• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.05.2020

21:58 >> 01:22

POBEDA PRAVDE! NIKŠIĆEM SE ORILO " VOLIMO TE VLADIKO"! Joanikije nakon izlaska iz pritvora: Crnogorske vlasti ratuju sa Njegoševim grobom, a sada i Svetim Vasilijem, OVO ĆE BITI DUGA BORBA! (FOTO/VIDEO)

Balkan

POBEDA PRAVDE! NIKŠIĆEM SE ORILO " VOLIMO TE VLADIKO"! Joanikije nakon izlaska iz pritvora: Crnogorske vlasti ratuju sa Njegoševim grobom, a sada i Svetim Vasilijem, OVO ĆE BITI DUGA BORBA! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Više hiljada Nikšićana sabralo se ispred zgrade Osnovnog suda u Nikšiću gde su nešto posle ponoći vladika Joanikije i 8 sveštenika pušteni na slobodu

Vladika Joanikije i 8 sveštenika koji su privedeni zajedno sa njim, pušteni su na slobodu! Više o tome čitajte OVDE.

"Volimo te vladiko!", "Dobro došao vladiko!", ori se Nikšićem!

Vladika Joanikije se odmah nakon puštanja na slobodu obratio vernom narodu. Ogromna masa ljudi slušala je njegov govor, dok su gradom odjekivali povici podrške.

- Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi i logični je i prirodni nastavak. Imali smo jedan mali nesporazum ovih dana sa vlastima. Pokazali smo šta znači za ovaj narod praznik Svetog Vasilija, i koliko nam znače litije u ovom gradu. Mi i dalje vodimo računa o ovoj zarazi. Bilo je umrlih od ove bolesti.Ali, Bog i Sveti Vasilije su sačuvali Crnu Goru. Draga braćo odmah da vam kažem, mi imamo veliku tradiciju, hteli smo da proslavimo Svetog Vasilija onako kako se može. Znali smo koliko narod voli Svetog Vasilija i koliko mu je odan.Kad smo videli narod koji želi da produži kontinuitet liitja, mi smo našli najbolje rešenje da obavimo molitveni hod. Nismo sebi mogli da dozvolimo da povredimo narod.. Ispao bi mnogo veći haos i vlasti bi imali mnogo više problema.Kada smo išli u molitvenom hodu, narod se u miru i u slozi, razišao svoj domovima, a problemi su nastali kad se vlast umešala posle - rekao je on.

Foto: Printscreen You Tube

- Mi na našim skupovima gledamo da ne bude nijedne psovke i da ne bude uvreda. Ja ne razumije pojedine poteze vlasti, ali policajci u pritvoru su bili više nego korektni. Bili su profesionalni, ljudski su se ponašali, i oni su deo našeg čestitog naroda, pošteno rade za svoju koru hleba - dodao je vladika Joanikije.

Foto: Printscreen You Tube

Draga braćo i sestre hvala vam na ljubavi, ali moramo biti realni, moramo od nečega živeti, a vlast se ponaša kao da je jedini problem vera i crkva. Žao mi je što naše vlasti povremeno ratuju Sa Njegošem i njegovim grobom, a sada su počeli i sa Svetim Vasilijem, nije to dobro.

Foto: Printscreen You Tube

- Ne možemo sve večeras rešiti, ova borba će da traje, treba se spremiti za dugu borbu. Mi hoćemo slobodu vere, da se poštuje ustav i zakon, a oni mere nisu doneli mere u skladu sa ustavo, nego onako kako oni hoće. Mi ćemo se i dalje borite za sve, jel treba nam sloboda svima Sad vas molim, da se ne iscrpljujemo previše. Da se polako raziđemo, biće još dana - završio je vladika.

 

 

Episkopu Joanikiju i sveštenicima je u sredu određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog, kako je obrazloženo, kršenja mera za suzbijanje virusa korona. Rok za donošenje odluke o ovom slučaju ističe jedan sat posle ponoći.

Oko 21 čas u zgradu osnovnog suda je došao predsednik Vukota Vujačić.

Pola sata kasnije u ulici gde se nalazi Osnovni sud je isključena struja.

Prema informacijama do kojih je došao Sputnjik sudije iz Nikšića pismeno su se izjasnile da ne žele da prihvate slučaj vladike Joanikija i nikšićkih sveštenika.

Kako je Sputnjiku nezvanično potvrđeno, čeka se odluka sudija iz Podgorice o tome da li će prihvatiti slučaj.

Narod pokušava da mobilnim telefonima koliko-toliko osvetli deo ulice gde se nalaze

Građani koji se nalaze ispred suda javljaju na društvenim mrežama da očekuju najgore?! Mobilnim telefonima osvetlili su ulicu u kojoj je ugašena struja!

 

Veliki broj građana Berana i večeras je prošetao od hrama svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi Stupovi.

Oni su uzvikujući „Pustite nam vladiku" i „Ne damo svetinje", iskazali svoje negodavanje povodom zadržavanja u pritvoru vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

U toku protesta pred zgradom Centra bezbednosti Berane odnekud se pojavilo vozilo podgoričkih registarskih oznaka.

Prema snimku koji je odgledao naš reporter vidi se da nepoznate osobe izbacuju iza automobila tri eksplozivne naprave koje se ubrzo detoniraju.

Eksplozije su bile poprilično jake, ali na sreću niko nije povređen. Više o tome čitajte OVDE.

Odjekuju pljevaljske ulice uz iste poruke koje smo mogli čuti i prethodnih dana - „Ne damo Vladiku", „Ne damo svetinje", „Milo lopove" i „Kosovo je Srbija".

Pravoslavni vernici širom Crne Gore protestuju u znak podrške episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima koji su uhapšeni i zadržani na 72 sata.

Treću noć za redom više od 1.000 Budvana protestuje zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP)

U najbrojnijoj protestnoj šetnji, okupljeni uzvikuju „Pustite nam vladiku", „Kosovo je srce Srbije", „Ustala je Crna Gora", „Svetinja se branit mora", „Milo lopove, pustite nam popove".

Uzvikuju i „Svi na ulice da branimo naše svetinje", „Policijo braćo mila, ne slušajte više Mila".Okupljeni su pored kuće nezavisnog odbornika Stevana Džakovića uzvikivali „Izdao di Budvu, Stevane" i „Uzeo si pare, Stevane".

Episkopu Joanikiju i sveštenicima je u sredu određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog, kako je obrazloženo, kršenja mera za suzbijanje virusa korona. Rok za donošenje odluke o ovom slučaju ističe u ponoć.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 3 godine

Pobedio je Crnogorski narod i njegova autokefalna CPC a vi možete kukat do mile volje....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija