• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

13.01.2020

16:06 >> 16:07

SPREMA SE OFANZIVA U SB UN PROTIV BANJALUKE! Tvrdnja da je Republika Srpska država digla na noge Sarajevo i DEŽURNOG REDARA U BIH VALENTINA INCKA!

Balkan

SPREMA SE OFANZIVA U SB UN PROTIV BANJALUKE! Tvrdnja da je Republika Srpska država digla na noge Sarajevo i DEŽURNOG REDARA U BIH VALENTINA INCKA!

Podeli vest

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

U saopštenju OHR stoji da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je "poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu OHR.

U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH.

Incko u saopštenju dodaje da se u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine, kao i odnos između entiteta i države.

- Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Dodik - ističe se u saopštenju.

Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

- Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN - navodi se dalje u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ma šta mi reče

pre 4 godine

Nije mi jasan nas narod koji veruje zapadu(vatikanu).Oni imaju plan protiv pravoslavlja od kog ne odstupaju. Srbi su bili naseljeni u 2/3današnje hr, cela BiH su bili Srbi,deo makedonije...Rusi su imali 1/3današnje poljske,a sada ih ima malo i u Ukrajini. I sad Jos i migrante nam uvoze.

Marko

pre 4 godine

Ovako bi Srbija mogla da reaguje : "Srbija je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim Ustavom Srbije i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što Autonome Pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija nisu. U skladu s tim,Kosovo nije država, kao što tvrdi medjunarodna zajednica - ističe se u saopštenju Beograda" Eto vrlo je lako demontirati nebulozne price, lazi, perfidnost zapada, koji krsi ustav Srbije i suvernitet. Po cemu i u ime cega ustav Srbije nije vazan, a ustav BiH se mora postovati ? Neka se zapitaju na zapadu, zasto cela planeta vise ne veruju njihove propagande i degutantno ponasanje, niko vise nije naivan , taj isti zapad je davno izgubio bilo koji legitimitet da soli pamet ostalima, defakto je izgubio legitimitet u bilo koji segment medjunarodno pravo.

BranoT

pre 4 godine

Incko "...se ne protivi Danu RS ako se on organizuje..." recimo, 367. dan u godini ! Slaviće se Dan Republike Srpske 9.januara kad joj je i krsna slava. I da kažem da je Republika Srpska za mene država, i da nije bilo genocida u Srebrenici, i da su neki Inckovi preci sigurno klali i vješali srpsku nejač po Sremu i zapadnoj Srbiji, i da muslimani ne govore bosanskim jezikom i da većina njih ima ikone na tavanima i da se kao i Hrvati ničega ne stide !

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija