• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

23.06.2021

20:30

KLASIĆ: HRVATSKA NE DA NE ŽIVI ANTIFAŠIZAM, ONA GA SE STIDI! JAKOVINA HRVATI DA NAUČE ĆIRILICU! Hrvatska na nogama, istoričari ih surovo prizemili!

Balkan

KLASIĆ: HRVATSKA NE DA NE ŽIVI ANTIFAŠIZAM, ONA GA SE STIDI! JAKOVINA HRVATI DA NAUČE ĆIRILICU! Hrvatska na nogama, istoričari ih surovo prizemili!

Podeli vest

Istoričar Hrvoje Klasić izjavio je, povodom obeležavanja Dana antifašističke vojske u Brezovici, da Hrvatska ne samo da ne živi antifašizam kako bi trebalo, nego ga se stidi. Njegov kolega Tvrktko Jakovina smatra da bi Hrvati trebalo da nauče ćirilicu

- Hrvatska čak radi postupke koji bi se mogli nazvati anti-antifašizmom. Da ne ulazim u detalje, ali nijedna država i nijedan narod, ako izuzmemo velike sile, nije imao takav antifašistički pokret kakav je bio u Hrvatskoj i generalno na ovom području. Mi smo zaista predstavljali važan faktor u Drugom svetskom ratu. Verujem da neki narodi i države imaju takvu antifašističku istoriju da bi se njome ponosili na bitno drugačiji način - kazao je Klalsić za hrvatski portal Index.

Prema njegovim rečima, koreni revizionizma u odnosu prema antifašizmu su i u 1990-im godinama.

- Tu ličnost Franje Tuđmana igra kontroverznu ulogu. On je bio partizan, bio je antifašista i njegovom zaslugom i voljom Hrvatska je dobila svoj datum, kad obeležava antifašističku borbu. Njegovim zalaganjem su antifašističke vrednosti ušle u Ustav Hrvatske - naveo je ovaj istoričr, koji je presor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

S druge strane, ističe, da je Tuđman imao parolu onog, kako kaže, "famoznog svehrvtskog pomirenja", ali nije pitao žele li se deca antifašista pomiriti s decom fašista, a kamoli antifašisti pomiriti s fašistima.

- Bio je pod utjecajem različitih faktora u društvu, od onih koji su došli iz emigracije, gde su negovali ustašku tradiciju, pa do antikomunista. Pod njihovim uticajem su se rušili i antifašistički spomenici. Rušili su se spomenici žrtvama fašizma, micala su se imena ulica antifašističkih heroja, a ulice su dobili istaknuti pojedinci iz političkog, vojnog i kulturnog života NDH. Osnivale su se vojne jedinice po ustaškim komandantima. Uzvik ''za dom spremni'' mogao se čuti po ustanovama, generanlno u javnom prostoru. Sad žanjemo ono što smo tada posejali. Imamo generacije mlađih koji su odrasli u društvu u kojem su ustaše proglašavani patriotima - kaže Klasić.

Upitan kakav je danas odnos hrvatske vlasti prema antifašizmu, Klasić kaže da stanje zavisi od toga kakav je HDZ na vlasti, što opet zavisi od toga ko je na čelu HDZ-a.

- Tuđmanov HDZ nas je, dakle, uveo u te probleme, Karamarko je to digao na još veći nivo. Plenković i njegovi saradnici, poput Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića, ne bi trebalo da budu fašisti. Prvo, mislim da nisu takvi ljudi, a drugo i zbog njihovog nasleđa koje je partizansko i komunističko.... - kaže Klasić.

"Primer je tu oko uzvika ''za dom spremni'', činjenice da ministarstva finansijski pomažu organizacijama i udruženjia koja negiraju ili relativiziraju zločine....", naveo je istoričar.

Ističe da ima prostora za deovanje i da nije dovoljno samo videti problem u tuđim izjavama. "Zato i imamo situaciju da neki učenik, recimo, u Bjelovaru ili Slavonskom Brodu u školi uči da su rasni zakoni štetni, da je NDH bila zločinačka i fašistička, a onda se vrati u stan u Ulici Mile Budaka ili Ulici Julija Makanca", kaže.

Govoreći o Blajburgu, Klasić je utiska da političari radije obeležavaju tamošnje zločine.

Uveren je, kaže, da bi, ako bi se ispred vlade i sabora postavila dva autobusa, jedan za Brezovicu, drugi za Blajburg, videlo koji bi se brže napunio i kud bi hrvatski političari radije otišli.

HRVATI, STIDITE LI SE VI IČEG?! VI DA SRBIJI I SRBIMA DRŽITE LEKCIJE O GENOCIDU?! Može li licemernije?! Beograd ovo ne sme da trpi, ali ni po koju cenu!

- U Brezovicu idu jer moraju, a u Blajburg jer žele - izričit je Klasić.

Istoričar Tvrtko Jakovina upozorava da su manjinskih prava u Hrvatskoj garantovana Ustavom i da se ta prava ne mogu menjati voljom jednog gradonačelnika, ali da bi mešovite hrvatko-srpske škole, što je predložio prvi čovek Vukovara Ivan Penava, trebalo ostvariti, kao i da bi Hrvati trebalod a znaju ćirilicu, ne samo Srbi..

Komentarišući tu ideju, Jakovina podseća da su manjinska prava uneta u hrvatsko zakonodavstvo kada je završena mirna reintegracija Podunavlja.

- U to ne možete dirati i škole i pravo na školovanje na vlastitom- jeziku i pismu verovatno su deo tog paketa i ne mislim da se to može menjati voljom jednog gradonačelnika. Ako se ne varam isti gradonačelnik je bio kada su Norvežani izgradili školu koja je trebalo da bude zajednička pa su tražili novac nazad - rekao je Jakovina za zagrebačku N1 tv.

Podsetio je da su uoči ulaska Hrvatske u EU on i njegove dve kolginice bili izbrani da naprave tip udžebnika koji je trebao da bude prihvaćen u Podunavlju za decu u hrvatsko-srpskim školama, ali da je to, kako je rekao, izazvalo najviše reakcija na hrvatskoj strani.

Podsetio je i da je tada jedna od eksperata u Ministarstvu prosvete rekla : "Ako Srbi na to pristaju, to ne može biti dobro".

DODIK NE PRAŠTA! CRNOGORSKI POSLANICI KOJI SU GLASALI ZA REZOLUCIJU O SREBRENICI NISU DOBRODOŠLI U SRPSKU! Šta reći, svakom prema...

- Ako tako razmišljate onda nema pomirenja, onda razmišljate o isključivoj interpretaciji. Bilo je istoričara koji su na sliku spaljenih srpskih sela imali dilemu da li je to srpsko selo ili nije - rekao je.

Podsetio je i da je HDZ u Vukovaru bio na vlasti do prošle godine dok njihov kandidat nije postao kandidat Mirosla Škore.

- Spojene škole i škole u kojima će neki predmeti biti zajednički mislim da je to dobar početak. Mislim da je važno, ne samo za Srbe da znaju ćirilicu, nego da bi bili korisno da možda i Hrvati znaju ćirilicu jer ima puno knjiga na ćirilici i dobit će znanje koji drugi neće - rekao je Jakovina i dodao da smatra da bi zajednička nastava za Srbe i Hrvat trebalo ostvariti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 2 godine

Nikako i nikad više ćirilica Hrvatima. Dok su je imali nisu ništa naučili iz nje. Za mnoge stvari postoji popravni. Ne i za ćirilicu. Ona ostaje samo srpska.

Slobodan

pre 2 godine

Gde si .ovno Dragane j....... Vucicevicu ubi prezime ,poreklo, ok sve sto si mogao . Svi ti se živi sramote ne sto nisi ispao novinar nego ni. Govno. Dodji u Valjevo ja te sacekam da ti pokažem GRAD. U kojem ti nikad neces ziveti zato sto govna putuju kanalizacijom. Pored pacova ces biti govno. I oni ce bezati od tebe. Javi se smrade ovekoveceni

AUUU, KAKVA ŠAMARČINA ZAGREBU I TO JOŠ OD HRVATSKOG ISTORIČARA! Mazali su go*nima Srbiju i Srbe na SB UN, pa popili lekciju za sva vremena!
Balkan

AUUU, KAKVA ŠAMARČINA ZAGREBU I TO JOŠ OD HRVATSKOG ISTORIČARA! Mazali su go*nima Srbiju i Srbe na SB UN, pa popili lekciju za sva vremena!

Nakon što je premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković nedavno javno osudio jednu antisemitsku izjavu novoizabranog zamenika splitskog gradonačelnika, koju je ovaj pre nekoliko godina objavio na društvenim mrežama, istoričar Hrvoje Klasić kaže da mu je drago da Hrvatska ima predsednika vlade kome smeta antisemitizam i koji ima potrebu da to i javno saopšti

09.06.2021

19:33

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija