• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.09.2021

11:49 >> 11:35

DOSTOJAN! USTOLIČEN VLADIKA METODIJE! Svečanu ceremoniju služio patrijarh Porfirije, u porti manastira Đurđevi stupovi okupilo se hiljade vernika!

printscreen

Balkan

DOSTOJAN! USTOLIČEN VLADIKA METODIJE! Svečanu ceremoniju služio patrijarh Porfirije, u porti manastira Đurđevi stupovi okupilo se hiljade vernika!

Podeli vest

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama danas se održala ceremonja ustoličenja novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja služio je patrijarh srpski Porfirije

 

11.30 - Pristupna beseda episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija

- Braćo i sestre u Hristu Gospodu da zahvalimo najpre Bogu na njegovom daru i ovom danu u kom nas je udostojio da se susretnemo danas u ovom Svetom domu proslavljajući Boga.

- Blagodarim našoj Svetoj sabornoj apostolskoj crkvi, našem patrijarhu srpskome Porfiriju iz čijih ruku primam ovaj arhijerejski žezal kao simvol duhovne vlasti poverene mi eparhije budimljansko-nikšićke. Predrago mi monaštvo i sveštenstvo, vernike i laike, roditelje moje, Milinka i Dragicu.

Foto: printscreen

- U ovom trenutku želim reći molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda, molite se za mene kako bih vas ljubio još više i molite se jedni za druge. U crkvi je svako delo saborno delo i svi smo odgovorni za sve.

11.10 - Ustoličen vladika Metodije

Vladika budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas pokličom "dostojan" u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, a patrijarh srpski gospodin Porfirije obratio se okupljenim vernicima.

 

 

- Pre svega i iznad svega, a to obuhvata i sve pomenute obraćam se vama braćo i sestre pravoslavni hrišćani. Dobro došli u ovu svetinju nemanjićku, u ovu zemlju u kojoj su duboki koreni plemena Vasojevića, u zemlju iz čijih korena je izašlo stablo protkano nauzvišenijim duhovnim dometima, ali i narodnim, pravoslavnog naroda koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i srpskom pravoslavnom narodu.

- Kada kažemo "pravoslavni" to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj. I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje.

Foto: printscreen

- Danas smo služili Svetu liturgiju i imali veliku radost da budemo svedoci i učesnici ustoličenja novog duhovnog oca, pastira budimljansko-nikšićke eparhije, gospodina Metodija.

- Vladiko, dragi Metodije, voljom Duha Svetoga i saborskih otaca naše pomesne crkve izabran si za episkopa naše budimljansko-nikšićke eparhije. Sin si ljudi čiji je koren ovde, na ovim prostorima, ali si rođen u Sarajevu u mestu gde se ukrštaju narodi i vere, ali i u mestu u kojem iako postoje drugačiji i različiti, prisutan je Bog. Onda, rastao si ovde u ovom podneblju, duhovno stasavao uz skute blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija u Cetinjskom manastiru. A onda, iz te svetinje, školovao se i u drugim pomesnim crkvama, a isto tako posećivao zapadne zemlje i boravio na Zapadu. Sve to zajedno je dodatak što u Vašoj duši postoji kao seme, pokretač i orijentir, a to je vera u živoga Hrista, sina Božijeg koji je došao na ovaj svet.

- Vi dobro znate da crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovome svetu, zato što ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Oni kojima crkva smeta, odnosno sistem vrednosti, hteli bi da crkvu proglase onim što ona nije ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, a ponekad bi hteli crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato. Crkva nije od ovoga sveta, u ovom svetu je da ga pretvara u crkvu. Mi jesmo građani gradova i sela, ali smo isto tako žitelji gornjeg Jerusalima, žitelji Carstva nebeskog. Mi smo u istoriji, ali smo i učesnici metaistorije.

- U Crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u Bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno - poručio je patrijarh Porfirije.

On je episkopu Metodiju poželeo da ga Gospod ukrepi u spremnosti da služi, a ne da, kako je rekao, sudi, da svedočite mir, koji je potreban svakom od nas.

- U ovoj zemlji Crnogoj Gori koja je toliko duboka visoka i široka može da se smesti sve što je Božje i što je ljudsko, koja u sebi može da smesti toliko toga različitog, planine, ravnicu i mora, ali i svakog drugog čoveka... Bilo je i biće mesta za sve... - poručio je patrijarh.

 

10.50 Vasojevići razvili zastavu od 120 metara

Vernici koji su došli iz Vasojevića, kako bi prisustvovali svečanosti ustoličenja novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, doneli su i veliku srpsku trobojku dugačku 120 metara.

Foto: printscreen

9.00 - Počela Sveta arhijerejska liturgija

Sveta arhijerejska liturgija se služi i porti manastira Đurđevi stupovi. Brojni arhijereji, sveštenici i verni narod prisustvuju ustoličenju Metodija na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog.

Foto: printscreen

8.45 - Stigao patrijarh POorfirije

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je u manastir Đurđevi stupovi gde će predvoditi svečani čin ustoličenja vladike Metodija.

Patrijarha je dočekao mitropolit Joanikije.

Pristižu zvanice

U manastir Đurđevi stupovi od jutros pristižu zvanice, dolaze arhijereji i sveštenstvo.

Nešto pre 8 časova u manastir su stigli Andrija Mandić i Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta, a stiglo je i rusko sveštenstvo.

Takođe, u manastir je stigao i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Prisutan je i brat mitropolita Amfilohija.

Vernici krenuli na ustoličenje

Dolazak vjernog naroda na ustoličenje episkopa Budimljansko-nikšićkog Metodija.

 

 

Jake bezbednosne snage u okolini manastira

Jake bezbedonosne snage su raspoređene u okolini manastira, a policije ima i u okolnim brdima.

Foto: YoutubePrintscreen

Podsetimo, patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je juče u manastir Đurđevi stupovi, gde ga je dočekao veliki broj ljudi. 

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedisntvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

- Živ je Bog, živ je Bog u svetima svojim, živ je Bog i ovde među vama, živ je Bog u ovoj svetoj zemlji iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora, a i poslednjih decenija, a naročito nedavno prethodne godine. pokazali su da je u ovom narodu živ Bog, pre svega kroz veličanstvene, čovekoljubive, mirotvorne, molitvene litije koje su svoj početak imale upravo ovde.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sima

pre 2 godine

Samo se ustoličavaju na Cetinju u Beranama, gde će još? Sve više ih je tih bradatih likova. Nisu više popovi ono što su nekad bili. Ovi se voze mercedesima, imaju kuće vile, ogromno zaračunavaju sirotinji sve i svašta. Kačavenda je dobar primer pa još pedofil.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija