• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A. Grbović

12.05.2020

22:13 >> 22:31

(VIDEO) HAOS U NIKŠIĆU! Milogorska policija uhapsila vladiku Joanikija i sedam sveštenika, VERNICI SE OKUPILI ISPRED STANICE, POLICIJA PRETI SUZAVCEM!

Balkan

(VIDEO) HAOS U NIKŠIĆU! Milogorska policija uhapsila vladiku Joanikija i sedam sveštenika, VERNICI SE OKUPILI ISPRED STANICE, POLICIJA PRETI SUZAVCEM!

Podeli vest

Vladika Joanikije i sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve privedeno je u stanicu policije, saznaje Informer

 

Vladika Joanikije je trenutno u policijskoj stanici sa još sedmoricom sveštenika gde daju izjave povodom današnje litije u Nikšiću. Ispred zgrade policijske stanice okupljen je veliki broj vernika.

Verni narod je poručio da neće otići, dok vladika ne bude pušten.

Policija je verni narod upozorila da se raziće, a zapretili su i suzavcem.

Crnogorska policija upala je u Parohijski dom ispred kojeg je okupljen veliki broj vernika.

- Žele policijskim maricama da odvedu Amfilohija i Joanikija, vernici im to neće dozvoliti. Situacija je napeta, videćemo šta će se dogoditi. Policajci su došli sa nekim papirima, rekli su nam da su to nalozi za saslušanje - rekao je nešto ranije za Informer jedan od vernika koji se nalazi ispred Parohijskog doma u Nikšiću.

Vernici su uzvikivali: "Ustaše, ustaše" i "Uniforme bacite"!

- Gde ćeš vladiku da voziš policijskom maricom? Ne može to tako - rekao je inspektoru jedan od okupljenih vernika.

Vladika je potom ušao u policijsko civilno vozilo, a vernici su išli ispred i iza automobila.

Podsećamo, direktor policije ranije je najavio hapšenja.

- Povodom okupljanja građana u organizaciji SPC u Nikšiću, prekršena je naredba o zabrani okupljanja, a organizatori će biti procesuirani - kazao je ranije direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Protestni skupovi u nekoliko gradova

U nekoliko gradova u Crnoj Gori - Bijelom Polju, Pljevljima i Beranama, večeras su održani protestni skupovi građana zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Pre spontanog okupljanja na gradskom trgu, Bjelopoljci su automobilima, uz zvuke sirena, kružili ulicama grada, prenose Vijesti.

Povicima "Ne damo svetinje", "Ne damo sveštenike", "Evo nas, došli smo svetinje da branimo", u Bijelom Polju je počelo okupljanje u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i privođenja sveštenika u Beranama.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Bijelo Polje, Vijestima je saopšteno da ne stoje iza organizacije protesta i da je više sveštenika izašlo na ulice, po saznanju da su organizovani protesti, kako ne bi bilo nereda.

Protojerej stavrofor Darko Pejić zahvalio se građanima i Svetom Vasiliju "koji drži i okuplja narod i drži ga u jedinstvu".

- I da Bog da i Sveti Vasilije da čujemo jedni druge, da se konačno urazumimo, da čujemo jedni druge, da nađemo zajednički jezik i pravoslavlje u Crnoj Gori. Da se složimo, obožimo i obožimo molitvama, milošcu svetoga Vasilija. Nemojmo jedno jedino ime da pominjemo, narocito one koji ne priznaju crkvu - porucio je Pejić okupljenim građanima.

Veceras je i u Pljevljima održano protestno okupljanje koje su organizovali građani, koji uzvikuju "Ne damo svetinje".

Okupljeni uzvikuju "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", "Milo, lopove" i "Kosovo-Srbija", navode Vijesti.

Od crkve Svete Petke prošetali su ulicama kojima se ranije kretala litija.

Kilometarskom kolonom automobila koji su kružili gradom, u Beranama je i veceras izražen protest protiv privodenja sveštenika manastira Đurdevi stupovi.

Kolonu je u centru grada dočekao veći broj gradana i svi su skandirali "Ne damo svetinje" i "Ne damo sveštenike".

Protest protiče bez prisustva policije, nakon što sinoć, navode Vijesti, umalo nije došlo do sukoba.

ODT u Beranama je danas procesuirao dva lica zbog napada na policiju i odredio im zadržavanje do 72 sata.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SNS DEMONOKRATIJA

pre 3 godine

Tako je i „naša" vlast zabranila prisustvo vernika na Vaskršnjoj liturgiji, a dozvolila SNS miting. SNS demonokratija! Gde li će se samo sakriti od zakona i kazne?

grof01

pre 3 godine

Milogorci pohapsili Vučkovce....ha haha Ta banda sveštenika nije naučila da država im nešto može....oni upravljaju srbijom,pa misle da mogu i drugim državama!Prc

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija