• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S.net/Informer

22.06.2021

18:35

ŠTA AKO JE SRBA U CRNOJ GORI 50 ODSTO, ILI I VIŠE?! MILOGORCI ČINE SVE DA SPREČE POPIS STANOVNIŠTVA! Provaljeni, sad je jasno zašto se traži odlaganje popisa!

Balkan

ŠTA AKO JE SRBA U CRNOJ GORI 50 ODSTO, ILI I VIŠE?! MILOGORCI ČINE SVE DA SPREČE POPIS STANOVNIŠTVA! Provaljeni, sad je jasno zašto se traži odlaganje popisa!

Podeli vest

Popis stanovništva ne mora biti baš svakom političkom subjektu "tema nad temama", sasvim je legitimno da ne bude, ali postoje mišljenja koja tvrde "da neki koji ćute, žele da se odloži, poručuje za IN4S analitičar Luka Radonjić

Uprkos određenim najavama predstavnika Vlade Crne Gore da će Popis stanovništva biti sproveden u toku ove godine, još uvijek nemamo, ni približno, tačan datum održavanja Popisa koji bi, shodno redovnoj proceduri, trebalo da bude održan.

Iz MONSTAT-a, koji treba da sprovede popis, ranije su „Vijestima" saopštili da su sve planirane pripremne aktivnosti u ovoj fazi iz njihove nadležnosti su gotove.

- Godišnjim planom zvanične statistike za 2021. godinu… predviđeno je da se Popis stanovništva, domaćinstava i stanova realizuje u toku 2021., ali tačan datum popisa biće definisan zakonom o popisu stanovništva koji utvrdi Vlada, a usvoji Skupština Crne Gore - navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, nakon parlamentarnih izbora 2020. godine CDT je istupio sa inicijativom da se iz Popisa izostavi izjašnjavanje građana o identitetskim pitanjima, odnosno da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti kao i jeziku.

OPA! Putin ISPUNIO ŽELJU Merkelovoj... Pa se zajedno usaglasili o odnosu Rusije i Nemačke!

Prema određenim informacijama, za dvije godine Crna Gora će usvojiti evropske standarde po kojima će se iz popisa izbaciti rubrika o nacionalnoj pripadnosti. S druge strane, tokom naredne godine su redovni lokalni izbori u velikom broju opština, pa je shodno preporukama međunarodnih institucija da se Popis ne organizuje u godini izbora u velikom broju opština, održavanje Popisa krajnje neizvjesno.

Radonjić: Svaka priča o odlaganju Popisa baca sumnju na namjere onih koji to traže

Zbog čega još uvijek nije predviđen datum održavanja Popisa, da li će Popis biti organizovan tokom ove godine i da li je aktuelno državno rukovodstvo voljno da realizuje Popis, pitali smo analitičara Luku Radonjića, koji je istakao da je pitanje Popisa stanovništva u tehničkom smislu - administrativno pitanje.

- Međutim, imajući u vidu društveno - politički kontekst u Crnoj Gori, te sve ono što se veže za ranije popise stanovništva, osobito činjenicu da se brojni političko - medijski narativi oslanjaju, pozivaju ili osporavaju rezultate popisa, ovo pitanje pripada i zoni političkog. Prije svega, organizacija popisa stanovništva 2021. godine, mora da pokaže napredak u odnosu na prethodne, a to znači da se ljudi prilikom učešća slobodno i bez pritiska i ucjena izjasne. Posebno na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Ostala je ozbiljna, velika sumnja na prethodni popis, čiji su rezultati, po mišljenjima brojnih političkih subjekata, medija, istoričara, analitičara, istraživača, bili plod nacionalno - političkog inženjeringa. I kao takvi su služili bivšem režimu DPS-a za brojne političke i nacionalne manipulacije", izjavio je za IN4S Luka Radonjić.

SAD JE ZAŠTIĆEN K'O BIJELI MEĐED! Abazović stao uz Krivokapića i zapretio ONIMA KOJI ŽELE DA SRUŠE CRNOGORSKU VLADU!

On je rekao da se u javnosti govori i o odlaganju popisa, što baca određenu sumnju na političku zrelost, odgovornost, demokratski kapacitet ali i namjere i dosadašnje radnje onih koji odlaganje traže.

- Popis stanovništva ne mora biti baš svakom političkom subjektu "tema nad temama", sasvim je legitimno da ne bude, ali postoje mišljenja koja tvrde "da neki koji ćute, žele da se odloži". Da ne bi nagađali, mislim da je sasvim korektno da svi politički subjekti garantuju održavanje popisa u fer i demokratskim uslovima. To će, uostalom, biti i svjedočanstvo o napretku u izgradnji demokratije. Optužbe koje se mogu čuti od strane određenih partija bivšeg režima i ekstremističkih, antidemokratskih grupa, kako "popis predstavlja pokušaj demografske intervencije" u režiji nove većine, nisu osnovane, jer nova većina ne traži intervenciju, već konstataciju demografskog stanja. Između ostalog i zbog toga - što je ranije popis bio rezultat nacionalno - političke intervencije", zaključio je Radonjić u izjavi za naš portal.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 2 godine

Oko 66% su Srbi a tretiraju nas kao neku malu manjinu i nismo zastipljeni u državnim organima.Srbija je malo učinila za nas

maks

pre 1 godinu

Da se ne bi iznenadili koliko ima "srba" u CG. Jer neke činjenice postoje općenito a koje su se kroz istoriju mijenjale kao nedavno i u Vukovaru. Poznat je podatak da je još u srijednjem vijeku i pod Osmanskim carstvom veliki broj srba prihvatao katoličku vjeru i islam jer su na taj način bježali pod zatitu Mletačke republike i Osmanlija. Otuda smo nastali i mi Hrvati. Mali je broj pravih Hrvata i oni su uglavnom na prostoru Zagreba. Ne može se istina sakrit i što se prije prihvati istina lakše će svima bit i zavladaće mir na našim prostorima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija