• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Standard

09.09.2020

17:42

MILOV LOBI U SAD RADI PUNOM PAROM, "DUBOKA DRŽAVA" BEZ OKLEVANJA STUPILA U AKCIJU, cilj je samo jedan - Đukanović ne sme pasti!

Balkan

MILOV LOBI U SAD RADI PUNOM PAROM, "DUBOKA DRŽAVA" BEZ OKLEVANJA STUPILA U AKCIJU, cilj je samo jedan - Đukanović ne sme pasti!

Podeli vest

Manipulantska hidra u srcu vašingtonske močvare nikada se neće pomiriti sa mogućnošću da njen pulen izgubi deo moći. Uveliko traje njihova lobistička kampanja

Odmah nakon što su rezultati crnogorskih izbora bili zvanično saopšteni, „duboka država" SAD je bez oklevanja stupila u akciju. U Vašingtonu je već 1. septembra pokrenut svojevrsni „udruženi zločinački poduhvat" političkih insajdera sa deklarisanim ciljem da se Milo Đukanović održi kao ključna ličnost podgoričke vlasti i da se spreči formiranje vlade shodno demokratski izraženoj volji građana Crne Gore.

Jasne namere

Neposredni cilj ove kampanje jeste da se Đukanoviću omogući da u predstojećim sedmicama maksimalno odugovlači sa procesom formiranja nove vlasti, uz diskretnu ali jasnu podršku Vašingtona. Dugoročno, cilj je ne samo da se po svaku cenu spreči formiranje opozicione vlade, već i da se obezbedi kontinuitet vlasti DPS-a i njegovih partnera, bez obzira na sredstva. Krunski argument je predvidiv: za SAD je nedopustivo da u Crnoj Gori pobede „retrogradne, prosrpske, proruske snage".

Glavni akteri ove operacije su po zlu nam poznati jastrebovi, Danijel Server iz Instituta za mir SAD, Januš Bugajski iz Centra za međunarodne odnose u Vašingtonu i bivši visoki funkcioner Pentagona Majkl Karpenter. Iz pozadine ih zdušno podržava Metju Palmer, pomoćnik podsekretara za region tzv. zapadnog Balkana, koji međutim ne može da se direktno eksponira u javnosti s obzirom da je državni činovnik.

Osnovne teze Đukanovićevih apologeta i zagovornika kontinuiteta vlasti u Crnoj Gori mogu se sažeti u tri tačke:

(1) Opozicija nema viziju budućnosti Crne Gore kao dela evroatlanske zajednice i nema nikakav program koji bi je objedinio, osim navodno patološke i ničim opravdane netrpeljivosti prema samom Đukanoviću kao nosiocu „prozapadne" orijentacije.

(2) Stoga, opozicija nema ni kapacitet da formira stabilnu i trajnu vladu u Podgorici, za razliku od Đukanovića i njegove stranke kojima je potrebno da se samo jedan novi poslanik dozove pameti - a pritom SAD treba da odigraju „konstruktivnu ulogu", pomognu svom NATO partneru i osiguraju dalji prozapadni kurs Crne Gore.

(3) Uspeh opozicije da formira vladu išao bi naruku tzv. malignom ruskom uticaju na Balkanu, dao bi podsticaj Beogradu da zauzme tvrđi stav po pitanju Kosova i pružio bi ohrabrenje Dodikovim srpskim nacionalistima u Banjaluci da i dalje podrivaju stabilnost BiH i da se odupiru preko potrebnom putu BiH u NATO.

SRBI, DŽABA STE SE RADOVALI! Dritan za ministarku spoljnih poslova postavlja Milku Tadić, sestru Borisa Tadića, poznatu po antisrpskim stavovima!

Iz navedenih razloga, insistiraju Đukanovićevi apologeti i prijatelji, za interese SAD je bitno da se osigura kontinuitet vlasti u Crnoj Gori. Ovo je glavna poruka brojnih mejlova koje su tokom 24 sata po objavljivanju rezultata uputili na niz političkih, medijskih i akademskih adresa od istočne do zapadne obale, a čiji je sadržaj poznat autoru ovih redova.

Istovremeno je promilovski kabl počeo da plasira zlonamerno intonirane izjave i u vodećim medijima. „Niko ne bi trebalo da misli da je zapadna orijentacije neke zemlje zauvek zagarantovana samo zato što je postala članica NATO-a", rekao je za Glas Amerike Majkl Karpenter. Pod ruskim uticajem, kaže on, moglo bi doći do nestabilnosti: „Činjenica je da su Rusija i drugi akteri u regionu Šaluzija na Srbiju, prim. autoraĆ pokušali da podstaknu nestabilnost u Crnoj Gori. Možda će pokušati da iskoriste situaciju da bi dostigli te ciljeve. Zato što postoji rascep u društvu, možda će pokušati da ga zloupotrebe i da ga prodube".

Danijel Server je sa svoje strane izjavio Glasu Amerike u utorak, 1. septembra, da su „SAD zabrinute zbog situacije u Crnoj Gori". Nije jasno ko je i kada ovlastio g. Servera da govori u ime Vlade SAD, ali je daleko važnije što je on potom dao i jednu zloslutnu „procenu" (zapravo izjavu o namerama) - da crnogorska opozicija na kraju ipak neće formirati vladu:

- Proces formiranja vlade je kao drugi izbori… Opozicionari će ovu veoma tesnu izbornu pobedu videti kao indikator da mogu da promene kurs i iznenada okrenu Crnu Goru ka Moskvi i Beogradu, čak i preteći njenoj nezavisnosti… NATO sada ima obavezu prema Crnoj Gori i Crna Gora prema NATO-u. NATO ne može da ima članicu koja nije lojalna i nije posvećena Alijansi. Sasvim je jasno da Rusi pokušavaju iskoriste balkanske zemlje da oslabe NATO, da bi Crna Gora postala agent Moskve.

BISKUP OPLEO PO HRVATIMA: Tvrdite da poštujete porodicu i Boga, a sve radite suprotno od toga!

Ne želim da prejudiciram, nastavio je Server, jer „proces formiranja vlade nije završen, i ne treba podrazumevati da će opozicija koja ima 41 mesto u parlamentu moći da formira vladu na osnovu toga jer postoje različite kombinacije". Gospodin Server nije pojasnio ko sprema te „kombinacije", ali je njegova namera jasna.

Tri bitne poruke

Karpenter, Server, Bugajski i njegovi istomišljenici žele da u ispravnost svojih stavova ubede i za shodno delovanje pridobiju državnog sekretara Majka Pompea. U toj igri ključna je uloga njihove krtice u Stejt departmentu, Metjua Palmera, koji nam je poznat po izjavi od pre osam meseci da ne vidi ništa sporno u skandaloznom Zakonu o slobodi veroispovesti. Palmer predstavlja paradigmatski primer birokratskog kontinuiteta odavno zacrtane balkanske politike SAD, bez ikakve volje i spremnosti činovničkog aparata Stejt departmenta za njeno kritičko preispitivanje.

Za pobednike na crnogorskim izborima bilo bi pogubno da se uljuljkuju u veri da je glavni deo posla obavljen, jer nije. Manipulantska hidra u srcu vašingtonske močvare nikada se neće pomiriti sa mogućnošću da njen pulen Đukanović izgubi makar deo moći. Potrebno je i neophodno preduhitriti igre Servera i kompanije izjavama prvaka pobedničkog tima sa tri bitne poruke:

(1) Da ovo nije pobeda „proruskih" niti klerikalnih, već antimafijaških, anti-autokratskih, autentično prodemokratskih snaga;

(2) Da postojeće međunarodne obaveze Crne Gore neće biti dovedene u pitanje, uključujući članstvo u NATO;

(3) Da će samo u normalizovanoj Crnoj Gori, oslobođenoj neprekidnih režimskih igara i podela, SAD imati pouzdanog partnera. Štaviše, ugled SAD će porasti jer Amerika više neće biti zloupotrebljavana kao paravan i pokriće za zlokobno haranje Đukanovića i njegove klike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JA

pre 3 godine

Haaa haaa haaa, jel to ta čuvena ,, ZAPADNA DEMOKRATIJA " Milo je njihov dobar i pouzdan igrač, ,, PRODAO DRŽAVU DA BI SPASIO VLASTITO DU*E. Mora zapad da ga čuvva, pošto je on jedini primerak ljigavog čoveka u Milogori " !!!!????,

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija