• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2021

15:29

Naslov kaže jedno, tekst drugo: Slika Sv. Save nije uklonjena iz kotorske Gimnazije (ISPRAVKA)

Balkan

Naslov kaže jedno, tekst drugo: Slika Sv. Save nije uklonjena iz kotorske Gimnazije (ISPRAVKA)

Podeli vest

Crnogorsko društvo već duže vrijeme uveliko je podijeljeno pod naletom političkih, nacionalnih i religijskih različitosti.

Iako se društveni akteri zalažu za opšte pomirenje, ta ideja svakodnevno nailazi na prepreke, a sam taj proces otežavaju i mediji koji vrlo često svojim napisima podgrijavaju tenzije.

Posljednja u nizu tačka sporenja među građanima Crne Gore je nalog prosvjetne inspekcije da se ukloni slika Svetog Save iz jednog kabineta kotorske Gimnazije.

Naime, inspekcija je po prijavi roditelja kontrolisala pomenutu Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Sv.Save iz kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”.

Ova tema ubrzo je postala veoma aktuelna kako u Crnoj Gori, tako i van nje.

To je bio razlog da se ovom temom počnu baviti i mediji u susjednoj Srbiji, pa smo tako bili u prilici da pročitamo da je sporna slika uklonjena.

„NIŠTA IM NIJE SVETO! Posle 40 godina u kotorskoj gimnaziji SKLONILI SLIKU SVETOG SAVE“.

Ovako glasi Informerov naslov, koji je ispraćen ilustracijom na kojoj se nalazi Sveti Sava, kao i česta meta tabloida u Srbiji – crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Isti naslov nosi i tekst novinske agencije TANJUG, kao i članci sa portala Nova.rs i Ekspres.net.

Iako u svojim naslovima nedvosmisleno tvrde da je slika uklonjena, u tekstovima sa pomenutih portala tu informaciju nije moguće pronaći, već je objašnjeno ono što je objavljeno u crnogorskim medijima – da je inspekcija zatražila od uprave Gimnazije Kotor da ukloni sliku iz kabineta.

Događaji koji su uslijedili potvrđuju da slika Sv. Save nije uklonjena iz kotorske Gimnazije. Naime, v.d direktorice te ustanove, Slavica Stupić saopštila je medijima da dok je ona na čelu Gimnazije, slika neće biti uklonjena.

„V.d. direktorice JU Gimnazije Kotor, Slavica Stupić, reagovajući na nalog Uprave za inspekcijske poslove, ističe da slika Svetog Save, dok je na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar, dodajući da se ta slika u kabinetu nalazi 38 godina“, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

Nedugo nakon Stupić, oglasili su se i iz Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta Crne Gore, iz čijeg saopštenja se da zaključiti da slika nije uklonjena, kao i da se zalažu da ona ostane na zidu u kotorskoj Gimnaziji.

Iz svih dostupnih informacija zaključujemo da slika Sv. Save ni u jednom momentu nije uklonjena iz kotorske Gimnazije, što postaje jasno i nakon čitanja tekstova sa pomenutih portala, čiji su naslovi u kontradiktornosti sa činjenicama koje su i sami objavili.

Zbog toga objave Informera, Tanjuga, Nove i Ekspresa ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KIR SRBIN

pre 2 godine

Том родитељу из Котора неби сметала слика Анте Павелића, Алије Изетбеговића, Енвера Хоџе, Муфтије Ал Хусеини, Папе Пије 12-тог Алојзија Степинца, али Свети Сава неможе. Познато је да је Котор одувек био усташки град, мало су се били примирили до 98-ме, али су онда потпуно изашли на отворену сцену. Хеће чли забранити и удружење Бокељска Морнарица, обзиром да су у току другог светског рата отворено подржавали усташе и Анту Павелића?

PUTIN POTPISAO, CRNA GORA NA UDARU!
Planeta

PUTIN POTPISAO, CRNA GORA NA UDARU!

Predsednik Rusije Vladimir Putin produžio je embargo Rusije na isporuke određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele ili podržale antiruske sankcije do 2022. godine, među kojima je i Crna Gora.

25.09.2021

14:27

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17