• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/balkans.aljazeera.net

23.09.2021

15:34

Potvrđena smena glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić!

Tanjug

Balkan

Potvrđena smena glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić!

Podeli vest

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) potvrdila je odluku kojom se Gordana Tadić premešta s pozicije glavne tužiteljke Tužilaštva BiH na mesto tužiteljke Državnog tužilaštva, saopšteno je iz VSTV-a BiH

“Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV BiH u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, odlučujući po žalbi tužene, donela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23.7.2021. godine”, saopšteno je iz VSTV-a u četvrtak.

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine. Ona je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Veća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Veća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadićeva je za glavnu tužiteljku imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je pre toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića. Iz VSTV-a BiH su pojasnili da se protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može uložiti žalba Veću kao celini u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Nedavno je procurio audiozapis u kojem šef Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić od tužiteljke Tadić traži obustavu istrage njegovih visokoškolskih diploma.

Foto: Printskrin Youtube

Osman Mehmedagić Osmica

Tokom sastanka u nekoliko navrata šef OSA-e Mehmedagić tražio je da glavna državna tužiteljka Tadić skloni tužitelja Olega Čavku kako ne bi nastavljao s istragom njegovih diploma koje su se kasnije pokazale falsifikovanim.

Osmica žestoko optužio Čavku

Jedna njegoa visokoškolska diploma iz Banjaluke je prošle godine poništena, a ove godine je Mehmedagić čak uhapšen nakon što je utvrđeno da je i druga diploma s Američkog univerziteta u Sarajevu također krivotvorena.

U tom razgovoru Mehmedagić je izneo niz optužbi protiv tužitelja Čavke i upozorio da će iskoristiti sve mehanizme da se zaštiti.

“Meni je dužnost, ako imam nešto, da ti dostavim na znanje da bi ga (Čavku) mogla skinuti ako bi mogao naneti štetu”, rekao je šef OSA-e. On je pritom ustvrdio kako je spreman da o navodnim podmetanjima obavesti javnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59