• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.08.2020

14:57

GOTOV JE! Istraživanje pokazuje da opozicija Milu beži za 3 mandata!

Balkan

GOTOV JE! Istraživanje pokazuje da opozicija Milu beži za 3 mandata!

Podeli vest

Opozicione koalicije u Crnoj Gori u konačnim rezultatima izbora, imaju tri mandata prednosti u odnosu na DPS, dok SDP koja nastupa samostalno, prema istraživanju agencije „Intelligent Communications“ ima dva mandata

Istraživanje je sprovedeno u periodu 5. do 11. avgusta, nakon predaje izbornih listi a njime su obuhvaćena 1.004 ispitanika raznorodnih struktura, te je, kako se navodi u obrazloženju, uzorak reprezentativan.

Po snazi, iza DPS-a, slede koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena, Radnička partija, prenosi „Borba“.

ZAHAROVA SAHRANILA MILOGORCE! Izdala brutalno upozorenje ruskim turistima o letovanju u Crnoj Gori!

MILOGORCI PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Na očajnički način pokušavaju da izvuku sezonu, OVO ŠTO SU SADA URADILI JE NEOPROSTIVO!

- Po svemu sudeći oni su postigli sinergetski efekat, pa bi ovom političkom savezu podršku pružilo 25,9 odsto. Ova koalicija dodatno je osnažila pozicije DF-a, dajući mu lidersku poziciju u njoj, ali i bez sumnje pružila mogućnost da politički prežive oni koji teško da bi mogli doći do mandata samostalnim nastupom - navodi se u obrazloženju istraživanja.

Slična situacija je i sa koalicijom „Mir je naša nacija“ koju čine Demokratska Crna Gora, Demos, PiR, Nova Ljevica. Naime, za ovu koaliciju bi glasalo 15,5 odsto ispitanika.

URA bi ostvarila podršku od 7,5 odsto, mada njeno biračko telo pokazuje izrazito čudna, da ne kažemo „lutajuća“ svojstva.

- Svakako, u prilog su im išla umerena, ali vidna koketiranja SDP-a prema DPS-u, s akcentom na izjavama nekih funkcionera ove partije da su spremni na koaliciju sa DPS-om. Ne treba podsećati da oni dele ideološki isto biračko telo, procrnogorsko, građansko, ali opoziciono. Upravo ovo može SDP koštati parlamentarnog statusa, koji je trenutno sa rejtingom od 3,1 odsto imaju - navodi se u obrazloženju istraživanja.

Za Bošnjačku stranku bi, prema istraživanju glasalo 5,4 odsto ispitanika, odnosno osvojili bi 4 poslanička mesta u Skupštini Crne Gore, dok SD-u po ovom istraživanju sa 2,6 odsto ne bi prošao cenzus.

Takođe, prema ovom istraživanju HGI, koji ima 0.3 odsto, osvaja jedan mandat (po Zakonu je neophodno 0.35%). Kako postoje dve hrvatske izborne liste, koje mogu podeliti glasove, čime bi Hrvatska nacionalna zajednica ostala bez mandata. U tom slučaju, na ove rezultate istraživanja opozicija bi povećala svoj rezultat za taj jedan mandat.

Po istraživanju javnog mnjenja Albanske koalicije (njih dve) u zbiru su osvojile 4.4 odsto.

- Međutim, u obračunu mandata nije moguće ukalkulisati više od 3 osto, razlog tome leži u zakonskom ograničenju, Albanske koalicije osvojiće 2 mandata. Da su Albanske političke partije napravile jednu listu očigledno da bi na izborima mogle računati na minimum 3, ako ne i 4, mandata - piše u obrazloženju.

PUCA MILOV FINGIRANI "DRŽAVNI UDAR"! Interpol ne veruje crnogorskom tužilaštvu i ukida poternice!

MILO, PROVIDAN SI I JADAN! PUŠTAŠ SRBE U CRNU GORU DA BI SAČUVAO FOTELJU! Evo šta stoji iza iznenadne odluke CG da otvori granice za državljane Srbije!

Kako navode, Albanske i Hrvatske političke partije su napravile grešku time što nisu išle u okviru jednog subjekta nacionalnog predznaka koji bi predstavljao svaku od njih, što njihove glasove može odneti upravo onima koje smatraju najvećim oponentima.

Za konačne rezultate bitan je stepen izlaznosti koji će se ostvariti 30. avgusta. U ovom istraživanju on je iznosio 66.9 odsto, zaključuje se u istraživanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MILO NE BIRA SREDSTVA! Kako se kradu izbori u Crnoj Gori?! (VIDEO)
Balkan

MILO NE BIRA SREDSTVA! Kako se kradu izbori u Crnoj Gori?! (VIDEO)

Nakon mnogih istraživanja koja su mediji objavljivali i tako predviđali izbore u Crnoj Gori, šanse za pobedu do sada vladajućeg DPS-a na čelu sa liderom Milom Đukanovićem znatno su umanjene. Pa izgleda da je i crnogorski predsednik toga svestan, te je posegao za nelegitimnim metodama, iliti krađom glasova

05.08.2020

20:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija