• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pobjeda

16.09.2021

18:35

RASPOP MIRAŠ IPAK OTIMA SVETINJU?! Crnogorski mediji tvrde da je odbijen zahtev Mitropolije da Cetinjski manastir postane svojina SPC!

TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE/ MARIJA MILOSEVIC

Balkan

RASPOP MIRAŠ IPAK OTIMA SVETINJU?! Crnogorski mediji tvrde da je odbijen zahtev Mitropolije da Cetinjski manastir postane svojina SPC!

Podeli vest

Crnogorski mediji prenose da je Cetinjska filijala Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtev Mitropolije da Cetinjski manastir postane svojina SPC

Cetinjska filijala Uprave za katastar i državnu imovinu, kako se saznaje, odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (SPC) "za ispravku pogrešno upisanog prava svojine" u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje na Prestonicu Cetinje kao neosnovan, kao i zahtev ove crkve za brisanje Prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine 1/1, prenosi crnogorski portal Pobjeda.

- Upis pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ili manastira Svetog Petra Cetinjskog kao nosioca prava svojine 1/1 je neosnovan - navodi se u rešenju koje je potpisala načelnica filijale Marija Borozan.

Podsećamo, uoči održavanja sednice Skupštine Prestonice 14. septembra, na kojoj se raspravljalo o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastora Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, direktor Uprave za kastastar i državnu imovinu, Koča Đurišić obavestio je gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kaščelana da se pred tom institucijom vodi nekoliko posupaka po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog kojih se, kako tvrdi Đurišić, ne može raspolagati imovinom Cetinjskog manastira od strane Prestonice.

Foto: Printskrin Youtube

Zahtev MCP je bio i da se pravo korišćenja ovog verskog objekta pretvori u pravo svojine.

Skupština Prestonice je ipak održala sednicu pre dva dana, a predsednici klubova odbornika su, nakon višesatne rasprave, sa rukovodstvom grada i Skupštine usaglasili šest zaključaka, od kojih je jedan da Cetinjski manastir treba "vratiti" nekanonskoj CPC, prenosi Pobjeda.

Podsećamo, Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, bez održavanja sednice, donela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja u ,"G“ listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promene upisa u katastarskom operatu. Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rešenju Uprave za nekretnine Podgorica - Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja – navodi se u zaključcima koje je direktoru Uprave Koči Đurišiću uputila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
TRT

pre 2 godine

SAD CE VUCIC DA OBUCE ODECU SUPERMENA I SVE TO RESI...SAMO DA SE NE USERE DOK BUDE LETEO

Zagor

pre 2 godine

srbija davno otela CG samo vratila! srbi nikako da shvate,sve se vraća,od otete imovine do počinjenih zločina!

Dragoljub

pre 2 godine

Не разумем. Ако су основали нову цркву (каква год да је) нека зидају своје црквене објекте! Зар је могуће да ће непризната Црногореска православна црква КРАСТИ објекте СПЦ? Додуше то се десило и у Румунији, и у Македонији. Јер оснивате нову цркву? - Онда зидајте нове објекте који ће бити ваши!!

Spasko Imanjitz

pre 2 godine

kako vam nije jasno , to sve privatizuje milov vatikanski bankar jevrej Rothschild i engleska britanska jezuitska robovlasnicka kraljevina , oni su osnovali Prvu Banku CG a i Rio Tinto za pljacku Srbije , i njihov je agent Aleandro Kuracdjordjewitz dostavljen uz pomoc nacisticke teroristicke agencije Nato da bude klasnodiskriminativno genetski prioritetan a da mu srpski narod budu dvorske sluge i da pljacka radnicku klasu i otima teritorije i energetske resurse za korist rimskosolomonske oligarhijske robovlasnicke nacisticke teroristicke imperije . Rothschild je vatikanski bankar i izraelski solomonista , americki jevreji su podrzavali kriminalce naciste i teroriste i izvrsili agresiju i bombardovali Srbiju rothchildovim britanskim uranijumom a rothschildov Izrael je prodavao oruzje hrvatskim nacistima i sa pavelicevim hrvatskim nacistima ustasama paradirao i slavio Oluju i genocid nad srbima u Kninu.Izrael je nedavno priznao i Kosovo a zna se da je i Bil Klinton rothschildov vatikanski agent .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom
Politika

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno pokušava da, kriminalizujući sever KiM, nađe opravdanje za fizičko i pravno nasilje koje sprovodi nad srpskim narodom, previđajući namerno da je i po zvaničnim statistikama koje je vodila policija u Prištini sever KiM bio najbezbedniji deo pokrajine.

07.05.2024

10:59

U Prištini nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću
Politika

U Prištini nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću

Ispitivanjem svedoka tužilaštva, pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, nastavljeno je suđenje Slađanu Trajkoviću koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine u opštini Vučitrn.

07.05.2024

10:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija