• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.08.2021

13:06

TROSTRUKO BROJNIJE OSMANLIJE BEŽALE PRED HERCEGOVCIMA! Kako je vojvoda Vlatko Vuković u bici kod Bileće POTUKAO TURSKU VOJSKU /VIDEO/

Privatna arhiva

Balkan

TROSTRUKO BROJNIJE OSMANLIJE BEŽALE PRED HERCEGOVCIMA! Kako je vojvoda Vlatko Vuković u bici kod Bileće POTUKAO TURSKU VOJSKU /VIDEO/

Podeli vest

Čuvena bitka kod Bileće odigrala se 27. avgusta 1388. godine, kada je srpska vojska pod vođstvom Vlatka Vukovića, potukla Osmanlije predvođene Lalom Šahinom

Iako je ovo jedna od značajnijih pobeda nad Turcima, o njoj se malo zna čak i u Hercegovini. Kako se bitka odigrala za Informer.rs je ispričao Miloš Kulaš, profesor istorije iz Bileće.

Krajem 14. veka Turci su već duboko prodrli na Balkan. Uspeli su da se probiju i u Hercegovinu. Tadašnji srpski kralj Tvrtko dao je zadatak svom najboljem vojskovođi Vlatku Vukoviću, vladaru Zahumlja, da ih sačeka kod Bileće.

- Na današnji dan 27. avgusta 1388. godine, bio je prvi prodor Turaka u Hercegovinu, kada su se vojske sukoble u blizini Bileće, kod Bijele Rudine. Osmanlijske odrede od 17.000 vojnika predvodio je Lala Šahin, koji je takođe predvodio tursku vojsku u čuvenoj  bici na Marici. Dok je pod vođstvom vojvode Vlatka Vukovića bilo oko 7.000 srpskih vojnika - priča prof. Kulaš.

Foto: Privatna arhiva

Crkva sv. arhangela Mihaila na Mekoj Grudi

 

Turska vojska potučena do nogu

Kao i pred svaku bitku koju je vodila srpska vojska, Vlatko je svoje junake pričestio u crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Mekoj Grudi, mestu između Bileće i Gacka. Protiv tako hrabre i motivisane srpske vojske čak ni tako mnogobrojnija turska vojska nije imala šanse.

Bitka se okončala potpunim porazom i uništenjem osmanlijske vojske. Lala Šahin se jedva spasao bekstvom. Naša vojska imala je tek neznatne gubitke.

Posle ove bitke, turski upadi u Bosnu su jedan period prestali, te je Hercegovina ovom pobedom "kupila" slobodu još neko vreme.

Smrt Vlatka Vukovića

Prema istorijskim podacima Vlatko Vuković je sahranjen u jednom selu, nedaleko od hercegovačke opštine Stolac.

Na njegovom grobu stoji uklesano:

"Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388."

Dok je među hercegovačkim narodom više rasprostranjena teorija da je Vlatko Vuković sahranjen u jednoj crkvici u selu Vlahovići kod Bileće.

- U maloj crkvi kod Vlahovića nalazi se grob na kome piše Vlad Vuković. U prisustvu vladike i brojnog naroda grob je otvoren, a tom prilikom je pronađen mač za koji se veruje da je pripadao upravo Vlatku, i nađena je pletara vina iz koje je pio vladika a zatim i ostali. Prema predanju vino je zapečaćeno i vraćeno nazad u grob - kaže Kulaš.

Foto: Privatna arhiva

Grob Vlatka Vukovića kod Stoca  

 

 

Top iz Dubrovnika odneo na Kosovski boj

Vojvoda Vlatko Vuković našao se na čelu odreda koji je kralj Srba, Bosne poslao knezu Lazaru i oni su činili levo krilo srpske vojske u Kosovskom boju koje je bilo pod udarom Bajazita Prvog. Vuković se vratio iz boja i izvestio o srpskoj pobedi.

- Vlatko je sa sobom poneo i jedan top koji je dobio od dubrovačkog kneza, pošto je bio u dobrim odnosima sa Dubrovačkom republikom i taj top je kasnije činio jedino srpsko artiljerijsko oružje u Kosovskom boju - ispričao je  Miloš.

Velika bitka - malo poznata bitka u srpskom narodu

Ova velika srpska pobeda je malo poznata u narodu, jer se godinama zbog bratstva i jedinstva prećutkivala i o njoj se nije govorilo. Dok Hrvati nisu gubili vreme, pa se sada svim silama trude da sebi i svojim zaslugama pripišu ovu veliku pobedu, prisvajajući čak i Vlatka Vukovića.

Stvarni značaj ove bitke za Bosnu i Hercegovinu, a pre svega za Hercegovinu i njen srpski narod je nemerljiv. Zahvaljujući ovoj bici, našim precima i vojvodi Vlatku Vukoviću srpska kraljevina u Bosni i Hercegovini je još nepunih 100 godina zadržala svoju slobodu i nezavisnost.

- U Bileći, ni okolini ne postoji ni jedan spomenik koji bi čuvao uspomenu na ovu veliku istorijsku pobedu - ističe Kulaš.

Foto: Ptrivatna arhiva

MIloš Kulaš
U crkvi svetog arhangela Mihaila pričestila se srpska vojska

Crkva Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu na području sela Meka Gruda nedaleko od Bileće jedan je od pravoslavnih hramova u istočnoj Hercegovini koji se izdvaja po jednostavnosti, skromnosti gradnje, ali i istorijskom značaju, budući da je 2006. godine uvrštena u listu nacionalnih spomenika BiH.

Ova crkva specifična je i po narodnom predanju koje kaže da je u ovoj crkvi vojvoda Vlatko Vuković pričestio vojsku, prema jednima 1388. godine, a prema drugima 1389. godine, pred boj na Kosovu.

Pogledajte video o bici kod Bileće:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija