• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

01.07.2020

18:28

BRITANSKI POSLANICI TRAŽE DA NATO ZAŠTITI VERNI NAROD CRNE GORE! Istakli da je cilj NAKARADNOG ZAKONA KRAĐA CRKVENE IMOVINE!

Balkan

BRITANSKI POSLANICI TRAŽE DA NATO ZAŠTITI VERNI NAROD CRNE GORE! Istakli da je cilj NAKARADNOG ZAKONA KRAĐA CRKVENE IMOVINE!

Podeli vest

Britanski poslanici Tim Faron i Stiv Bejker pozvali su NATO i Veliku Britaniju da podrže vernike i sveštenike SPC u Crnoj Gori, u tekstu za Njuzvik, u kojem ocenjuju da je crnogorski Zakon o veroispovesti donesen u suprotnosti sa modernim, demokratskim, parlamentarnim normama, vladavinom prava, imovinskim pravima i pravima pojedinaca da upražnjavaju svoju veroispovest "pred Bogom i bez države i političara, koji služe kao posrednici"

U autorskom tekstu koji američki magazin objavljuje u rubrici "mišljenja", britanski parlamentarci, ističu da pripadaju različitim strankama, konzervativcima i laburistima, ali da u ovom slučaju imaju jedan stav - da svi imaju pravo slobode mišljenja, savesti i veroispovesti, pa i pripadnici SPC u Crnoj Gori.

Ističu da skoro 80 procenata građana Crne Gore priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu kao svoju, i da poštuju tradiciju dugu više od 800 godina stare srpske hrišcanske crkve koja traje na tom prostoru.

Faron i Bejker naglašavaju i da jedan čovek i njegova partija vladaju neprekidno Crnom Gorom već više od 30 godina i ocenjuju da je crnogorski predsednik Milo Ðukanović previše lako prihvaćen, a da je njegov odnos prema hrišcanima "stavio Crnu Goru na svetsku mapu".

- A sada, sa dugom prema Kinezima i bez dovoljno keša u rukama da podmaže motor svoje privrede, on taj novac želi da dobije konfiskujući imovinu - navode oni

ALBANCI SPREMAJU UDAR NA MILA! Nacionalni savet Albanaca pozvao sve vođe da se ujedine, CILJ IM JE SAMO JEDAN!

Bejker i Faron poručuju da je važno da Britanija i njeni saveznici deluju, i to brzo.

Ukazuju da je nesumnjiva posvećenost NATO građanima Crne Gore, kao i svim narodima čije su zemlje članovi Alijanse, ali ocenjuju da to ne bi trebelo da bude tako za političko rukovodstvo Crne Gore kada, kako navode, deluje suprotno konvecijama iz Ugovora da brani "zajedničko nasleđe i cibvilizaciju svog naroda, zasnovano na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava".

Nedavno su i predstavnici americke Komisije za verske slobode ocenili da su pravoslavci u Crnoj Gori na udaru Zakona o slobodi veroispovesti za koji, kako navode, Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da je izgovor za oduzimanje njene imovine.

- U Crnoj Gori su napadnuti pravoslavni hrišćani. Od decembra traju protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti, za koji mnogi veruju da ce omogućiti vladi da oduzme versku imovinu. Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da je zakon izgovor za oduzimanje njene imovine - naveli su u autorskom tekstu takođe za Njuzvik Džoni Mur i Nuri Turkel, clanovi Komisije SAD za medunarodne verske slobode.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17