• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

31.08.2020

10:45

"ALBANSKI ČETNIK", "BITANGA", SKENDERBEGA NAZVAO SRBINOM! Ko je DRITAN ABAZOVIĆ, tas na vagi koji će MILA POSLATI U OPOZICIJU?

Balkan

"ALBANSKI ČETNIK", "BITANGA", SKENDERBEGA NAZVAO SRBINOM! Ko je DRITAN ABAZOVIĆ, tas na vagi koji će MILA POSLATI U OPOZICIJU?

Podeli vest

Bakljama i vatrometom sinoć su u izbornom štabu "Crno na bijelo" slavili rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, jer upravo bi prvi čovek građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) Dritan Abazović mogao da bude taj koji bi DPS učinio opozicijom

 

Iako je ideološki mnogo bliži DPS-u nego prosrpskim strankama, oduvek je isticao da mu je jedini cilj borba protiv vlasti. Ipak, s obzirom na to da je više puta isticao kako mu saradnja sa Demokratskim frontom "nije bliska", ostaje da se vidi da li će se okrenuti Demokratskoj partiji socijalista, ili će do kraja ostati dosledan stavu da neće sarađivati sa Đukanovićem.

KO JE DRITAN?

Dritan Abazović (34) doktor je političkih nauka i već više od decenije pliva u političkim vodama. Od aprila 2017. godine je na funkciji predsednika Građanskog pokreta URA. Rođen je u Ulcinju, gde je završio osnovnu i srednju školu, a potom je otišao u Sarajevo, gde je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, a potom je u Crnoj Gori stekao zvanje magistra, da bi 2019. godine odbranio doktorat na FPN Univerziteta u Sarajevu.

Treba napomenuti da je bio jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine, koja je tada osvojila sedam mandata, a Abazović je postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore.

Nakon podela u partiji, 2014. godine Abazović napušta Pozitivnu Crnu Goru, i funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. kada se priključuje novoosnovanoj URA.

Usavršavo se na Univerzitetu u Oslu, gde je zavšio „Studije mira”, a bio je učesnik stručnih programa u SAD, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Španiji, Sloveniji.

Svestan da "došlo njegovo vreme"

Uoči izbora, Dritan je "skresao u brk svima" jasno ističući da će manje liste biti tas na vagi na izborima.

- Niko ko se ozbiljno bavi politikom u Crnoj Gori nema dileme da li će buduća vlast Crne Gore zavisiti od liste Crno na bijelo - rekao je Abazović pred izbore.

NAZIVALI GA "ALBANSKIM ČETNIKOM"

Abazović je uvek propagirao ideju multikulturalnosti koje se nije odrekao ni u kampanji. Upravo je tada i obrazložio zašto su ga svojevremeno nazivali "albanskim četnikom".

- To je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - pojasnio je Abazović u predizbornoj kampanji.

POZNAT I KAO "BITANGA"

Ipak, najupamćeniji će ostati kao "bitanga", kako ga je svojevremeno nazvao Đukanović prilikom prepirke u Parlamentu Crne Gore.

Uvredi je prethodila polemika tadašnjeg premijera i poslanika Pozitivne Crne Gore koji su od Đukanovića tražili da odgovori na pitanja o "milionskim kreditima koje su uzimale Đukanovićeve firme" u vreme dok on nije bio na čelu vlade.

Premijer je negirao da su njegove firme svojevremeno uzimale kredite i naveo je da je pozajmljivao novac kao građanin. Tada je Pozitivnu Crnu Goru nazvao strankom koja je "formirana da bi branila interese medijske mafije".

Na njegove reči reagovao je Abazović, koji mu je poručio da je to "prvi i poslednji put da neko kaže, da bilo koji poslanik Pozitivne brani interese mafije".

- Sram te bilo, bitango! - odgovorio je Đukanović Abazoviću.

ZALAŽE SE ZA EKSPERTSKU VLADU:

Abazović je od starta pričao kako je Crna Gora zaslužila da je vodi ekspertska vlada.

- Naš je predlog da u narednoj vladi ne bude političara. Oni neka budu u parlamentu, a u vladi stručnjaci koje će delegirati sve stranke zajednički i koje će imati program da u narednih dve ili četiri godine organizuju prve slobodne izbore u Crnoj Gori, a onda ćemo moći da imamo jasnu idelošku distinkciju - rekao je uoči izbora.

Upravo taj njegov stav doveo je do toga da URA napuste pojedini članovi, koji su se prema rečima Abazovića "pošteno udaljili".

- Crna Gora je zaslužila da je u narednom periodu vodi ekspertska vlada, raduje me što to prihvataju i druge kolege iz opozicije. Želeli smo slobodu. Evo, uzmite je, zasužili ste - rekao je Abazović sinoć.

Govoreći o saradnji nakon izbora rekao je da "ne želi ni fašiste ni nacionaliste".

ŠTA MISLI O SRBIJI I SPC

Govoreći o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Abazović je rekao da se slaže sa tim da treba da postoji Zakon o slobodi veroispovesti, ali da on treba da bude "evropski".

- Siguran sam da Crnoj Gori treba Zakon o slobodi veroispovesti, ali moderan i evropski zakon, i svaka zdravorazumska politika bi za pola sata napravila taj zakon jer su tu sporni samo neki članovi. Samo želimo da imamo ravnopravan odnos svih verskih zajednica, da ih sve dovedemo u istu ravan, a to ova vlast nije želela da učini - rekao je Abazović.

On je rekao da se zalaže za bolje odnose sa susedima, te da mu je žao što su tenzije sa Srbijom dostigle neprihvatljiv nivo istakavši da je Crnoj Gori Srbija najbliža.

- Moramo da gradimo najbolju moguću susedsku politiku, naročito sa Srbijom jer nam je najbliža, ali i sa zemljama regiona - rekao je Abazović.

OPOZICIJA GA OPTUŽIVALA DA HOĆE DA PREVARI SRBE

Prosrpske opozicione partije su ranije optuživale Abazovića da deluje protiv njih i SPC. Tako je svojevremeno poslanik Demokratskog fronta prof. dr Budimir Aleksić izdao saopštenje u kojem je napisao da Abazović "pokušava da prevari srpsko biračko telo".

- Nije nikakva tajna da je Dritan Abazović, koji inače voli da se predstavlja kao građanski političar, crvenio dlanove aplauzima Tačiju dok ga je proglašavao počasnim građaninom Ulcinja i doneo iz ambasade platformu za sastavljanje vlasti u Nikšiću koja je bila jedan najobičniji antisrpski pamflet uperen protiv većine građana Nikšića - piše između ostalog u saopštenju izdatom 2018. godine.

Crnogrski mediji su ranije izveštavali o sukobima između Demokratskog fronta i Abazovića prenoseći kako je poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao je da se među „režimskim i antisrpskim protuvama, ničim neizazvan, osim služenjem dukljanstvu i Demokratskoj partiji socijalista (DPS), opet našao i Dritan Abazović, koji se otvoreno veseli torturi kojoj su izloženi Srpska pravoslavna crkva (SPC), Demokratski front i pravoslavni vernici i u ovom teškom trenutku otvara sukob u opoziciji".

SKANDERBEGA NAZVAO SRBINOM

Lidera URA je prošle godine izazvao bes na društvenim mrežama kada je Skenderbega nazvao Srbinom.

- Nakon što sam preslušao video snimak, mogu da zaključim da je to bio ili moj lapsus ili je ovaj video trebalo da me diskredituje pred Albancima i svima ostalima, jer oni znaju da sam objavio otvoreno rat političkoj korupciji i hobotnici kriminala, i ovu bitku ne mogu omesti ni zaustaviti sa ovim "ludilom", jer čak i deca iz vrtića znaju da ne mogu biti Albanci oni čiji su otac i majka Srbi - napisao je Abazović na Fejsbuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NOSTRADAMUS

pre 3 godine

TRULA JABUKA ...ISTRULICE A NECETE SE OKRENUTI

Lala iz Banata

pre 3 godine

...Пре него што саставите ВЛАДУ, прочитајте ПРОРОЧАНСТВО ОЦА ТАДЕЈА...Ближи се велико зло... Почеће управо у Црној Гори где је лицемерје највеће... Не радујте се... Долази ... - "погано време"...?!

milankukic

pre 3 godine

korupcij je cudo para vrti gde burgija nece a milo je (krimos)trba sacekati

Nikola

pre 3 godine

Dritan ce da formira vladu sa ovim djukanovicem.Namerno sam mila napisao malim slovom jer ne zasluzuje nikakvo postovanje.Diktator vec 30 godina.Zato sto je kvaran zato i traje tako dugo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija