• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.08.2020

10:29

HRVATI NE MOGU DA SPAVAJU ZBOG SRPSKIH MIGOVA! Zagreb pojačava eskadrilu polovnim avionima, evo šta im se sve nudi! (VIDEO)

Balkan

HRVATI NE MOGU DA SPAVAJU ZBOG SRPSKIH MIGOVA! Zagreb pojačava eskadrilu polovnim avionima, evo šta im se sve nudi! (VIDEO)

Podeli vest

Hrvatska vlada ne odustaje od kupovine vojnih aviona, piše Večernji list i dodaje da će Francuzi ponuditi hrvatskom Ministarstvu odbrane korišćene Rafale, isprobane u Libiji

Kako navodi, u Ministarstvu odbrane odbrojavaju dane do 5. septembra, do kada će primati ponude stranih ponuđača i proizvođača za borbenu eskadrilu.

- U Vladi niko i ne pomišlja na odustajanje od nabavke borbenih aviona - tvrde za Večernji list neimenovane osobe uključene u nabavkui ističu da su tokom leta nastavljeni kontakti s ponuđivačima.

AMERIKA BI DA ZGAZI SRPSKI VETO I PO SVAKU CENU UGURA BOSNU U NATO! Evo šta stoji iza paklenog plana SAD za reformu dejtonskog ustava BiH!

ZA NJIH PRAVILA UN NE VAŽE! Pompeo pretio Kini i Rusiji ako se umešaju: Obavestićemo Savet bezbednosti da obnavljamo sankcije Iranu!

Nakon izbijanja krize korona virusa i nakon potresa u Zagrebu, na sednici Vlade početkom aprila premijer Andrej Plenković objavio je da se do daljnjeg odlaže proces nabavke borbenog aviona.

Večernji ističe da je određen i novi datum, početak septembra, a da se kasnije saznalo da su odlaganje zbog pandemije tražile SAD i Francuska.

U igri su bili novi američki F-16 Blok 70, novi švedski Gripeni C/D, a od korišćenih aviona - grčki, izraelski i norveški F-16, francuski Rafale i italijanski Jurofajteri.

U hrvatskom Ministarstvu odbrane navode da je tokom jula u Zagrebu

boravila visoka vojna delegacija iz Francuske i najavljuju da će Francuzi dati vrlo ozbiljnu ponudu Hrvatskoj.

Večernji list ističe da Francuska do sada nije pokazivala veći interes za hrvatski tender i podseća da se u julu pred francuskim parlamentom pojavio dramatičan izveštaj o proizvodnji borbenih aviona Rafale, jer je proizvođač Daso objavio da dobijaju otkaze narudžbina i da spas i nade polažu u tendere u Finskoj i Švajcarskoj 2021.

U istom izveštaju spomenuta je i Hrvatska, koja je ocenjena "perspektivnom" jer bi njoj prodali eskadrilu korišćenih aviona Rafale.

Večernji list napominje da Francuzi još nikome nisu prodali korišćene Rafale, pogotovu ne one koji su se pokazali efikasnima i koji su isprobani u ratnim uslovima, pogotovu u Libiji, gde su, kako tvrdi, jedini napadali bez pratnje i zaštite lovaca.

Dvomotorni Rafali su se, naime, pokazali sposobnima da istovremeno obavljaju zadatke bombardera i presretača.

Ponude bi se, nakon otvaranja, razmatrale nekoliko meseci, uz nastavak razgovora s ponuđivačima.

Ranije je bilo najavljivano da bi postupak odabira mogao da potraje od četiri do pet meseci, ali još nije najavljeno ostaje li taj deo plana, ili će se, zbog novih okolnosti i financijskih problema zbog korona virusa, postupku pregovaranja dati više vremena.

Vladin odbor bi, po završetku posla, dao preporuku Vladi i predsedniku Republike, a potom bi trebalo da bude doneta konačna odluke o izboru aviona, dodaje Večernji list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JA

pre 3 godine

Idu ovce na šišanje, dok je ovaca biti će i šišanja !!!???? ,,NI OVCE NEBI BILE OVCE KAD BI ZNALE DA SU OVCE " !!!????

goga

pre 3 godine

To je ludost, ići u kupovinu pri takvoj katastrofalnoj ekonomskoj situaciji u zemlji!

Deda

pre 3 godine

Nek se jave modelarima iz Srbije, napravicemo im par migova. Imamo bogato iskustvo u tom poslu.

Frane

pre 3 godine

Da u pravu ste. Nitko u Hrvatskoj ne spava zbog vaših "MODERNIZOVANIH" migova. Evo upravo idem po tablete da lakše zaspem....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija