• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S.net

30.11.2021

17:51

CRNA GORA NE MOŽE NAPUSTITI NATO, ČLANSTVO JE TRAJNO - RUSI SU NEPRIJATELJI! Kome je upućena ova poruka - Srbima, Beogradu, ili... Sad se tek vidi u kakva go*na je Milo uvalio...

Balkan

CRNA GORA NE MOŽE NAPUSTITI NATO, ČLANSTVO JE TRAJNO - RUSI SU NEPRIJATELJI! Kome je upućena ova poruka - Srbima, Beogradu, ili... Sad se tek vidi u kakva go*na je Milo uvalio...

Podeli vest

Članstvo u NATO-u je trajno, a politički lideri bu trebalo da prihvate Crnu Goru posvećenu toj obavezi, napretku ka Evropskoj uniji kao i multietničkom karakteru zemlje. Kakva bi bila ironija kada bi nova vlast želela da se ugleda na ponašanje Kremlja koji je pod autoritarnom kontrolom

Članstvo u NATO je trajno, a politički lideri bu trebalo da prihvate Crnu Goru posvećenu toj obavezi, napretku ka Evropskoj uniji kao i multietničkom karakteru zemlje, poručuje u intervjuu za Glas Amerike Dejmon Vilson, predsednik i izvršni direktor Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), američke nevladine organizacije posvećene "jačanju demokratskih institucija širom sveta, uključujući i Balkan"

Gotovo godinu nakon izbora nove crnogorske vlade, Vilson je naglasio da je zabrinut u pogledu stavova pojedinih članova vladajuće koalicije i ocenio da crnogorski narod ne želi približavanje autoritarnom režimu Kremlja.

- Zabrinuti smo zbog glasova u koaliciji koji su više okrenuti prema Moskvi nego prema Briselu, koji stvari posmatraju kroz perspektivu nacionalizma a ne reformi i demokratske slobodne volje. Imamo priliku da posmatramo kako Crna Gora napreduje sa civilnim društvom, ali je potrebno da mediji urade više. Da parlament radi. Crna Gora je članica NATO i na putu ka Evropskoj uniji i treba da osigura da se te obaveze ispunjavaju. U Zadužbini, bili smo zabrinuti kada smo posle izbora videli nekoliko napada na Bošnjake, na pripadnike manjinske zajednice, grafite da će Pljevlja biti Srebrenica ispisane na zidovima islamskog centra. Te stvari imaju obeshrabrujući efekat širom zemlje. Mislim da je zaista neophodno da politički lideri prihvate multietničku, demokratsku Crnu Goru, posvećenu vladavini prava i odgovornosti, napretku ka Evropskoj uniji i obavezama NATO članstva.

KOMŠIĆ UDARIO NA HDZ U BiH, optužio Čovićevu stranku da se svrstala uz "počinoce genocida"

Vilson ističe i da je Crnogorski narod je obeležio promenu vlasti i da je ova vlada rezultat toga.

- Kakva bi bila ironija kada bi članovi vlade ili koalicije želeli da se ugledaju na ponašanje Kremlja koji je pod autoritarnom kontrolom? To nema nikakvog smisla. Na osnovu onoga što čujemo i vidimo, to nije nešto što narod želi. Pre svega, biti NATO saveznik je trajna obaveza, deo zaštite suvereniteta države Crne Gore. To je neraskidivo. I ovo je haotičan proces, kao što vidimo u bilo kojim demokratijama. Zato vam je potreban pritisak unutar vlade, pritisak civilnog društva, potrebni su vam parlament, opozicija. Potrebno je da ti faktori funkcionišu da bi se i dalje išlo napred. Želim da ostanemo angažovani u davanju podrške, da bude manje napada, manje razmišljanja o odnosima sa Kremljom. I konačno da imamo slobodnu i demokratsku Crnu Goru koja je našla svoje mesto u Evropi - poručio je između ostalog Vilson za Glas Amerike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 2 godine

A, šta je u životu trajno? Akoo narod odluči da izađe iz NATO-a , šta onda? Hoćete li ih bombardovati ?!

Bg

pre 2 godine

Malo se zaigrao, ako nije bilo referenduma clanstvo nije trajno. Barem tako pose u Nato zakonu.

Joyce

pre 2 godine

Možda je članstvo u NATO trajno. Ali NATO nije trajan. Kad se raspadne Alijansa zla, vratiće se zabludneli sinovi.

gegege

pre 2 godine

stiskaj dugme Putine, brisi bolesnike s planete

arsa

pre 2 godine

У преводу, Црна Гора је окупирана трајно од стране НАТО.Западна ''демократија''.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17