• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

13.06.2020

17:15

EPISKOPSKI SAVET DAO CRNOGORSKOJ VLADI ULTIMATUM! Evo do kada milogorci moraju da REAGUJU POVODOM IZMENA ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Balkan

EPISKOPSKI SAVET DAO CRNOGORSKOJ VLADI ULTIMATUM! Evo do kada milogorci moraju da REAGUJU POVODOM IZMENA ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Podeli vest

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori smatra da nema vremena da se o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti razgovara u nedogled i Vladi Crne Gore daje rok do Petrovdana, 12. jula, da se izjasni po tom pitanju

Episkopski savet je, naime, reagovao na saopštenje portparolke Evropske komisije Ane Pisonero koja je navela da Evropska unija pozdravlja spremnost vlasti u Crnoj Gori da privremeno obustave primenu Zakona o slobodi veroispovesti i pozvala na nastavak ekspertskog dijaloga.

"Primili smo k znanju jučerašnje saopštenje Evropske komisije iz Brisela o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori, a po pitanju donošenja opšteprihvaćenog Zakona o slobodi veroispovesti. Razumeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rešenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade. Pozdravljamo zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rešenje ovog problema, i njihovu uključenost u ove naše domaće teme“, kaže se u saopštenju Episkopskog savet, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Crkva, kako se ističe, razume da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i verskih zajednica na prostoru određene države, i da to nikad niko nije dovodio u pitanje.

„Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nisu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava“, ukazuje Episkopski savet.

- Mi smatramo da Vlada Crne Gore poslednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumevanja i dijaloga — o čemu smo detaljano izvestili javnost u jučerašnjem saopštenju. Jer strane u pregovorima moraju da dokažu iskrenost da su zaista spremni za iznalaženje realnog i stabilnog rešenja — a to je, po nama, novi zakonski tekst, odnosno izmena spornih zakonskih odredbi - navode u saopštenju

Svojim dosadašnjim postupcima Vlada Crne Gore, kako se konstatuje, nije pokazala takvu rešenost, osim „puke verbalizacije koja je imala za cilj odugovlačenje i opstrukciju postupka pregovora i izbegavanje rešavanja problema“.

TO JE GOVOR MRŽNJE! Milanović o USTAŠKOM TRANSPARENTU: Dok god policija ovo bude tretirala kao prekršaj, TAKO NEŠTO ĆE SE DEŠAVATI!

- Juče objavljena namera Vlade da suspenduje (obustavi) primenu Zakona — neodrživa je, antiustavna i pravno neizvesna okolnost. Ona ne vodi rešenju problema, osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda. Molitvene crkvene litije, koje su istovremeno i građanski protest protiv ovako donesenog Zakona — pokazale su da ovde nije reč o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podelama naroda, nego o čistoj borbi za verska prava i slobode - navodi se u saopštenju Episkopskog saveta.

Crnogorski „vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nisu spremni da naprave korak ka rešenju“, ocenjuje Episkopski savet SPC u Crnoj Gori.

- Mi kao Crkva Hristova, a posle ovakve poruke Evropske komisije, još jednom pokazujemo spremnost da razgovore o Zakonu na ekspertskom nivou privedemo kraju, ali na ustavan i pravno utemeljen način. Međutim, moramo naglasiti, da nismo spremni da ovu važnu temu uvodimo u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje - kaže se u saopštenju.

Drugim rečima, smatramo da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled. Pred nama je vreme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmeni zakonskog teksta. Posle toga vremena, a u periodu predizborne kampanje — nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi.

Što se tiče najavljene obnove litija, Episkopski savet je pozvao narod da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabira u molitvi i miru, na molebanima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima.

- Rod smutnje, mržnje i zla, po rečima Gospodnjim, upravo se izgoni iskrenim i usrdnim postom i molitvom. Kada je u pitanju litija najavljena za sutra, Nedjelju Svih svetih, 14. juna, pozivamo sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde, samim tim, nisu dobile odobrenje policije — tu treba održati samo molebane u hramu. Isto tako — tamo gde su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mere. Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji — iako smo svesni da su određene zdravstvene mere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se sprečilo održavanje litija. O ovakvoj neprincipijelnosti državnih organa već smo obavestili sve međunarodne adrese.

Na kraju sutrašnjeg molebana, tamo gde litiju nije moguće održati, služašči sveštenik je dužan da obavesti sabrani narod da se molitveni hod neće držati ulicama grada, nego u prostoru oko hrama, navodi se u saopštenju i dodaje da su, u tom smislu, sveštenici dužni da za sledeću nedelju, blagovremeno prijave održavanje litije, po ustaljenom poretku, i to po svim parohijskim hramovima, kako bi se lakše ispoštovale vanredne mere o verskim okupljanjima.

- Umoljavamo Upravu policije i njene službenike na terenu, da zakonske propise i zdravstvene mjere primjenjuju po pravilu da je ‘zakon jednak za sve’, te da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija