavno preziru svoj narod iz kog su se ispilili,jer su oni umišljene veličine.Zaključak je po svemu da su bezbožnici.

Oslobodimo Staru Hercegvinu

pre 4 godine

ondašnji humski knez, dao rukopisati jevanđelje, koje se čuva do danas. Ovaj impozantni pisani spomenik i dragulj crnogorske kulture, zove se Miroslavljevo jevanđelje, po imenu pomenutog kneza naručioca koji je rođeni stric svetog Save Nemanjića......Svetog Savu kao krsnu slavu, ili kao prislužbu, svetkuju brojna bratstva u Crnoj Gori (Grahovo, Banjani, Piva...)......O kultu svetog Save na crnogorskom primorju postoje brojna i raznovrsna svjedočanstva.... a među svima su najznačajniji manastir Savina (sa malom crkvom svetog Save - po kojoj je cio ovaj kraj u Herceg Novom dobio ime) i saborni svetosavski gradski hram u Tivtu. -------------------------------------------------- Kao sto se vidi pominje se Humski knez a Hum je Hercegovina....pominje se Grahpvo, Banjani, Piva a to je Hercegovina.....pominje se HN i Tivat i to je Hercegovina.Najstarija crngska dinastija Vojisavljevici su Hercegovci. Pljevlja su pripala CG tek 1912. kad je ih je zet poklonio Nikoli a oslobodila ih srpska vojska. do tada su bili Hercegovina. Karta CG bi trebala biti preciznija Bijelo Polje Crkva Svetog Petra zaduzbina Mirosla Humskog-Hercegovackog kneza. Mojkovac i Kolasin takodje.Hercegovini je pripadala i danasnja Katunska nahija do Cetinja.Knjazevina Crna Gora dobija od Turske dobar deo Hercegovine.Osvajaci delili osvojeno, to je trebalo odavni vratiti. Hercegovina Hercegovcima, RS i Srbiji!

Herceg Šćepan

pre 4 godine

Pozdrav iz Plužina ponosne prestonice Herceg Šćepana, čitav svoj vijek moje Pivsko pleme se borilo za opstanak pravoslavne vjere i srbskoga naroda. Nikaka govora ođe o Crnoj Gori nije bilo do Berlinskog kongresa. Nikad nismo ni željeli tu Crnu Goru i te ljigave Petroviće što su najbolje crnogorske junake koji su krvarili gaće po rovovima, proglasili izdajnicima. Ukratko, nismo htjeli CG, Pivu smo sami oslobodili zajedno sa našom ostalom braćom hercegovcima Banjanima i Drobnjacima. Poslije toga je uslijedio pokolj i zločini crnogorske vojske širom Pive, Pivu ste ugušili u krvi i na njen račun stvorili državu, nemam šta da kažem, rođen sam bez države i osjećam se opljačkano opustošeno i pokradeno u ovoj džungli ne smije razviti svoj barjak ne smijem zapjevati svoju hercegovačku himnu, mi nikad nećemo biti isti, znatno se razlikujemo od crnogoraca, govor, običaji, fizionomija, mentalitet. Laku noć do oslobađanja Hercegovine, tragom Hercega Šćepana.

Janko

pre 4 godine

A jes vala, trese se... Kakve vi senzacionalističke naslove izbacate, to je čudo... Više vi frke dižete i naduvavate stvari no što se i dešava ođe. No imate vi Kosovo i su čim da se bavite, da nas pustite na miru. Ili ste ga prodali i pomirili se sa tim.

Marcco

pre 4 godine

Zelenaši i Komiti su zavladali Crnom Gorom. Nekada ih je bilo 3000 do 5000 a danas ih, bogami, ima u popriličnom broju. Dokle je to ranije išlo se videlo po tome da se vođa Zelenaša, Sekula Drljević, stavio "na uslugu" Ustašama 1943. kada Italijanima više nije bio potreban. Inače, čim ih je fašizam doveo na vlast 1941. godine, prekrstili su jezik u Crnogorski, uveli neka nova slova kao i ovi danas, proglasili se nezavisnom kraljevinom i osnovali Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Papundek

pre 4 godine

Milogorac je priglup da bi to kulturno pismo razumeo, treba mu prevodilac, Haradinaj ili Taci

Sladjana

pre 4 godine

Bravo za sadrzinu pisma ali koliko vidimo Milo se nimalo ne brine uziva vlasnik CG u Americi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija