• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

24.05.2021

21:47

A, SRBI VAM NISU VALJALI? MAKEDONCI NAPRAVLJENI U MOSKVI 1945, BUGARI POKOPALI KOMŠIJE! Bugari nastavljaju da šamaraju Skoplje!

Balkan

A, SRBI VAM NISU VALJALI? MAKEDONCI NAPRAVLJENI U MOSKVI 1945, BUGARI POKOPALI KOMŠIJE! Bugari nastavljaju da šamaraju Skoplje!

Podeli vest

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski izrazio je danas ogorčenje zbog čestitke ruske ambasade u Skoplju makedonskom narodu u čast 24. maja, Dana svete braće Kirila i Metodije

U Bugarskoj se danas prvi put obeležava Dan bugarskog pisma, dok se ranije se ovaj dan nazivao Danom slovenske pismenosti, bugarske prosvete i kulture, ali je prošle godine bio zvanično preimenovan u Dan svete braće Kirila i Metodije, bugarskog pisma, prosvete, kulture i slovenske književnosti.

Predlog da se praznik nazove Danom bugarske, a ne slovenske pismenosti, stigao je od VMRO BND.

Kako su saopštili iz te stranke, ''''ova inicijativa ima za cilj da se praznik ogradi od pokušaja Skoplja da prisvoji ćirilicu''''.

Ruska ambasada u Severnoj Makedoniji je čestitala Makedoncima praznik, navodeći reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je saopštio da je pismenost u Rusiji stigla iz Makedonije, prenosi Sputnjik.

PETORKA NEĆE PRODATI SRBIJU! ŠIPTARI MOGU SAMO DA SE NADAJU, Kipar, Grčka, Slovačka, Rumunija i Španija neće priznati lažnu držav!

Džambaski je tim povodom izjavio da se "makedonska nacija pojavila 1945. godine".

- To je jedan od vaših najsramnijih falsifikata i najžalosnijih. Pismenost i pravoslavlje je stiglo u današnju Rusiju iz Bugarske. To je činjenica. ''Makedonski alfabet'' je stvoren, zajedno sa makedonskom nacijom, u Moskvi 1945. godine. Ta laž je najveća sramota. Stidite se - poručio je Džambaski ruskoj ambasadi.

Ruska ambasada u Sofiji je u obraćanju Bugarima upotrebila novi naziv praznika, dok je ambasadorka Elena Mitrofanova naglasila značaj dela svete braće za Rusiju.

MA, SAMO SMO JOŠ I LONDON ČEKALI! I BRITANCI SPREMILI NON-PEJPER PO SRBIJU, GLE ČUDA NAJGORI JE DO SADA! Ima li kraja ludilu Zapada?!

- Dragi prijatelji, bez svake sumnje, uloga Bugarske u širenju slovenske pismenosti, jezika i kulture je nesporna...I u Bugarskoj i u Rusiji brižljivo čuvaju i poštuju nasleđe svete braće Kirila i Metodija, koji su odredili samosvest i razvoj bratskih slovenskih naroda za duge vekove - saopštila je Mitrofanova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin

pre 2 godine

Severnu makedoniju treba srbi bugari i grci ds podele na ravne časti

16429

pre 2 godine

Pa to je i tačno. Ćirilica je osmišljena u bugarskom gradu Preslavu, pitajte kog hoćete slavistu.

Marek

pre 2 godine

Ako je osmijena u bugarskom gradu u neka davna vremena, znači li da je bugarska i da li znači da pripada Bugarima? Bugari su nam se naselili na te prostore, dakle i argument tog tipa stoji - nepravedno okupurali teritoriju, nepoželjni se pojavili, naši ljudi smoslili neštoni razvili na našoj staroj teritoriji.... Suština je da je sve ovo inaćenje i besmisleni “probatio diabolica”: treba prestati ispravljati istoriju i nervirati sve oko sebe: i oni i mi i svi.

Lovac

pre 2 godine

Srbi su pisali prije svih navedeni imali svoje pismo samo manipulisanje i falsifikovanje istorije svaki dan.

Pera

pre 2 godine

Čuveni "Strojimirov" pečat ispisan čistom ćirilicom nastao je vekovima pre Ćirila i Metodija. Tako da je ova priča sa " opismenjačima" izmišljena i netačna. Zašto, neznam.

Predrag

pre 2 godine

Treba stvari sa Bugarima postaviti na zdrave noge. Objasniti EU sta se sve desilo u 1 vom i 2 gom svetskom ratu i dokazati cinjenicama i za njih i za Hrvate. Onda im traziti ratnu odstetu i da priznaju genocid nad Srbima i to uslovit ako ne priznaju necemo u EU nego u savez sa Rusima i Kinezima i pravimo njihove baze da nas zastite od njih

Komita

pre 2 godine

Makedoniju su stvorili Jugoslovenska komunistička partija, Bugarska komunistička partija i bugarska pravoslavna crkva. Moskva sa tim nema ništa. Cilj je bio što više isvcepkati Srbiju i njenu SPC. Pa i "zapadna Bugarska" je bila naseljena Srbima i trebala je biti pripojena Srbiji ali je ta oblast ustupljena Bugarima na zahtjev Engleza i još nekih zapadnih sila i Moskve koja je tada bila u ratu sa nekim zapadnim zemljama i zarad svog interesa pristala na taj kompromis i nepravdu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17