• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/S. Ljepojević

24.10.2021

19:41

SRPSKU NE PODRŽAVAJU SAMO RUSIJA I KINA, ZAPAD I AMERI BESNE, TO IM JE TRNU U OKU! Mnogo je zemlja koje su stale u Banjaluku i Beograd!

Fotoilustracija/Printskrin/Tanjug

Balkan

SRPSKU NE PODRŽAVAJU SAMO RUSIJA I KINA, ZAPAD I AMERI BESNE, TO IM JE TRNU U OKU! Mnogo je zemlja koje su stale u Banjaluku i Beograd!

Podeli vest

Bosna i Hercegovina je sramni međunarodni, tačnije zapadni, protektorat i njena sudbina u najvećoj mjeri ne zavisi samo od odnosa unutar nje nego i od promena i kretanja i na Zapadu i u celom svetu

Taj protektorat, koji je postao retko viđeno političko siledžijstvo,  simbol je vremena koja više ne postoje i Bosna i Hercegovina je uvučena u začarani krug nemogućnosti i unutrašnje samodestrukcije.
       

U stvarnosti, ta država i njeni mentori se lažno predstavljaju: ona ne postoji i njeni zaštitnici gube moć i preostala im je samo destrukcija. Oni više nemaju ni moći ni kapaciteta da održavaju iluziju Bosne i Hercegovine kao države. To je samo gubljenje vremena.

Mrtvac se mora pokopati ma koliko ga voleli

Ali, kako kaže jedna stara persijska poslovica "Mrtvac se mora pokopati ma koliko ga voleli".

U savremenim međunarodnim okolnostima dešava se tektonsko pomeranje geopolitičkih interesa u kojem zapadna moć gubi dosadašnji značaj i na scenu moći se vraćaju i one svetske sile za koje se na Zapadu verovalo da su dio prošlosti.
       
U stvari, u međunarodnom odnosima je, barem kada je reč o Zapadu koji je sam sebe proglasio gospodarem i Bosne i Hercegovine, nastao pravi haos. Ali, u haosu se ipak najbolje snalaze oni koji znaju šta žele i koji imaju jasnu viziju te svoje želje.
       
Osnovni cilj je u stvari izazivanje krize i održavanje napetosti a ne bilo kakvo rešenje. Jer, samo održavanjem nivoa krize i Evropska unija (EU) i Amerika nastoje da zadrže svoje prisustvo a samim tim, veruju, održavaju svoju važnost.
       
To je cilj, nema tu nikakve velike strategije. I zato ne bi trebalo imati velikog poverenja u ono što govore zapadne diplomate u ovom delu sveta.
       
Zapadne diplomate su sada kao oficiri Sovjetskog Saveza u Kirgistanu posle sovjetskog raspada. Malo je verovatno da dolaze bilo kakve instrukcije od većine njihovih vlada a niti njihove izveštaje mnogo ko i čita.
       
Uz to, iskustvo nas uči da Zapad generalno i ne promišlja kakve bi posledice mogla da izazove njihova politika a iza velikih reči zapadnih lidera i diplomata nema nekog jasnog plana, neke velike mudrosti iako iz ugla medija i izjava može da izgleda drugačije.       
       
Sve je to na nivou  specijalnih operacija, nema tu jasne i smišljenje politike.
       
Takav ambijent, međutim, otvara velike mogućnosti i za Republiku Srpsku i njenu težnju za slobodom i pravom da u najvećoj meri sama odlučuje o svojoj sudbini.
       
Ovde nije riječ o tome da je Republika Srpska unapred protiv Bosne i Hercegovine kao takve, nego o tome da u onome što se sada predstavlja kao država ne postoje uslovi za razvoj i dostojanstven život. Ostvarenje te težnje neće biti tako jednostavno i brzo bez obzira na odlučnost jer, ipak, Republika Srpska mora da vodi računa i o ukupnom političkom i ekonomskom ambijentu.

Foto: Fotoilustracija

U ovoj fazi je prioritet odbrana Republike Srpske unutar formalnog državnog okvira Bosne i Hercegovine a tek posle toga dolazi na red borba za samostalnost. Kako reče Njegoš, "odbrana je s životom skopčana".
       
U tom istorijskom poslu treba imati na umu da je za svaku društvenu zajednicu najvažnije, pored njene odlučnosti i unutrašnje snage, da ima i saveznike, da obezbedi podršku. 

Republika Srpska sada ima saveznike, nije sama.

Kada je riječ o saveznicima, i tu je situacija složenija od javnog utiska.
       
Mnoge zemlje, koje nisu toliko primetne u javnoj komunikaciji, imaju puno razumevanje i u stvari su saveznici Republike Srpske a javno se uvijek ukazuje na Rusiju i Kinu kao najveće. Pa je zato i politika Zapada prema RS postala u stvari dio geopolitičke igre koja se javnosti predstavlja kao suzbijanje "malignog uticaja" Rusije i sve češće - ekonomske dominacije Kine.

 

KO O ČEMU, BRITANCI O PUTINU I MOSKVI! Rusija hoće uništi EU, HTELA BI DA OTCEPI ŠKOTSKU, mešala se u Bregzit! IMA TOGA KOLIKO HOĆETE...

       
Drugim rečima, najveći, najnoviji, greh Republike Srpske je to što je blizak saveznik Rusije i u novije vreme Kine. Tu je ključ sadašnje krize.
       
I u Moskvi i u Pekingu se veruje da Republika Srpska pouzdan i istinski saveznik i ona ima stabilnu podršku. Ilustrativan je primer oštrog reagovanja Ambasade Kine u Sarajevu na bahatost u praktično ilegalnom postavljanju novog "Međunarodnog visokog predstavnika" kojeg Kina, kao ni Rusija,  ne priznaje. To reagovanje je krajnje neuobičajeno jer zvanični Peking skoro nikada ne komentariše ono sto se događa u drugim zemljama, ali, ipak, razotkriva poziciju Kine kada je riječ i o Bosni i Hercegovini i o Republici Srpskoj.
       
U veoma delikatnoj situaciji je i Srbija koja nije samo saveznik nego i dio istog nacionalnog bića.
       
Srbija je pod velikim pritiscima sa Zapada, prije svega Evropske unije zbog njenih ambicija u evropskim integracijama i, treba javno reći, tu već ima uočljivih problema.
       
Uočljive su već ozbiljne razlike u političkim stavovima i RS, ali i Rusije i Kine, i Srbije.

Osnovni cilj Zapada je razbijanje srpskog etničkog korpusa, razbijanje njegovog jedinstva kao osnove njegove snage. To razbijanje ide na dva nivoa. Jedan je razbijanje političkog i nacionalnog konsenzusa u Republici Srpskoj a drugi nivo je stvaranje političkih jazova između Banja Luke i Beograda.

RUSKE RAKETE IDU 28 MAHOVA, A AMERIČKE JEDVA PET! Fijasko Pentagona na testu hipersoničnog oružja Moskvu nasmejao da suza!

       
A za to je javni izgovor proces evropske integracije pa se ispostavlja da je ta evropska ambicija političke elite u Beogradu pogubna za srpski narod.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija


       
Sve podseća na vreme Austro-Ugarske monarhije i njene vladavine u Bosni i Hercegovini i ratnih planova Beča protiv Srbije.

Među najbizarnijim znacima je Član 3. Deklaracije samita EU - Zapadni Balkan, održanog u Sloveniji početkom oktobra 2021,  u kojem EU traži da se u medijima ne piše ružno, loše o Evropskoj uniji, i taj zahtev je u formi jednog od uslova procesa evropskih integracija. 
       
Gotovo identično sa pretnjama Austrije Srbiji uoči Prvog svetskog rata i posebno u čuvenom Ultimatumu.
       
I Srbija i Republika Srpska su takođe dio ne samo geopolitičke igre Istoka i Zapada nego i geopolitičkog prestrojavanja unutar zapadnog bloka.
       
U postepenom padu američkog interesa za Evropsku uniju, posebno za njen zapadni dio, čime Evropa gubi na značaju ne samo za Ameriku nego i na međunarodnom nivou, vodeće zemlje Unije očigledno sada procenjuju da bi kakvu takvu važnost mogle da održe upravo na takozvanom Zapadnom Balkanu. (Mada ovaj prostor  bi trebalo da bude Centralni Balkan a ne zapadni jer, kako se većina istoričara slaže, zapadna granica Balkana ide linijom od Trsta do Beča.)
       
Neizvesno je koliko će biti uspeha u toj nameri jer dosadašnji potezi se odlikuju bahatošću kao što je primer takozvanog visokog predstavnika koji dolazi iz Nemačke, upravo zemlje koja ima ambiciju vodećeg mešetara.
       
Amerika, međutim, u svom smanjenju političkog i ekonomskog interesa za zapadni dio Evropske unije ipak ne odustaje od praćenja političkih manevara vodećih zemalja pa tako i na Zapadnom Balkanu.

(VIDEO) SKANDAL NA GRADSKOJ TELEVIZIJI PODGORICE, PRAVOSLAVNE VERNIKE I MCP OPTUŽILI ZA UBISTVA I NASILJE! Stide li se ovi ičeg, aman...

Za očekivati je da će američki specijalni izaslanici minirati nemačke i evropske planove i stvarati još veći haos.
       
Zapad na izvestan način ima i strah od Srba. Na Zapadu postoji skriveni osećaj krivice jer dobro se zna šta je rađeno i kakav je greh počinjen. Ali se ne odustaje jer Srbi su najveći narod na Balkanu i zato ga, veruje se, treba razbiti.
       
To u velikoj meri otežava i komplikuje situaciju i za Republiku Srpsku i Srbiju.
       
Sve to je i očigledno i poznato a ključno pitanje je šta bi u takvim okolnostima trebalo činiti.

Put koji je izabrala Republika Srpska je povratak pravnom okviru Bosne i Hercegovine i zaštiti Dejtonskog sporazuma kao temelja te države i njenom Ustavu. To istovremeno znači jačanje institucija sistema jer samo jake institucije utemeljene na pravnom i državnom poretku mogu da očuvaju Republiku Srpsku.

Foto: Fotoilustracija

U očuvanju pravnog položaja Republika Srpska u stvari brani i postojanje Bosne i Hercegovine jer orkestrirano višegodišnje  rušenje pravnog sistema od strane Visokog predstavnika i dela političke elite u Sarajevu je dovelo u pitanje postojanje ne Republike Srpske nego i bosanskohercegovaccke države u celini.

I šta bi moglo da bude?

Naravno, teško je i nezahvalno predviđati budućnost ali ukoliko se Bosna i Hercegovina ne vrati svom izvornom ustavnom ustrojstvu i zakonskom ponašanju onda je sasvim izvesno da će i formalno nestati kao politička i državna realnost.

Dodik za nemački Špigel! RS NE PLANIRA da se OTCEPI od BIH!

       
Republika Srpska istovremeno pokazuje spremnost i odlučnost da odbrani svoje interese u bilo kojem scenariju. Zapad će, po svemu sudeći, nastojati da produži neizvesnost i održava napetost i krizu.
       
Zapadne zemlje nemaju kapacitet da promene politiku. Ali, Zapad nije više jedini prije svega u Republici Srpskoj pa bi se ta njegova ambicija održavanja krize mogla pokazati kao pogubno gubljenje vremena. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DRUGA PRILIKA ZA SRPSKU?! HRVATI I MUSLIMANI PROTIV SRBA - šahovnica i polumesec protiv četiri ocila... NENAD KECMANOVIĆ O KRIZI U BiH!
Balkan

DRUGA PRILIKA ZA SRPSKU?! HRVATI I MUSLIMANI PROTIV SRBA - šahovnica i polumesec protiv četiri ocila... NENAD KECMANOVIĆ O KRIZI U BiH!

Brigu" o BiH od Amerikanaca preuzimaju Nemci. Da li je to manje loše ili još gore po Srpsku? Ili je samo: "Sjaši Kurta da uzjaše Murta"? Baš kao i nakon smene osmanske Turske i habzburške Austrougarske u BiH, jedna imperija u opadanju zamenjuje drugu u usponu. Šta to znači za Srbe, Hrvate, Bošnjake i za entitete i kantone, jer BiH funkcioniše na parče

29.09.2021

18:45

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija