• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/CDM

27.11.2021

22:37

ZASTRAŠUJUĆA REALNOST! Crna Gora na mapi zemalja iz kojih se KRIJUMČARE PSI - građani SVE VIŠE prijavljuju nestanak životinja!

Rina

Balkan

ZASTRAŠUJUĆA REALNOST! Crna Gora na mapi zemalja iz kojih se KRIJUMČARE PSI - građani SVE VIŠE prijavljuju nestanak životinja!

Podeli vest

Crna Gora je na mapi zemalja jugoistočne Evrope iz kojih se psi u zapadnoevropske zemlje odvode utabanim švercerskim kanalima, kaže Dragoje Vlahović, direktor NVO Prijatelji životinja Podgoric

Vlahović ističe da se o ovom krivičnom delu, koje je evidentno u ekspanziji, priča godinama, ali nadležne institucije do danas nisu otkrile nijedan slučaj šverca pasa, „što švercerima daje dodatni podsticaj. Možda je bolje reći da švercere nisu ni pokušali da otkriju, jer da jesu, ti pokušaji bi sigurno dali rezultate“.

- Poznato je da psi koji se švercerskim kanalima transportuju u zemlje zapadne Evrope, najčešće završe u hemijskoj ili oružarskoj industriji i uginu na najokrutniji mogući način. Organizatori šverca za to dobijaju velike sume novca, nekoliko hiljada evra po psu, od čega deo novca pripada onima koji skupljaju pse sa ulice i predaju ih ljudima koji organizuju transport i prodaju - navodi Vlahović.

Prijatelji životinja Podgorica često dobijaju informacije od građana o sve većem broju nestanaka vlasničkih pasa.

- Neki će se naći u nelegalnim skloništima, koje koriste članovi određenih organizacija, čije ime ovom prilikom neću pominjati, dok ne kompletiram dokumentaciju koju ću dostaviti nadležnim institucijama na dalju obradu. Ovo ukazuje da su ove osobe organizovale prodaju rasnih pasa. Ova vrsta „udomljavanja” pasa u inostranstvu je legalna, ali način na koji ih dobijaju potpuno je nelegalan. Zato apelujem na sve vlasnike da čipuju svoje pse, kako bi lakše dokazali vlasništvo u slučaju krađe. Takođe, pas koji je prethodno čipovan ne može da se proda u inostranstvo, jer čitač čipova na granici otkrije da pas ima dva čipa - objašnjava Vlahović.

On poziva nadležne institucije da što pre sprovedu akcije na sprečavanju šverca pasa iz naše zemlje, jer je reč o veoma unosnom krivičnom delu, koje je u ekspanziji.

- Sumnja se da u tome učestvuju čak i ljudi koji se kriju iza imena pojedinih nevladinih organizacija. Tvrdim da se to može zaustaviti sinhronizovanom akcijom Tužilaštva, Granične policije i Uprave carina. Pitanje je samo da li za to postoji volja. Nije prvi put da upozoravam nadležne na ovakvu vrstu kriminala, ali osim praznih obećanja ništa konkretno nije urađeno - zaključuje Vlahović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija