• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

06.02.2021

11:38

HRVATI U PROBLEMU! Ko odbije vakcinu OVOG PROIZVOĐAČA, čeka ga potpuna neizvesnost!

Balkan

HRVATI U PROBLEMU! Ko odbije vakcinu OVOG PROIZVOĐAČA, čeka ga potpuna neizvesnost!

Podeli vest

Odlučili smo da vakcinu AstraZeneka/Oksford dajemo svima, pa i starijima od 65 jer ga je Evropska agencija za lekove i registrovala za upotrebu svih starijih od 18 godina

U ponedeljak počinje distribucija prvih već pristiglih 16.800 doza tog proizvođača, a do kraja meseca očekujemo ukupno 156.158 doza, što će udvostručiti mogućnost vakcinisanja u jednom mesecu", kaže direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Oni koji se ne žele AstraZeneku mogu da odbiju i čekaju novu isporuku Fajzerove vakcine ili onog Moderne. U ovom trenutku zbog nedovoljne količine, te doze koje dolaze koriste se za revakcinisanje", objasnio je Capak.

Pitanja koja se postavljaju oko AstraZenele vezano uz njihovu delotvornost kod starijih od 65 godina razlog su što su neke zemlje poput Norveške, Švedske, Finske, Nemačke i Danske odlučile da dok ne dobiju čvršće dokaze o efikasnosti vakcine za starije, ona će biti rezervisana za mlađe od 65 ili čak 55 godina.

Ipak, Capak kaže da u procesu odobravanja te vakcine EMA nije smatrala potrebnim da uvede ograničenje jer se zapravo radi o tome da je u kliničkim ispitivanjima učestvovalo malo starijih osoba pa se iz tog "uzorka" nije moglo doći do pravih podataka o efikasnosti za tu populaciju. Stručnjaci neprestano ističu da to nikako ne znači da bi vakcinisanje bilo delotvorno kod mlađih od 65 oko 62 odsto, a kod starijih da uopšte nema učinka. Naprotiv, očekuje se slično dejstvo.

Ovih dana objavljena je i informacija da već jedna doza AstraZeneke pruža zaštitu protiv kovida-19 najmanje tri meseca i smanjuje za dve trećine prenos bolesti. Reč je o istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi prošle godine, a rezultati bi se uskoro trebali objaviti u The Lancetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija