• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Novosti/gradski.me

19.06.2021

09:07

MILAN KNEŽEVIĆ: PALA JE VLADA CRNE GORE!

Balkan

MILAN KNEŽEVIĆ: PALA JE VLADA CRNE GORE!

Podeli vest

Izglasavanjem smene Vladimira Leposavića sa mesta ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava od strane Demokrata, URE i opozicionih partija, pala je Vlada Crne Gore, ocenio je gostujući u emisiji "Znam da znaš" Gradskog radija Milan Knežević predsednik DNP-a i jedan od lidera Demokratskog fronta

Knežević ističe da ukoliko Demokrate i URA ne prihvate promenu odnosa unutar vladajuće koalicije, jedina mogućnost su novi izbori.

Da li je preksinoć pala Vlada Crne Gore?

Knežević: Po mom mišljenu jeste. Vlada koju smo izabrali 4. decembra, a koja je bila protiv Demokratske partije socijalista, juče je dobila podršku poslanika DPS. Delovi parlamentarne većine – Demokratska Crna Gora i URA Dritana Abazovića, zajedno sa DPS-om juče su izglasali rezoluciju o Srebrenici u kojoj se Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim. To je suprotno principima na kojima smo temeljili naš izborni program i na kojima smo osvojili 133.275 glasova, zahvaljujući kojima smo pobedili Mila Đukanovića 30. avgusta. Neshvatljivo je i šizofreno da devet meseci nakon izbora poslanici DPS, poslanici Demokratske Crne Gore i GP URA izglasaju nešto što je usmereno protiv srpskog naroda, ne samo u Srbiji nego gde god da živi.

Gde se tačno u Rezoluciji pominje da je srpski narod genocidan? Koliko mi se čini, amandman Demokrata upravo je precizirao da nema genocidnih naroda, već je odgovornost na pojedincima?

Knežević: Ako se dobro pročita Rezolucija o Srebrenici, jasno se vidi da će odgovarati svaki građanin Crne Gore, ukoliko bude negirao da se u Srebrenici dogodio genocid. Precizirano je da se mora obeležavati Dan sećanja na žrtve Srebrenice, 12. jul. Zamislite hipotetičku situaciju: sutra u Crnu Goru dođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ili bilo ko od državnih zvaničnika Republike Srbije, i postavi mu se pitanje da li je bio genocid u Srebrenici, a on saopšti da nije. Odmah ga mogu proterati i proglasiti za personu non grata ili pokrenuti postupak protiv njega, kao što će se pokretati postupci protiv svih građana koji budu imali drugačije mišljenje od ovog u Rezoluciji. U kontektstu čitavog ovog antisrpskog ponašanja, već dobijamo i zvanične stavove Srbije po tom pitanju i nemam više nikakvu dilemu da je pozivanje na genocid u Srebrenici i presude Haškog tribunala, imalo za cilj stvaranje kontura moguće nove parlamentarne većine. Ako pogledate izjavu poslanika DPS nakon glasanja, u kojoj je pružena ruka navodno evropskom delu aktuelne parlamentarne većine, jasno vam je da se sinoć formirala mogućnost da dođe do stvaranja nove parlamentarne većine sa DPS-om. Demokratski front nema ništa protiv toga. Poslali smo jasnu poruku kolegama Bečiću i Abazoviću da, ako žele koaliciju sa DPS-om, nek im je srećno. Ako žele koaliciju sa Demokratskim frontom, ovako više ne može.

Znači li to da ne priznajete da je Zdravko Krivokapić i dalje premijer?

Knežević: Ja sam saopštio Zdravku Krivokapiću pre dva dana u Skupštini Crne Gore da, ukoliko izglasa smenu ministra Leposavića sa poslanicima DPS-a, za mene više nije premijer. U formalnom smislu, on je i dalje premijer. Koalicija Za budućnost Crne Gore borila se protiv DPS-a i zbog toga smo, uz snažne pritiske i sugestije naše crkve, na čelo liste doveli gospodina Krivokapića. Devet meseci nakon toga, DPS daje podršku Zdravku Krivokapiću, koji u svojoj Vladi imati tri ministra koja su glasala DPS, što jasno govori da je premijer Krivokapić izdao građane koji su ga glasali.

Foto: Printskrin Youtube/Skupština Crne Gore

Na koja tri ministra mislite?

Knežević: Mislim na ministarku Srzentić, ministra Radulovića i ministarku Injac. Ja sam to premijeru Krivokapiću saopštio u Skupštini Crne Gore. Čak je i ministarka Srzentić, za vreme lokalnih izbora u Nikšiću, javno podržala nosioca liste DPS-a, Sanju Damjanović, koja je i potpredsednica partije. Ministarka Srzentić, da ne grešim dušu, nije ni glasala na ovim izborima, jer je bila u Kanadi, ali njeni politički stavovi su jasni i ne krije simpatije prema DPS-u. Imamo i ministra koji nije glasao na izborima, ali se pojavio u Vladi Zdravka Krivokapića.

Da li bi bilo moguće da Demokrate i URA pozovu manjine da učestvuju u konstituisanju nove Vlade, uz podršku DPS-a, što je i bio predlog te stranke nakon 30. avgusta?

Knežević: To je pitanje za Demokrate i GP URA, tj. gospodina Bečića i gospodina Abazovića. Naravno, to bi bila brutalna pronevera izborne volje građana, ali ja nemam nameru da opredeljujem kakve će odluke donositi Bečić i Abazović. Mi svakako nećemo sa DPS-om praviti nikakve aranžmane. Videlo se sinoć, kroz glasanja o Rezoluciji o Srebrenici i smeni ministra Leposavića, ko je spreman da pravi aranžmane. Upravo oni, koji su nas optuživali da pomažemo DPS-u, juče su dobili njihovu podršku i potpuno anulirali nasleđe pobede od 30. avgusta.

Šta je tačno mislio poslanik Slaven Radunović kad je rekao da je na delu velika prevara birača?

Knežević: Velika prevara birača desila se sinoć jer je DPS, zajedno sa đelovima parlamentarne većine, izglasao Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se srpski narod i Srbija proglašavaju za genocidne. Na taj način poništili su glasove onih ljudi, dominantno Srba, koji su 30. avgusta želeli promene, koji su želeli da se donese novi Zakon o slobodi veroispovjesti, da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC, da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i Rusijom. Građana koji su glasali da se poništi odluka o priznanju tzv. Kosova, da se poništi odluka o proterivanju ambasadora, da se ne donose rezolucije u kojima se Srbi proglašavaju za genocidan narod, da se ne proširuju sankcije Rusiji i da se ne stvara novi antisrpski ambijent. Ako pogledate odluke Vlade Zdravka Krivokapića, posebno ove poslednje, morate priznati da nema razlike između spoljne politike Mila Đukanovića i Duška Markovića i Vlade Zdravka Krivokapića. Građani, koji su nam dali podršku i zbog kojih smo osvojili 33% glasova na prethodnim izborima, nisu nas glasali da stvaramo ambijent u kom se stiče utisak da DPS uopšte nije ni odlazio sa vlasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

E moj Kneževiću, ova vlada ima 2/3 podršku u Skupštini Crne Gore, odnosno 54 poslanika podržava ovu vladu, od ukupnog broja od 81. Znači od izbora nema ništa. Vlada će trajati 4 godine. Šta treba tačno da uradi gosp. Knežević? Da podnese ostavku!

Milan63

pre 2 godine

Tačno je, prijatelju, to što si naveo, ali ta većina nije formirana pred izbore, nego sada povodom Rezolucije. E, vidiš, braćala, kada neko ko se obavezao da neće sarađivati sa DPS-om, protiv koga se, navodno, borio, pa onda napravi većinu sa tim istim DPS-om i ponizio svog glavnog koalicionog partnera DF, to onda mora da plati u politici. Ili gubitkom poverenja glasača, jer su prevareni, ili veštačkim održavanjem na vlasti uz podršku DPS-a. Narod u CG nije za to glasao i to će se videti na sledećim izborima, najverovatnije vanrednim.

Crnogorac

pre 2 godine

Krivokapic vec vise od 10 godina radi za strane aginture Bila je farsa da je veliki vernik SPC i Srbin Dobio je zadatak da unisti i jedno i drugo u crnoj gori. Rezolucija o genocidu nije slucajna

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59