• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

04.02.2020

10:04

BOSANAC TUŽI "FOLSKVAGEN"! Kada čujete šta im traži, ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI!

Balkan

BOSANAC TUŽI "FOLSKVAGEN"! Kada čujete šta im traži, ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI!

Podeli vest

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju auto-delova "Prevent", tužio je nemačkog automobilskog giganta "Folksvagen" pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara!

U tužbi se navodi da "Folksvagen" ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, piše portal Novac.hr.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih delova za "Folksvagen" u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

VIŠE OD 400.000 LJUDI OSTAJE BEZ POSLA! Nemačka je zbog ove stvari NA IVICI KOLAPSA!

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima "Folksvagen" sklapa isključivo kako bi njegovu firmu "Prevent", koja se inače specijalizovala za proizvodnju auto-navlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

- Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju - odgovorili su iz "Folksvagena" agenciji Rojters.

"Prevent grupa" je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača "Folksvagena" širom sveta, što im omogućava da moćnom "Folksvagenu" postavljaju i neke sopstvene zahteve.

Foto: Rojters

Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nemci su već dobro upoznati sa Nijazom Hastorom sa kojim sarađuju poslednjih 20 godina, a kako se navodi, u poslednjem okršaju "Preventa" i "Folksvagena" 2016. godine nemačke firme-ćerke "Preventa", "Kartrim" i "ES Automobilgus", koje proizvode kožne presvlake i kutije menjača, obustavile su isporuku "Folksvagena", što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedelju dana.

Obustava je usledila nakon što "Folksvagen" nije hteo da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, a nakon toga su "Prevent" i "Folksvagen" postigli novi dogovor za produženje isporuke delova za još šest godina.

CENA IM PADA VRTOGLAVO, A NIKO IH NEĆE! Dizelaši u Nemačkoj prodaju se za bagatelu, placevi prepuni!

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom delu BiH, osnovao je "Prevent grupu" 1999. godine u Sarajevu i ta firma za proizvodnju auto-presvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu delatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće i nameštaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solunsku brodograđevinsku kompaniju "AD Brodovi" koja se bavi proizvodnjom jahti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija