• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

24.07.2021

15:40

INCKO DONEO SRAMNU ODLUKU NA GODIŠNJICU ULTIMATUMA AUSTROUGARSKE SRBIJI Galijašević: Ovo je poziv na ratne sukobe

Balkan

INCKO DONEO SRAMNU ODLUKU NA GODIŠNJICU ULTIMATUMA AUSTROUGARSKE SRBIJI Galijašević: Ovo je poziv na ratne sukobe

Podeli vest

Odluku odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević vidi kao poziv na ratne sukobe.

Galijašević je za Tanjug rekao da, prema takozvanim bonskim zaključcima, Incko nema nikakva ovlašćenja da donosi zakone, ali da se, nažalost, kod nas ustalila praksa da se visoki predstavnik ponaša i kao zakonodavac i kao ustavotvorac.

"Ovo pitanje je moralo biti razrešeno na nivou naroda u BiH obzirom na to da postoji dovoljno razloga da povedu debatu o pitanjima rata i nekim spornim događajima o kojima sada na svim stranama postoji dovoljno informacija za ozbiljniju debatu i konačno raščišćavanje tih pitanja", rekao je Galijašević.

Naveo je da Incko donosi zakon u trenutku kada je njegova ostavka davno usvojena i kada je već određen novi visoki predstavnik.

Galijašević je ocenio da je čudno da je Incko ovu odluku doneo na isti dan kada je Austrougarska monarhija uputila ultimatum Srbiji 1914. godine, koji će ustvari biti uvod u Veliki rat.

Dodao je da su Incko i politika koja stoji iza njega uspeli da jedan evidentno međuetnički sukob Bošnjaka i Hrvata oko pitanja izbornog zakonodavstva prebace na polje sukoba Srba sa međunarodnom zajednicom, zapravo sa celim Zapadom.

Kako je rekao, ovo što radi Incko vraća nas u ružne istorijske događaje i pokazuje da prethodni ratovi nisu završeni.

"Incko ustvari nastavlja Prvi svetski rat i ideju aneksije BiH koja nema utemeljenja ni u Dejtonskom sporazumu ni u takozvanim bonskim zaključcima iz 1997. godine, na koje se Incko poziva", smatra Galijašević.

Naveo je da se u tački na koju se Incko poziva kaže: ''Mi pozdravljamo odluku visokog predstavnika Karlosa Vestendorfa (bivši visoki predstavnik u BiH) da donosi obavezujuće odluke i mere" i dodao:

"Znaju li u Austriji, zna li Incko, znaju li na zapadu koji ga podržava u ovome šta su odluke, šta mere, a šta zakoni. U toj odluci jasno je rečeno ''pozdravljamo nameru da se uloga visokog predstavnika u interpretaciji Dejtonskog sporazuma podrži merama i pojedinim odlukama''. Ovde nije reč o intepretaciji već o menjanju, o novim zakonima".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija