• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.03.2021

12:23

U HRVATSKOJ TRALJAVO IDE VAKCINACIJA! Na začelju su, lošije još samo u Bugarskoj i Litvaniji!

Balkan

U HRVATSKOJ TRALJAVO IDE VAKCINACIJA! Na začelju su, lošije još samo u Bugarskoj i Litvaniji!

Podeli vest

Zašto se u Hrvatskoj manje vakciniše dnevno u odnosu na druge evropske zemlje i od nje su lošije na samo Bugarska i Litvanija, pitanje je na koje odgovor ne mogu da daju ni stručnjaci

Zagrebački Jutarnji list piše da je Hrvatska do juče dobila 408.270 doza vakcina, od kojih su 265.223 iskorišćene, a ostatak će biti raspoređen na naredne dane. Drugim rečima, piše list, konstantno je primenjeno oko 65 do 70 posto doza kao što je to i na niovu EU.

Zvonimir Šostar, direktor NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", kaže da je lekarima u Zagrebu juče upućeno 11.000 doza vakcine Astra Zeneka i 3,100 doza Fajzer-BioNTeća, i to će se potrošiti u naredna dva dana.

Problem je, ističe, što se nikad ne zna koliko će vakcina i kada stići u Hrvatsku pa onda ni lekari ne mogu da pozivaju građana na vakcinisanje dok nisu sigurni da će vakcina stići.

"U ovom trenutku pripremamo sve za vakcinaciju na Zagrebačkom velesajmu pa bi od idućeg meseca, kad su najavljene veće količine vakcina, trebalo da krene treća faza vakcinacije mlađih od 65", kaže Šostar za Jutarnji.

Istina je u brojkama

Međutim, navodi se, brojke pokazuju da različite države EU ipak dobijaju različite količine doza vakcina na svakih 100 stanovnika, a Hrvatska je po tom kriterijumu, kao i udelu vakcinisanih, na samom začelju EU, ispred Bugarske i Litvanije.

Nejednakost u količini dostavljenih vakcina mnoge navodi na zaključak da se ona ne distribuira jednako svima unutar EU.

Stručnjaci tvrde da to nijes itina, da se vakcina distribuira pravedeno, ali jedini kriterijum nije broj stanovnika, nego i broj rezervisanih doza pojedinih proizvođača.

Drugim rečima, piše list, ako je neko najviše naručio od Fajzera, dobiće i najviše doza u odnosu na broj stanovnika, što je u prva dva meseca, kad su u EU bila registrovane samo dve vakcine, bilo izrazito vidljivo na rasporedu doza na 100 stanovnika.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropska komisija podbacila?

"Evropska komisija, koja je naručivala doze za sve zemlje EU, tu je ozbiljno podbacila. Naravno, dogodilo se ono što je i bilo očekivano, a to je da su bogatije zemlje, i one koje su u vakcinu više uložile, na kraju dobile više doza. Hrvatska je sve rezervacije odradila kako treba, ali jednostavno smo preslabi", kaže Šostar.

S druge strane, činjenica je da su neke zemlje s kojima se Hrvatska može porediti, primer je Slovenija, primile dvostruko više doza na 100 stanovnika. Šostar kaže da je to teško objasniti i dodaje da bi odobrenje Sputnjika i vakcine Džonson i Džonson moglo da reši sve probleme u Hrvatskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija