• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

21.02.2021

19:11

ŠAMARČINA INCKU, OD OVOG BRIDE OBRAZI! Banjalučki sudija Milan Blagojević presudio da šef OHR nema pravo da u BiH nameće bilo kakve zakone!

Balkan

ŠAMARČINA INCKU, OD OVOG BRIDE OBRAZI! Banjalučki sudija Milan Blagojević presudio da šef OHR nema pravo da u BiH nameće bilo kakve zakone!

Podeli vest

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, odbio je da primeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH

To je prva takva presuda. Zato će se na nju verovatno okomiti i sam Valentin Incko i tzv. političko Sarajevo.       

Pogotovo što Incko već preti da će nametnuti zakon o zabrani negiranja „genocida u Srebrenici".
       
U obrazloženju presude donesene 11. februara, sudija Blagojević, između ostalog,  navodi da su ovlaštenja visokog predstavnika određena Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s tim da nijedna od odredaba Aneksa 10 niti bilo koja druga odredba Dejtonskog mirovnog sporazuma visokom predstavniku ne daje pravo da preuzme zakonodavnu vlast u BiH, tj. da nameće bilo koji zakon ili drugi pravni propis.

       
- Takvo pravo visokom predstavniku nije dato ni od strane Saveta bezbednosti UN, pošto u tom pravcu ne postoji nijedna rezolucija tog organa. Ni Rezolucijom SB  UN broj 1031 od 15.12.1995. godine visokom predstavniku nije dato pravo da ovdje nameće bilo koji zakon ili drugi pravni akt - napisao je, između ostalog, Blagojević u obrazloženju presude.

U presudi se dalje navodi da tzv. Konferencija za implementaciju mira nema pravo da ovlašćuje visokog predstavnika da u BiH nameće zakone ili druge pravne akte, tako da ni prema domaćem ni prema međunarodnom pravu visoki predstavnik nema prava da se poziva na bilo koje zaključke navedene konferencije pa ni na zaključke te konferencije iz Bona 1997. godine.

 

SRPSKI AVIONI IDU U REPUBLIKU SRPSKU! Veliki dil Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sa braćom preko Drine! ZAPAD ĆE POBESNETI?!

Takođe: ni na zaključke i deklaracije upravnog odbora te konferencije jer takvo pravo za tu konferenciju nije propisano nijednim pravnim izvorom unutrašnjeg i međunarodnog prava.
       
- Štaviše, postojanje te konferencije nije ni propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti drugim međunarodnim ugovorom, kao ni bilo kojim aktom Saveta bezbednosti ili drugih organa Ujedinjenih nacija - navodi se u obrazloženju presude.

U vezi s razlozima za odbijanje primene zakona koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, u presudi se navodi i odredba člana 70. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske koja daje pravo redovnom sudu da odbije primenu bilo kog propisa ili opšteg akta zbog njegove nesaglasnosti sa Ustavom.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Naime, kada je reč o samom sporu, radi se o tome da je grad Banjaluka pred Okružnim sudom u Banjaluci pokrenuo tužbu protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) koja je odbila da na grad Banjaluka upiše pravo svojine sa 1/1 na zemljištu na kojem se između ostalog nalazi i zgrada Narodne skupštine Republike Srpske.

U tom sporu kao zainteresovana strana pojavila se i BiH putem Pravobranilaštva BiH koja se u odgovoru na tužbu pozivala upravo na Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH koji je nametnuo visoki predstavnik  u BiH tražeći da se tužbeni zahtev grada Banjaluka odbije kao neosnovan.

ZAŠTO JASENOVAC PARTIZANI NIKAD NISU NAPALI? DA LI SU KOMUNISTI NAMERNO PUSTILI KLANJE SRBA?! Odgovora na ovo pitanje nema ni posle 77 godina!

Na kraju je tužba Banjaluke odbijena, ali ne po osnovu tog nametnutog zakona, već po osnovu Sporazuma o pitanju sukcesije koji je ratifikovalo Predsedništvo BiH, a za šta su ranije saglasnost dali i predstavnici RS u institucijama BiH.
       
Tim sporazumom, između ostalog, propisano je da će nepokretna državna imovina bivše SFRJ koja se nalazi na teritoriji bivše SFRJ pripasti državama naslednicama na čijoj teritoriji se nalazi ta imovina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Visoki predstavnik od 159,99 cm. je mnogo mali za RS. Teškoća mu je da ne kapira .

BranoT

pre 3 godine

Odluka sudije Okružnog suda u Banjaluci, po meni, POTVRĐUJE Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH koji je Incko nametnuo. Jer ako je Sporazumom o pitanju sukcesije, koji su prihvatili predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, propisano da će nepokretna državna imovina bivše SFRJ koja se nalazi na teritoriji bivše SFRJ pripasti državama naslednicama na čijoj teritoriji se nalazi ta imovina. To znači da pripada državi Bosni i Hercegovini koja je sukcesor a NE Republici Srpskoj! Ili je ovo podvala "da se Vlasi ne sjete" ili sam ... Molim vas da me "prosvijetlite". S poštovanjem

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija