• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/in4s.net

16.01.2020

12:43

SPC ĆE PRAVO SVOJINE NAD SVETINJAMA DOKAZIVATI PO KATASTARSKIM BUDŽACIMA JER MILO NE SME NA SUD! Evo zašto je, uprkos presudi VRHOVNOG SUDA, otimanje manastira SPC prebačeno u UPRAVNI POSTUPAK!

Balkan

SPC ĆE PRAVO SVOJINE NAD SVETINJAMA DOKAZIVATI PO KATASTARSKIM BUDŽACIMA JER MILO NE SME NA SUD! Evo zašto je, uprkos presudi VRHOVNOG SUDA, otimanje manastira SPC prebačeno u UPRAVNI POSTUPAK!

Podeli vest

Na osnovu važećeg pravnog stava i presude Vrhovnog suda Crne Gore jasno je potvrđeno da se pravo svojine ne može utvrđivati u upravnom postupku, ali Milo Đukanović insistira na tome, jer ne sme - na sud!


U kontekstu aktuelnog stanja u polemikama oko pravne umešnosti “upravnog postupka” odnosno da se pred organima UNCG, tj. kolokvijalno, referenata nadležnih katastara, utvrđuje pravo svojine, postoji jasan pravni stav koji je zauzeo pre samo godinu i po Vrhovni sud Crne Gore kao najviša sudska državna instanca.

Predmetni pravni stav je usvojen po presudi Vrhovnog suda Crne Gore iz maja 2018. u koju svako može izvršiti uvid na oficijelnom sajtu sudova Crne Gore. Dakle, normativna određenja iz prelaznih i završnih odredbi tzv. Zakona o navodnoj slobodi veroispovesti, a u stvari otimačini imovine SPC, tj. MCP i njenih eparhija u Crnoj Gori, nisu u ekstremnom sukobu samo sa pravnom doktrinom, pozitivnim pravom Crne Gore, kompletnim konvencijskim pravom, već i sa pravnim stavom zauzetog na Opštoj sednici upravo najviše sudske instance i to u Crnoj Gori, tj. njenog Vrhovnog suda.

Foto: Printskrin IN4S

Ukoliko se pak u stanju “krajnje pravne nužde i panike” zakonopisac sada naknadno pozove na ovaj zakon kao neki nov lex specialis, time će samo potvrditi već duboko ukorenjene sumnje javnosti da od pravne sigurnosti u Crnoj Gori nema više ni “kamena na kamenu”. Da je pravni sistem Crne Gore u temeljima ljuljan, poljuljan i da sada već evidentno nakon ovog ljuljanja stremi – konačnom padu. To nije nikome u interesu, nije naposletku u interesu Crne Gore.

Ne može postojati jedan koherentan i funkcionalan pravni sistem i pravni poredak koji sav “vrvi” od “osmih putnika” pravnom bujicom lex specialisa, tj. izuzecima koji se prave po raznim ćefovima izvršne vlasti i/ili različitih centara moći, korišćenjem podeljenosti društva, korišćenjem strasti, korišćenjem izazvane mržnje, korišćenjem bolesne ideologije neokomunizma u duhu “Kraja istorije” korišćenjem neolibiralizma soroševskog lika i učinka.

Foto: Printskrin IN4S

Ne može Crna Gora “doglaviti” više nijedno poglavlje (posebno ona 23 i 24), kad pravni sistem i kompletan pravni poredak “odiše” na brozovskim tekovinama prava, umesto acquis-a. Ne može se ni pominjati sintagma “vladavina prava”, kad kao što ovde vidimo, vlast u Crnoj Gori raspeto različitim interesima i nalozima deluje tako smušeno i konfuzno, u jednoj ruci preko izvršne vlasti i zakonodavne propisuje nešto u celom viđenom prosvećenom pravnom svetu suludo, a u drugoj ruci koju takođe dobrano kontroliše “puca sebi u čelo”, ništeći i u korenu potirući, ne samo valjanost, već i pravnu smislenost utvrđivanja prava svojine u upravnom postupku. Da se razumemo, ove tri grane vlasti su sve “u jednoj šaci”, ali se zbog prezauzetosti, zbrkanosti i neznanja “jedan prst otrgao” i raskrinkao podvalu preostala “prsta dva”.

Zaključno, zaključite se – ili ćete biti – zaključeni.

Foto: printscreen Twitter

Malo jednostavnije, za običan svet, vernike i pravne laike - zašto milogorski režim želi da se o sudbini viševekovnih srpskih svetinja odlučuje po katastarskim budžacima, u upravnom postupku, koji je više administrativnog karaktera.

Podgorički advokat Vladan Bojić kaže da je pisac zakona, svestan da u sudskom postupku dokazivanja vlasništva nad imovinom SPC država Crna Gora ne bi imala šta da traži, pribegao manevru i prebacio sve na upravni postupak.

„Ovo je izum preknjižbe u upravnom postupku, a upravni i parnični postupak su dva pravna sveta. Parnični podrazumeva veštake, sva moguća dokazna sredstva, a upravni postupak vode ljudi u katastru koji nemaju ni položen pravosudni ispit."

Preknjižba u upravnom postupku, koji je čisto administrativnog karaktera, može da traje vrlo kratko.

„Ne bih se usudio da kažem jedan dan, ali teoretski može i jedan dan. Oni će verovatno biti ’demokratični‘, pa će to biti u roku od dva, tri, četiri meseca i završiće celu priču. I to će gađati neke nepokretnosti kao što su Cetinjska bogoslovija, manastir Ostrog... Ono što je najbolnije za narod“, ističe Bojić.

Za sve to vreme, kako kaže, nije nikada video da o svojini odlučuje katastar, mesto gde se u stvari samo registruju posledice dogovora i kupoprodajnog ugovora. On napominje da se i u skladu sa Članom 6 Evropske konvencije iz 1950. godine pravo svojine dokazuje u sudskom postupku.

„Da su hteli pošteno da to urade, država Crna Gora bi podnela tužbe pred svojim sudom, pa neka je i partijski, nema veze. Ali svojinske parnice traju tri, četiri, pet godina, a Milu Đukanoviću to nije u interesu, jer ima zadatak da to završi i zato što ceo posao treba da se prelije i u Severnu Makedoniju i na Kosovo i Metohiju. Jasno je da je dobio zadatak, da ga neko gura“, ističe Bojić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija