• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novi Standard

29.09.2021

18:45

DRUGA PRILIKA ZA SRPSKU?! HRVATI I MUSLIMANI PROTIV SRBA - šahovnica i polumesec protiv četiri ocila... NENAD KECMANOVIĆ O KRIZI U BiH!

Balkan

DRUGA PRILIKA ZA SRPSKU?! HRVATI I MUSLIMANI PROTIV SRBA - šahovnica i polumesec protiv četiri ocila... NENAD KECMANOVIĆ O KRIZI U BiH!

Podeli vest

Brigu" o BiH od Amerikanaca preuzimaju Nemci. Da li je to manje loše ili još gore po Srpsku? Ili je samo: "Sjaši Kurta da uzjaše Murta"? Baš kao i nakon smene osmanske Turske i habzburške Austrougarske u BiH, jedna imperija u opadanju zamenjuje drugu u usponu. Šta to znači za Srbe, Hrvate, Bošnjake i za entitete i kantone, jer BiH funkcioniše na parče

Više nije "na Zapadu ništa novo". Nakon prevare Bajdena, Džonsona i Morisona od 30 milijardi evra, Makron preti izlaskom iz NATO. U Češkoj je sve više pristalica izlaska iz EU. O povlačenju iz Kabula Bajden nije obavestio saveznike u NATO. Sa Britanijom i Australijom, SAD su formirale novi vojni savez AUKUS mimo NATO. Orban istrajno ignoriše opomene pred isključenje iz Brisela. Poljska, takođe, više nije poslušna. Višegradska grupa sve je aktivnija na Balkanu. Posle Bregzita i Merkelova odlazi, a Francuska nema kapacitet da preuzme kormilo nad EU. Bajden se skoncentrisao se na obuzdavanje Rusije i Kine, zanemario je NATO i EU, neće se više baviti ostatkom planete…

Ko će se u ime praktično nepostojeće međunarodne zajednice baviti Bosnom? Da li će celu BiH ostaviti po strani ili će se fokusirati na manju polovinu, na „male Ruse" koji su „sagradili kuću nasred puta kineske svile"? Amerikanci će ovog puta možda zaista redukovati angažman u Srbiji (KiM mora da ode) i BiH (Srpska mora da ostane), te ostaviti NATO na mrtvoj straži (Bondstil u Srbiji i protektorat u BiH), obje u okruženju članica Alijanse, analizira Nenad Kecmanović, sociolog i profesor političkih nauka.

- Brigu" o BiH od Amerikanaca, izgleda, preuzimaju Nemci. Da li je to manje loše ili još gore po Srpsku? Ili je samo: "Sjaši Kurta da uzjaše Murta"? Baš kao i nakon smene osmanske Turske i habzburške Austrougarske u BiH, jedna imperija u opadanju zamenjuje drugu u usponu, s tim što će pod firmom „međunardoni protektorat" biti obezbeđen formalni kontinuitet okupacije. Šta to znači za Srbe, Hrvate, Bošnjake i za entitete i kantone, jer BiH funkcioniše na parče?

Američke i nemačke igre

Amerikanci su se uglavnom poigravali sa BiH i preko nje razigravali neke svoje šire regionalne, kontinentalne i globalne igre. Recimo, posle pada Berlinskog zida njima su ratovi u SFRJ i BiH bili argument da NATO opstane u Evropi i da u njoj ostanu desetine američkih baza. SAD su požurile da priznaju BiH samo da bi preuzele vođstvo nakon što je Genšer u Mastrihtu uvođenje evra uslovio državnim priznanjem katoličke Slovenije i Hrvatske.

Svi učesnici evropskih mirovnih pokušaja u BiH (Kutiljero, Karington, Vens, Oven, Stoltenberg) kasnije su izjavljivali da su SAD sabotirale sve njihove napore. Prepuštali su Briselu evropsko dvorište samo privrememo i jedino da bi pokazali da Evropljani ne mogu ništa da reše bez SAD. Favorizovanjam muslimana u BiH prevenirali su prelivanje islamskog terorizma sa Blskog istoka u SAD. Na Dejton su naterali sve tri strane u BiH da bi Klinton dobio važan predizborni spoljnopolitički poen.

Koliko su se Amerikanci udubili u rešavanje bosanskog čvora ilustruje podatak da je državni sekretar Kristofer tek tokom dejtonskih pregovora saznao da Srbi i Hrvati u BiH nisu došljaci iz susedstva nego starosedelački narodi. Njima nikad nije bio cilj rešenje krize nego upravljanje krizom. A kako upravljati krizom ako je nema, ako se rešava a ne stvara i podgrijava? Nekad je to Cimermanovo magarčenje Alije, nekad ubacivanje mudžahedina preko Teherana, nekad potkopavanje evropskog dvorišta, nekad pravljenje, nekad rušenje Dejtona. Uvijek kratkoročne improvizcije.

Foto: AP/Fotoilustracija

Nemci, naprotiv, hoće da reše krizu, ali po tradiciji na srpsku štetu. Najpre SFRJ, a onda i BiH, prilazili su ozbiljnije i temeljitije, sa više ambicija i znanja da nešto reše u evropskom dvorištu. Vatikan, za koji je Bosna tera misionis, u sprezi sa nemačkim i austrijskim katolicima, odavno planski i sistematski radi na uspostavljanju limesa na Drini. Kalajev strateški koncept bosanstva, bošnjaštva, ili pežorativno bošnjakluka, koji bi pravoslavce, katolike i muslimane integrisao u novu/prastaru naciju, poslužio im je kao mustra.

Uprkos neuspehu te mustre posle aneksije i njenog poraza u dva svtska rata, mustra je oživljena u socijalističkom ustavu iz '74, sa atributima republičkih državnosti, a zatim aktuelizovana rušenjem Dejtonskog sporazuma. Još je Benjamin Kalaj u muslimanima prepoznao jedini centripetalni, nasuprot dva centrifugalna naroda u BiH, i u njima, još nacionalno neosviješćenim, vidio kvasac te kompozitne nacije za koju je iskonstruisao i daleke korene u srednjovekovnoj kraljevini Bosni - „narod bogumilnih 'dobrih Bošnjana', koji se molio u Crkvi bosanskoj i pisao bosančicom".

INCKOVA META BIO ČITAV SRPSKI NAROD! Zaharova brutalno prozvala šefa OHR, Zakon o zabrani "negiranja genocida" u Srebrenici odmah ukinuti!

Četiri germanska od ukupno šest visokih predstavnika - Petrič, Švarc-Šiling, Incko i nesuđeni Šmit, baštinici su kalajevštine, obogaćene okupatorskim iskustvima pedantno sabranim u arhivama austrijskog i nemačkog MSP-a.

Političar, ne diplomata

Nemačka, neformlno na čelu EU, spremno je dočekala da predvodi zapadne saveznike u BiH. Merkelova je bez konsultacija sa američkim i evropskim partnerima preuzela inicijativu i isturila svog kandidata, Kristijana Šmita. A onda su Incko i kompanija prekardašili.

Zabranom negiranja „genocida" u Srebrenici trebalo je da posle neuspeha britanske rezolucije u SB UN i naprasnog priznanja genocida od strane CG i KiM, sama Srpska prihvati da je genocidna tvorevina. Nametanjem ovog  zakona trebalo je da oživi bonska ovlašćenja i nasledniku olakša da serijom besprizivnih mera okonča nezavršene poslove u Bosni. Ostavkom je trebalo da iznudi nelegitimnu kandidaturu i nelegalan izbor Šmita, koji se već predstavio ne kao diplomata nego kao političar, što znači da neće okolišati nego udarati pravo u kost.

No, kao što je sve bilo zamišljeno brzo i efikasno, uvezano u paketu, Srpska je tako odmah i u celini sve odbila. Uz jedinstvo vlasti i opozicije i uz udruženu podršku Rusije i Kine bar što se tiče ukidanja bonskih ovlašćenja i oročenja OHR-a na još godinu dana. Zabrinuta Angela Merkel pozvala je na razgovor Incka i Šmita i u oproštajnim razgovorima sa Putinom i Vučićem u četiri oka dodirnula i to pitanje, ali, reklo bi se, bez značajnog rezultata. Za to vreme, novi „nelegitimni i nelegalni visoki predstavnik" kruži po regionu ne bi li susreo Dodika, a ovaj mu poručuje preko medija: „Nije ništa lično, obrati se u Moskvi i Pekingu za licencu SB UN!"

Vučić ga hvali kao bivšeg ministra, kao ličnost i kao političara, ali iskazuje i razumevanje za otpor braće preko Drine. Istovremeno, on ističe da je Nemačka najveći investitor u Srbiji i da mu je izuzetno stalo do najboljih odnosa sa tom zemljom. Uostalom, Nemačka je, uprkos grčevitom otporu SAD, završila sa Rusijom „Severni tok 2". Nemačka je, takođe, uz nos Amerikancima, vodeći ekonomski partner Kine u Evropi. Za razliku od Britanije i Francuske, Nemačka nema nuklearno naoružanje, ali ima u miru važniju meku moć najjače ekonomije u Evropi. Za sada, međutim, ne pokušava sa većim investcijama u Srpskoj.

Sada je Šmit povukao politički potez. U većem entitetu u kome je posebno od Bošnjaka bio prihvaćen sa oduševljenjem, obrnuto proporcionalnom raspoloženju u manjem, polio je hladnom vodom muslimansko Sarajevo. Rekao je da je „Komšić izabran bošnjačkim glasovima i da ne predstavlja Hrvate, te da, kako Hrvati ne bi dogodine bojkotovali izbore, treba promeniti izborni zakon".

NOVI BISER MILANOVIĆA! Javio se "predsednik svih Hrvata"! Ovaj put "analizirao" je Dodika...

Upozorio je i da „u Bosni postoji potencijal eksplozivnog islama". Najzad, dodao je da će se „boriti da sačuva integritet BiH". Naravno, nije ništa otkrio što odavno nismo znali, ali od Dejtona naovamo ne pamti se da je zapadni zvaničnik opalio šamar inače „večito nevinim Bošnjacima".

Sarajevski mediji kipte od besa zbog Šmita koga su Bošnjaci priznali za v. p. sa sve bonskim ovlašćenjima. Prvi se, naravno, razgoropadio Komšić u odbranu hrvatske stolice u Predsedništvu na koju je zaseo bošnjačkim glasovima. Neovlašćeno od Predsedništva BiH stigao je do generalnog sekretara UN Gutereša da se požali na Srbiju i Hrvatsku. Džaferović je, opet, revoltiran najavom promene izbornog zakona u korist Hrvata. Reis-ul-ulema Husein Kavazović skočio je u odbranu „eksplozivnog islama". Publicista Senad Pećanin šokiran je što će se Šmit boriti za opstanak BiH umesto za unitarnu Bosnu. Ali, belaj ne dolazi iz „zle Srbije" i „maligne Rusije", nego od u oba svetska rata savezničke Nemačke, i to sa vrha željene EU.

Da bi izbalansirao zadovoljstvo i nezadovoljstvo federalnih partnera, Šmit je u istoj izjavi upozorio da „predratni procenat Hrvata od 17 odsto više ni izdaleka ne odgovara realnom stanju stvari". Ova realnost, koju je Šmit istakao sa žaljenjem, nagoveštava da će paritetni sistem predstavljanja u Federaciji na nižim nivoima vlasti biti korigovan proporcionalnim u korist daleko brojnijih Bošnjaka. Šmit se očigledno odlučio za preraspodelu dobitaka i gubitaka između Hrvata i Bošnjaka kako bi konsolidovao FBiH. Elem, za isti princip na kome je '94. bio komponovan Vašingtonski sporazum. Amerikanci i Nemci tada su dva zaraćena naroda preko noći ponovo ujednili protiv Srba i strpali ih u jedan entitet.

Foto: Fotoilustracija

Da li će taj nestabilni brak oživeti u Sarajevu i u Grudama, kako bi se fokus konfrontacije vratio na entitetsku liniju prema Srpskoj? Možda samo privremeno na osnovu bonskih ovlašćenja i submisivnosti domaćih aktera prema spoljnim autoritetima, a onda treći entitet.

Lesova procena

A šta je Šmit u akten-tašni bio poneo za Srpsku? Sem načelne podrške Vučićevom zahtevu za uravnoteženim odnosom prema svim narodima u BiH, nije se ništa konkretnije izjasnio. Da je za Srbe pripremio ekonomsku šargarepu verovatno bi Šmit to i najavio da bi omekšao Dodikov otpor. Možda je u pitanju mala šargarepa (sitne investicije) i veliki štap (odlučujući politički pritisci)?!

No, sledeći Kalajevu mustru katolici i muslimani protiv Srba, iliti šahovnica i polumesec protiv četiri ocila, jedini pravi odgovor Srpske jeste: nema novog v. p. bez konsenzusa u SB UN,  nema više bonskih ovlašćenja, nema Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Ovo poslednje „nema", iako naizgled najmanje važno, ima ključni značaj za Kalajevu mustru dugoročno nepremostivog jaza između Bosne i Srbije, Bošnjaka i Srba. Manipulacije sa „genocidom u Srebrenici", uz prateću igru brojeva pobijenih u Jasenovcu, imaju strateški cilj da operu istorijsku krivicu Nemaca, Hrvata i Bošnjaka u NDH za „konačno rešenje" za Srbe u Hrvatskoj i BiH. Greh genocidnosti valja prebaciti na stranu žrtve.

Amerikanci su se surovo poigravali sa sva tri naroda u BiH, a Nemci, kako rekosmo, rade sistematično, temeljito i dosledno, te po tradiciji protiv Srba. Onomad u Briselu Makron predlaže da, naspram SAD koje se okreću sebi i oslabljenog NATO, EU razvije evropske oružane snage, ali će, podrazumeva se, njima komandovati nemački general. Da li će Murta za Srpsku biti gori od Kurte zavisi prije svega od prekodrinskih Srba, ali i od bliskih rođaka i dalekih prijatelja koji sa njima dobro ekonomski sarađuju uprkos sankcijama.

DOKLE OVO IDE? Na Cetinju osvanuo plakat mržnje prema SPC i patrijarhu Porfiriju

Najbolje je, ipak, da Srpska prvom prilikom krene svojim putem i da više ne zavisi ni od Kurte ni od Murte. Timoti Les smatra da je takvu priliku propustila tokom Trampovog mandata, ali da će ih biti još. Amerikanci su posle Kabula definitvno izgubili poverenje kod evropskih saveznika. AUKUS pokazuje da su i one u njih. Još neizvesni naslednik Merkelove biće izvesno slabiji.

Daleko od toga da je Zapad u rasulu, ali voda u brod ulazi na više pukotina. Da li je Zapadni Balkan jedno od retkih mesta gde SAD, EU i NATO još mogu da treniraju strogoću i pokazuju mišiće? Ili je to baš ona Lesova druga prilika za Srpsku?

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mili

pre 2 godine

Kako je narodu koji zna da živi u genocidnoj tvorevini i išcekuje prvi naredni rat a Dodik ga potpaljuje?

Biblija

pre 2 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje koju pretvoriše u Tursku. A napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta.

HAG

pre 2 godine

Svetosavci,s obe strane Drine/granice pukli u potpunosti...lijepi strah ??? Sigurno je "druga prilika"...kako kaže Less???.....ali,ako nije!!!!?

rocky1982

pre 2 godine

Srbi i hrvati nisu autohotni narod Bosne.Oni su dosljaci i zato se nemogu priviknuti zivjeti u Bosni. Srbi su dosli s Turcima,a hrvati sa svestenicima,jer Bogumili nisu znali pisati i citati,pa su zamolili papu da posalje svestenike da opismeni narod.Treba pomenuti da je 260000 solunaca bezzemljasa naseljeno u Bosnu i data im zemlja oteta od Begova.Postoje zemljisni izvodi u Ausriji gdje srbi 1910 posjeduju 6% zemlje.Znaci otimacinom su se prosirili.Nemoj lagati.Pisi istinu pa makar bilo i na tvoju stetu.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija