• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

18.04.2020

16:48

MILO, OVO TI SRBI NEĆE ZABORAVITI! VASKRŠNJU LITURGIJU PRENOSIĆE HRVATI, SARAJEVO, ALI NE I RTCG! Crna Gora nikad nije bila ovako ponižena!

Balkan

MILO, OVO TI SRBI NEĆE ZABORAVITI! VASKRŠNJU LITURGIJU PRENOSIĆE HRVATI, SARAJEVO, ALI NE I RTCG! Crna Gora nikad nije bila ovako ponižena!

Podeli vest

Radio-televizije Crne Gore (RTCG) jedini je Javni servis u regionu koji ove godine neće emitovati direktan prenos Vaskršnje službe u nedelju, što Crnu Goru čini jedinom većinski pravoslavnom zemljom na svijetu čiji građani u doba korone neće imati mogućnost da prate uživo Vaskršnju liturgiju

Ovaj paradoks je utoliko veći, jer su prenos vaskršnje službe osim RTS uredno najavili i prvi program hrvatskog Javnog servisa - HRT, koji će "Uskrs po Julijanskom kalendaru" iz Zagreba emitovati u nedelju od 10 sati, kao i Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), koja je "Vaskršnju liturgiju iz Saborne crkve u Sarajevu" zakazala za 9 časova.

RTCG bez prenosa vaskršnje liturgije

Sa druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska budući da nikako nije mogla dobiti prostor na Javnom servisu Crne Gore, bila je primorana da prenos Vaskršnje službe organizuje posredstvom sopstvenih, crkvenih medija - a to znači putem interneta.

Analitičar Luka Radonjić smatra da se tome ne treba čuditi, imajući u vidu da, kako kaže, negativan i krajnje neprijateljski odnos prema pravoslavnoj Crvi u Crnoj Gori predstavlja samo kontinuitet uređivačke politike pomenute medijske kuće.

- Shodno činjenici da se RTCG odavno pretvorila u propagandni punkt protiv Crkve i pravoslavlja, sa pojačanim intenzitetom propagandnog delovanja u poslednjih nekoliko meseci, nije bilo realno ni očekivati da će do prenosa doći. Podsetiću da je pre samo mesec, dva na ovoj televiziji emitovan skaredni propagandni uradak protiv mitropolita Amfilohija, dok informativni program svakodnevno sadrži materijal koji je uperen, ne samo protiv Crkve i njenih velikodostojnika, već i pravoslavlja uopšte. Sve češće se citiraju čak i neki, mahom marginalni ili nepoznati autori skromnih literarnih i filosofskih dometa na tu temu, dok je drugi ugao mišljenja nemoguće čuti - kaže Radonjić za Sputnjik.

DAČIĆ PREDVIĐA NOVI SVETSKI POREDAK POSLE PANDEMIJE: Kriza je jasno pokazala - međunarodne organizacije su nesposobne, KINA JE NOVI SVETSKI LIDER!

Imajući sve to u vidu, naš sagovornik priznaje da nije ni imao iluziju da će prenos liturgije na Vaskrs uopšte i biti razmatran u crnogorskom Javnom servisu, kao što je, kako dodaje, vrlo verovatno da je retko ko i očekivao da je tako nešto moguće.

Veliko nepoverenje u Javni servis

On primećuje da je i stepen nepoverenja zbog takve uređivačke politike RTCG-a u Crnoj Gori izuzetno visok, a što kako navodi, pokazuju i istraživanja javnog mnjenja, po kojima svega 22 odsto građana veruje sopstvenom Javnom servisu.

VUČIĆ REKAO "NE" NAJMOĆNIJOJ SVETSKOJ INSTITUCIJI! Srbija je dovoljno jaka, ta vrsta pomoći joj nije potrebna! VLADE U SVETU SU PADALE I ZA MANJE STVARI!

- Nažalost, ne radi se tu samo o odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi već prema građanima Crne Gore uopšte - konstatuje Radonjić, uz ocjenu da RTCG uživa veoma skroman medijski i profesionalni kredibilitet kod građana, koji tu televiziju sve više vide kao "fabriku jednoumlja potpuno podređenu interesima vladajuće partije i njene ideologije".

Radonjić smatra i da se ta medijska kuća "na sve načine trudila da stvori ili produbi podele u narodu".

- Zato je u jednom smislu veliki dio građana ujedinila - a to je odnos dubokog, suštinskog nepoverenja prema njoj samoj, koje će sigurno trajati sve do nekih suštinskih, a ne kozmetičkih promena uređivačke politike - uveren je Radonjić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sladjan

pre 3 godine

jaka stvar ionako tvcg niko i negleda!!!!!uvek se moze pratiti ima na drugim programima internet je cudo !!!!

Dex

pre 3 godine

milo je gori i od hrvata i od albanaca. nema goreg turcina od poturice.

sale

pre 3 godine

milogorska demokratija! nema boga osim miila i premium milogoraca

Srbija

pre 3 godine

Daj bre ljudi, koga zabole za prodanog kabadahiju, liliputanca obicnog.... ugasio je svakako kada prodje ovo sa virusom, onda njega ceka virus zvani LITIJE??

Aćim

pre 3 godine

Ovo meni liči na neprijateljski čin, pogotovo što dolazi od vlade koja pretenduje u zajednicu evropskih demokratskih država. Mada više liči na čin očajnika i gubitnika, koji je krenuo na stranputicu bez povratka.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija