• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.08.2020

14:11

HRVATSKA GURNUTA U NAJDUBLJU KRIZU U ISTORIJI! Alarmantno saopštenje stručnjaka Hrvatske narodne banke!

Balkan

HRVATSKA GURNUTA U NAJDUBLJU KRIZU U ISTORIJI! Alarmantno saopštenje stručnjaka Hrvatske narodne banke!

Podeli vest

Pandemija korona virusa gurnula je Hrvatsku u verovatno najdublju privrednu krizu od samostalnosti, a oporavak neće biti ni brz ni lak


To proizlazi iz ocena stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB), koji su u novom broju publikacije Finansijska stabilnost analizirali uticaj korona krize na hrvatsku privredu.


Prema njihovim procenama, Hrvatsku u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9,7 odsto, što će biti, kako ističu, najveće smanjenje privredne aktivnosti od osamostaljenja Hrvatske, prenosi portal Index.

Kako je navedeno, snažan udarac pretrpeće kako robni izvoz i turizam, tako i investicije preduzeća i potrošnja u domaćinstvima, kao i tržište rada.

AUSTRIJSKI UGOSTITELJ OGORČEN ZBOG HRVATSKE! Ispred kafane postavio tablu sa OVIM NATPISOM, mnogima se neće dopasti!

"Pandemija korona virusa prekinuće petogodišnje razdoblje kontinuirane ekspanzije u kojem je domaća privreda rasla po prosečnoj realnoj stopi od 2,9 odsto, koja je zabeležena i 2019. godine", upozorava se u publikaciji hrvatske centralne banke.

Korona kriza je već devastirala i hrvatske javne finansije. Posledice krize biće pad državnih finansija u minus, pa u HNB-u očekuju da će Hrvatska u ovoj godini imati manjak u budžetu od 6,8 odsto BDP-a. Poređenja radi, u prošloj godini višak u budžetu bio je 0,4 odsto BDP-a.

Znatan rast u ovoj godini imaće i javni dug, kojim će biti finansiran budžetski manjak, pa bi iznos duga države do kraja godine mogao dostići 86,7 odsto BDP-a, prognoziraju u HNB-u. Podseća se da je javni dug prošle godine iznosio 73,2 odsto BDP-a.

Kada je reč o ostatku godine, i u Hrvatskoj će sve zavisiti od situacije sa korona virusom i od toga da li će biti pronađen lek i vakcina.

U HNB-u upozoravaju da bi eventualni novi talas epidemije u drugom delu godine verovatno doveo do uvođenja novih mera ograničavanja poslovanja, iako bi one najverovatnije bile blaže od onih koje su bile uvedene proletos.

Takođe, upozoravaju da bi se nastavak otežanog kretanja preko granica nepovoljno odrazio na privredna kretanja u Hrvatskoj.

"I bez ponovnog uvođenja karantina, nastavak i eventualno pojačavanje pandemije doveli bi do neizvesnosti i straha, a oporavak privredne aktivnosti dodatno bi bio odložen, što bi moglo smanjiti i potencijalni rast u srednjem roku i osetno produžiti povratak privredne aktivnosti u Hrvatskoj na nivo koji je imala pre pandemije", poručuju iz HNB.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kiza

pre 3 godine

A imate i te kakvu istoriju i pokusaju formiranje svoje krvave NDH. Nema vas vise. Rekao sam pre cca 10 godina da ce te biti prva tzv. drzava koja ce biti izbacena iz EU. Živi bili pa videli

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija