• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

24.08.2021

08:30

OGLASIO SE STEJT DEPARTMENT, ovo je stav Amerike o ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju!

Balkan

OGLASIO SE STEJT DEPARTMENT, ovo je stav Amerike o ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države izrazile su "zabrinutost zbog zaoštravanja retorike" u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju 5. septembra i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija

"Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Sprske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega", naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su SAD zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Stejt department ocenjuje i da je Crna Gora "dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja" i da bi svi "građani trebalo da urade svoj deo da ispoštuju tu ponosnu tradiciju".

"Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija", poručio je portparol Stejt departmenta.

U tekstu se dodaje da SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju veru.

"Istovremeno, SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje", zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je sinoć za TVCG da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju, kao i da su državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore.
 

Foto: Reuters

Stejt department pozvao na smirivanje tenzija

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, "simbolički čin srpskog pokoravanja Crne Gore", dodaje Glas Amerike.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u nedelju, tokom služenja liturgije u Cetinjskom manastiru, da njega ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva, upozoravajući oponente njegovog ustoličenja na Cetinju da "mogu navući prokletstvo na sebe", navodi Glas Amerike.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Laky

pre 2 godine

Ljigavci se oglasili,pumpaju preko ustaša i krivoga,a kao fol zabrinuti,otićet i vi ljigomil

milomir

pre 2 godine

Dal' bi smjeli srbadijanci u Hrvatskoj propagirati srpski svet?

zozonbg

pre 2 godine

Vec vidjeno otrcano licemerje Amerike. Bljak.

milankukic

pre 2 godine

gospodo Amerikanci dokle cete a bacate ulje na vatru gde god ste vi smirivali situaciju tu je prolivana krv vi stitite Mila i njegove krimose jer su pod vasom palicom se odvojili od Srbije usli u nato i sta jos hocete sram vas bilo

bogdan gladanac

pre 2 godine

E moja Crna (da ne mozes biti crnja)Goro. Amerika poziva na stisavanje tenzija.. Da nije zalosno bilo bi smijesno..

Milutin

pre 2 godine

Amerika se i dalje meša u unutrašnje poslove srpske pravoslavne crkve

Nikola

pre 2 godine

Tvrdoglav bradonja,glavom bi kroz zid,ali ...

Lola

pre 2 godine

Stejt department? Veliki brat? Gospodar Planete. Jel' ih neko nesto pitao? Boze sacuvaj sto su naporni. Ali, nicija nije do zore gorela.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija