• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

24.11.2020

09:18

KORONA KATASTROFA U CRNOJ GORI! Bolnice prepune, teške bolesnike leče kod kuće!

Balkan

KORONA KATASTROFA U CRNOJ GORI! Bolnice prepune, teške bolesnike leče kod kuće!

Podeli vest

Epidemiolog Milena Popović-Samardžić izjavila je danas da Crna Gora duži vremenski period nema kontrolu nad epidemijom virusa korona , o čemu, kako kaže, svedoči podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća leči u kućnim uslovima

Popović-Samardžić je u Jutarnjem programu TVCG istakla da je to dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole.

"Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 lekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici", navela je.

Na pitanje da li Crna Gora bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da izbora između te dve opcije nema i da je neko, kako je rekla, lažno nametnuo.

- Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem. Dakle, u prilog tome reći ću da sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti - istakla je Popović-Samardžić.

Govoreći o pooštravanju mera za sprečavanje širenja virusa korona, ona je reka da ih treba uvoditi i evaluirati, a o jazu između NKT-a i Instituta za javno zdravlje je, kaže, primer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sverama pojedinih struktura, ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti.

"Kao posledicu toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji", istakla je Popović-Samardžić, preneo je portal RTCG.

Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije NKT je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore juče produžila policijski čas koji sada traje od 19 do 7 sati. Mere će se primenjivati od srede, 25. novembra 2020. u 00:00 do 8. decembra do kada se produžava se i primena mera donetih 13. novembra - ističe se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija